Siri op de iPhone bestaat alweer vijf jaar, maar heeft nog een lange weg te gaan als het aan Walt Mossberg ligt. In een reeks voorbeelden geeft hij aan wat Siri allemaal fout doet, terwijl concurrerende virtuele assistenten zijn vragen wel goed kunnen beantwoorden. Uit Apple’s reactie blijkt dat ze zich met Siri vooral focussen op de belangrijkste taken van je iPhone en iPad en niet zozeer op het beantwoorden van ingewikkeldere en nieuwsgerelateerde vragen.
Focus van Siri ligt op alledaagse vragen
Volgens Mossberg spelen er meerdere problemen met Siri, ook met redelijke standaard vragen. Als hij aan Siri vraagt wie Tim Cook is, opent Siri de adreskaart in zijn telefoon in plaats van zijn biografie op bijvoorbeeld Wikipedia. Bij Google Now op een Samsung-toestel wordt wel de biografie geopend, terwijl ook daar de contactgegevens in opgeslagen zijn. Hoewel je je af kunt vragen waarom je iemands biografie wil zien terwijl je diegene ook als contact in je toestel hebt staan, geeft dit wel aan dat Siri soms moeite heeft met nuanceverschillen.
Apple geeft aan dat de focus met Siri ligt op alledaagse vragen, zoals het plegen van telefoongesprekken, het opstellen van berichten of vragen van sportuitslagen. Siri kon bijvoorbeeld niet vertellen wanneer het volgende Amerikaanse presidentiële debat plaatsvindt of wanneer de volgende Emmy Awards uitgereikt worden. Apple zegt minder aandacht te geven op dit soort ‘long tail’ vragen, omdat deze slechts een paar honderd keer per dag gesteld worden. Na de klachten van Mossberg heeft Apple Siri wel slimmer gemaakt zodat er ook antwoord gegeven kan worden op deze vragen. In het Nederlands werkt dit echter nog steeds niet.
Siri kan prima overweg met allerlei standaardapps op je iPhone, iPad en Mac, zoals het instellen van een timer, wekker, herinnering of het aanmaken van een nieuwe notitie en agenda-afspraak. Toch is er voor Apple nog een hoop werk aan de winkel als ze mee willen komen met concurrerende assistenten zoals Google Assistent. Wel heeft Apple met iOS 10 sprongen gemaakt door Siri open te stellen aan apps van derden, zoals WhatsApp, Telegram en Uber.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.
- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Reacties: 20 reacties