Update 5 juni: Apple heeft aangegeven dat de inlogknop van Apple boven die van Facebook en Google wordt geplaatst. Dit staat in de nieuwe design-richtlijnen voor apps. Ontwikkelaars hoeven dit niet op te volgen. Wel is het zo dat ze meer kans maken om hun apps snel goedgekeurd te krijgen als ze zich aan de richtlijnen houden.
Meer privacy: Sign in with Apple
Apple kondigde tijdens WWDC 2019 de nieuwe functie ‘Sign in with Apple’ aan en gaat daarmee rechtstreeks de confrontatie aan met Google en Facebook. Apple’s insteek daarbij is uiteraard, dat je privacy veel beter gegarandeerd is. Als mensen met hun Google- of Facebook-account inloggen in apps van derden, dan kunnen er vertrouwelijke privégegevens lekken, die soms ook nog weer gedeeld worden met externe partijen. Apple belooft dat niet te doen met ‘Sign in with Apple’. Op een pagina over de vernieuwde App Store Review Guidelines is te lezen dat het voor sommige apps verplicht wordt:
Sign In with Apple will be available for beta testing this summer. It will be required as an option for users in apps that support third-party sign-in when it is commercially available later this year.
Wat kun je met Sign in with Apple doen?
Als je graag nieuwe apps en diensten probeert, dan zul je merken dat ze vaak vereisen dat je een account aanmaakt. Veel mensen gebruiken daarvoor hun persoonlijke e-mailaccount of loggen in met hun Facebook- of Google-account. Dat is handiger, omdat je niet steeds dezelfde gegevens hoeft in te vullen en gebruik kunt maken van een al bestaand wachtwoord. Maar dat is niet echt verstandig. Het betekent dat nog meer partijen je privédata ontvangen en dat je soms allerlei spam krijgt op het mailadres dat gekoppeld is aan je account. Die twee problemen lost Apple op.
‘Sign in with Apple’ is een veilig alternatief om een nieuw account aan te maken, zonder dat je daarbij allerlei sporen achterlaat. Uniek bij Apple’s methode is dat er een uniek e-mailadres wordt gemaakt per app of dienst, waarmee je niet te traceren bent. Wil je de app niet meer gebruiken, dan zal het gekoppelde e-mailadres ook worden opgeheven. Je wordt dus niet meer jarenlang achtervolgd door mailtjes van diensten die je toch niet meer gebruikt.
Ook uniek bij Apple is dat de authenticatie plaatsvindt via Face ID en Touch ID en dat je zelf filtert welke info je met een aanbieder deelt. Apple legde het in sneltreinvaart uit op het podium uit, maar vermeldde er niet bij dat ontwikkelaars die al universele inlogopties van derden aanbieden, voortaan verplicht zijn om ook Apple’s inlogsysteem aan te bieden.
Apple heeft de iOS 13 beta maandagavond al beschikbaar gesteld, maar de functie ‘Sign in with Apple’ zit daar nog niet in. Over enkele weken wil Apple beginnen met het testen van de nieuwe functie. Ontwikkelaars hebben nu alvast de mogelijkheid om over de inlogmethode na te denken en het toe te voegen aan de ontwikkelversies van hun apps.
Op de vraag of de nieuwe functie een directe aanval is op Facebook en Google, reageerde CEO Tim Cook laconiek in een interview. Hij zegt dat zijn bedrijf zich richt op de gebruiker en wil zorgen dat je het web kunt gebruiken zonder te worden bespied.
You know, we’re not really taking a shot at anybody. We’re – we focus on the user. And the user wants the ability to go across numerous properties on the web without being under surveillance. We’re moving privacy protections forward. And I actually think it’s a very reasonable request for people to make.
- 2019 - 05 juni: Design-richtlijnen voor plaatsen van de knop toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
Reacties: 13 reacties