Sharefile-ontwikkelaar in verwarring door Apple’s in-app-regels

De ontwikkelaar van de Sharefile-app is in verwarring over het goedkeuringsbeleid van Apple. De iPad-app kreeg na twee maanden een afwijzing omdat er geen in-app aankopen waren gebruikt, terwijl dezelfde iPhone-app wel was goedgekeurd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

sharefileDe ontwikkelaar van de Sharefile-app is in verwarring geraakt door het goedkeuringsbeleid van Apple. De iPad-applicatie is afgekeurd omdat de regels voor in-app aankopen zouden zijn overtreden. Maar een soortgelijke iPhone-app werd wél binnen een week goedgekeurd. Twee maanden na het indienen is de iPad-versie echter nog steeds niet in de App Store verschenen. Het gaat daarbij om de regel, dat je als ontwikkelaar in-app aankopen via een app moet aanbieden, waarbij Apple 30 procent van de omzet krijgt.


Bij Sharefile gaat het al snel om interessante bedragen, want gebruikers betalen tussen de $30 en $500 voor een maandabonnement. De app zelf is gelukkig wel gratis. CEO Jesse Lipson vertelde in een interview met Information Week dat hij getroffen is over de gang van zaken, omdat de voorgaande ervaringen met Apple juist heel positief waren. “Het was een grote verrassing voor ons”, vertelt Lipson. “We waren totaal geschokt. En we waren ook teleurgesteld dat ze zo lang nodig hadden om ons ervan op de hoogte te brengen”. Uiteindelijk kwam er een compromis: Sharefile hoefde geen in-app aankopen toe te voegen in de app zolang de linkjes om een abonnement af te sluiten maar werden weggehaald. Dat gebeurde en de app is nu gewoon te downloaden, ook voor de iPad. “Het zal mooi zijn als Apple minder macht en een kleiner marktaandeel krijgt”, zegt Lipson. “Ze moeten dan meer rekening houden met wat de andere jongens doen”. Bij Android duurde het volgens Lipson 1,5 uur voordat de app in de Android Market verscheen, maar daar vindt dan ook geen goedkeuringsproces plaats.

Reacties: 3 reacties

  1. Daar vind je dan ook enorm veel rommel. Heb liever wat overzicht, voor zover dat nog mogelijk is tegenwoordig met het aantal apps.

  2. Dit blijft een eeuwige discussie. Maar juist dit is de kracht van Apple: de eenvoud +> aankopen doen kan maar op 1 manier. Deze methode is ook nog eens heel laagdrempelig (alleen wachtwoord invoeren). Wat ervoor zorgt dat verkopen eenmaal sneller gedaan worden dan op andere platformen.
    Op het moment dat iedereen zijn eigen manier van afrekenen zou implementeren, verliezen mensen vertrouwen in het platform en worden aankopen minder snel gedaan.

    Uiteindelijk wordt de ontwikkelaar hier BETER van!

  3. Wat een onzin weer. Dit bedrijf gebruikt de situatie om ff lekker in het nieuws te komen. want de regel bestaat al sinds het begin:
    Als je abonnementen aanbiedt voor een dienst, moet je die via de app kunnen aanschaffen.

    tegenwoordig hoeft dat niet meer, maar moet je als het extern geberut, de linkjes weghalen.

    Staat gewoon in de voorwaarden hoor.