Belgische vlag

Signal-app moet stoppen onder nieuwe Belgische wetgeving

In België wordt gewerkt aan een nieuwe wetgeving, waardoor telecomproviders metadata van klanten moeten bewaren. Zij moeten vastleggen met wie je op welk moment communiceert. Dat is tegen de principes van berichtenapp Signal, dat er juist prat op gaat geen gebruikersdata te kunnen inzien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

‘Signal illegaal volgens Belgische wet’

Signal is illegaal volgens de nieuwe nieuwe wet dataopslag, zo kopte De Standaard onlangs. Zover is het nog niet, maar de impact van de nieuwe Belgische wetgeving rondom dataopslag zullen groot zijn voor Signal. De dataretentiewet is al langere tijd in opspraak in België. Vanwege de impact op privacy heeft het Grondwettelijk Hof de wet al meermaals nietig verklaard. De laatste keer gebeurde dat in april 2021, waarbij werd geoordeeld dat Belgische telecomoperatoren niet langer telefoondata van klanten preventief mogen bewaren. Sindsdien wordt in België gewerkt aan nieuwe wetgeving voor gegevensopslag, wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor privacyvriendelijke apps zoals Signal.


Een herziening van de wet die nu op tafel ligt verplicht telecomoperators om alleen metadata te bewaren. Dit bevat niet de inhoud van de gesprekken, maar wel met wie je communiceert, waar en wanneer je je berichten verzendt en welk toestel je daarvoor gebruikt. Dit moet een compromis worden waarbij de privacy van onschuldige burgers niet in het gedrang komt. WhatsApp en Telegram bewaren wel metadata en zouden aan de voorgestelde Belgische wetgeving voldoen. Maar dat geldt niet voor Signal.

Politie en opsporingsdiensten willen over de data kunnen beschikken om onderzoek te doen met wie een verdachte of slachtoffer de afgelopen maanden contact heeft gehad. Locatiedata kan duidelijk maken of iemand in de buurt van het plaats delict is geweest. In de strijd tegen georganiseerde misdaad kan dergelijke data nuttig zijn. Volgens de Belgische politie is er geen andere legitieme methode om aan de informatie te komen. Maar volgens de Liga van Mensenrechten en andere organisaties behandelt de wet elke burger als een potentiële verdachte en dat is tegen het principe van onschuld totdat schuld is bewezen.

Einde voor Signal in België?

De Kamer gaat zich spoedig over het nieuwe voorstel buigen. Wordt het aangenomen, dan zal Signal moeten verdwijnen uit België of de werkwijze moeten aanpassen. Cryptograaf Bart Preneel van de KU Leuven denkt dat Signal zijn diensten niet meer kan aanbieden in België en waarschijnlijk moet vertrekken. Het is onbekend hoeveel Belgische Signal-gebruikers er zijn, aangezien het bedrijf deze cijfers niet verzamelt. Wereldwijd zijn het er ongeveer 40 miljoen, dus het zou om enkele honderdduizenden Belgen kunnen gaan.

Signal is ook in België een stuk minder populair dan WhatsApp en Telegram en wordt vooral gebruikt door mensen die belang hechten aan hun privacy. De app verstuurt alle berichten versleuteld en verzamelt geen metadata. Toen WhatsApp vorig jaar met nieuwe privacyregels kwam, stapten sommige gebruikers over maar de meerderheid bleef bij WhatsApp hangen om een simpele reden: daar zitten je vrienden. Signal heeft nog niet gereageerd, zodat we niet weten welke keuze ze zullen maken.

Reacties: 12 reacties

  1. En bij gebruik van een VPN?

  2. @René: het is een app, kan bon niet toch

  3. Mis ik hier iets. Signal werkt toch enkel via mobiele internet?
    Gaan ze dan elke app aanpakken waar mee we communiceren?
    Zoals instagram, telegram, 2dehands, Twitter, linked in…
    Wat hebben telecom operatoren te maken met informatie die wordt gedeeld via een app op een gsm.
    Dit gaat een beetje te ver

  4. “Politie en opsporingsdiensten willen over de data kunnen beschikken om onderzoek te doen met wie een verdachte of slachtoffer de afgelopen maanden contact heeft gehad. Locatiedata kan duidelijk maken of iemand in de buurt van het plaats delict is geweest.”

    Eng hoor. 25 geleden hadden ze die data ook niet en moest de politie andere methoden gebruiken. Nu halen ze het uit de computer of bekijken ze een van de duizenden camera’s die overal hangen. Het is wachten tot het een keer enorm mis gaat en er onschuldigen moeten aantonen dat ze niets te maken hadden met het misdrijf.

    De toeslagenaffaire laat de gevolgen van tunnelvisie zien. Dus kom alsjeblieft niet aan met ‘als je niets te verbergen hebt’.

  5. Origineel geplaatst door Geraaar
    Mis ik hier iets. Signal werkt toch enkel via mobiele internet?

    Gaan ze dan elke app aanpakken waar mee we communiceren?

    Zoals instagram, telegram, 2dehands, Twitter, linked in…

    Wat hebben telecom operatoren te maken met informatie die wordt gedeeld via een app op een gsm.

    Dit gaat een beetje te ver

    Ik denk dat je inderdaad wat belangrijke info mist.

  6. De pogingen van de overheid om burgers te kunnen bespioneren worden steeds sterker, in plaats van burgers te beschermen tegen malafide bedrijven en organisaties. Een app als Signal geeft juist de gebruiker extra veiligheid door het ontbreken van metadata, en dat een overheid hier een stokje voor wil steken geeft aan waar de prioriteit ligt: niet bij de burger imho

  7. In ieder geval voor Android is dit verbod niet door te zetten. App installeren via side loading, mocht de provider Signal ip blokken blokkeren dan simpel vpn op de phone activeren en Signal zal gewoon werken.

  8. Origineel geplaatst door Leo
    @René: het is een app, kan bon niet toch

    Het is een app die met servers communiceert. Een VPN kan een manier zijn om een blokkade op basis van IP-adres te omzeilen, dus dat zou in dit geval eventueel technisch ook mogelijk zijn.

  9. Origineel geplaatst door Leo
    @René: het is een app, kan bon niet toch

    Origineel geplaatst door Nils

    Het is een app die met servers communiceert. Een VPN kan een manier zijn om een blokkade op basis van IP-adres te omzeilen, dus dat zou in dit geval eventueel technisch ook mogelijk zijn.

    De app werkt probleemloos met ProtonVPN. Toch weer lastiger om data te achterhalen.

  10. Nog even snel installeren dan, ik neem aan dat het dan nog blijft werken en de app gewoon uit de appstore verdwijnt ?

  11. Natuurlijk is dit te omzeilen via vpn en sideloading, maar moet je je voorstellen wat hier gaande is.
    Het wordt verboden. VERBODEN……. Jij mag naar je kennis of vriend of moeder whatever geen berichtje sturen zonder dat de overheid dat moet weten. Jij mag niet praten met iemand zonder dat zij weten dat jij met die persoon praat. Als je dan een app installeert (Signal) en middelen (VPN) installeert die zorgen dat zij dat niet zien, dan is dat een strafbaar feit. Realiseer je hoe ver dit gaat.
    Als dit goedgekeurd wordt voor metadata dan is dit een precedent van je welste voor de verdere privacy in het land en een eerste stap richting dezelfde praktijken als in Rusland, China, India, Turkije en zelfs de US…. Zal me benieuwen hoe snel Nederland volgt.

  12. China 2.0 in de maak. Controle, controle, controle. Maar velen zien het niet.