Terwijl WhatsApp in rap tempo nieuwe updates en functies uitbrengt, zitten ze ook bij Signal niet stil. De beveiligde chat-app is woensdag voorzien van een langverwachte functie: versleutelde videogesprekken. Het gaat om een betafunctie, die je als gebruiker zelf kan inschakelen. Ook is er ondersteuning toegevoegd voor CallKit, waarmee inkomende Signal-gesprekken worden weergegeven alsof je een gewoon telefoongesprek ontvangt. Al is die ondersteuning niet geheel onomstreden.
Versleuteld videobellen met Signal
Met versie 2.7 van Signal, die afgelopen nacht verscheen, ondersteunt Signal videobellen in de app. De functie is standaard niet ingeschakeld, maar moet je als gebruiker zelf activeren via de instellingen van de app. Dit doe je als volgt:
- Tik in Signal op het tandwieltje (linksboven).
- Tik op Geavanceerd.
- Activeer Schakel videobellen in (beta).
Het gebruik van de videobelfunctie is eenvoudig. Als de functie actief is, zie je in het gesprek dat je voert rechtsboven een telefoontje. Als je hierop tikt, kun je meteen een videogesprek starten met de persoon waarmee je al in gesprek was. Als beide deelnemers videobellen geactiveerd hebben, wordt de videofunctie automatisch ingeschakeld.
CallKit-ondersteuning deelt metadata via iCloud
Als extra functionaliteit ondersteunt Signal ook CallKit, een functie die WhatsApp al eerder toevoegde. Voor apps die dit ondersteunen zie je dan geen pushmelding, maar een binnenkomende oproep alsof iemand je op je mobiele nummer belt. Ook worden gesprekken in de gespreksgeschiedenis op je iPhone weergegeven. Op zich handig, maar het vormt wel een potentieel privacyprobleem.
Als je CallKit gebruikt, wordt er via iCloud metadata over de oproep met Apple gedeeld, zo waarschuwt Open Whisper Systems. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat metadata veel kunnen prijsgeven over personen. Signal wordt door veel activisten, journalisten en politici gebruikt om veilig te kunnen communiceren, dus in dergelijke gevallen kan CallKit handmatig worden uitgeschakeld. Het bedrijf zinspeelt in een interview met Wired al op een mogelijke toekomstige oplossing voor dit privacyprobleem. Zo zou alleen ‘Signal-gebruiker’ in de gespreksgeschiedenis weergegeven kunnen worden in plaats van de naam van de persoon als de CallKit-integratie gebruikt wordt.
Ten slotte maakt Signal het ook mogelijk om een gesprek te starten met iemand die niet in je contacten staat. Daarvoor hoef je alleen het telefoonnummer in het zoekveld in te voeren als je een nieuw gesprek start.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
Reacties: 6 reacties