Apple legt met Siri de nadruk op alledaagse vragen en verbetert continu

Apple werkt continu aan het verbeteren van Siri, maar focust zich vooral op alledaagse vragen zoals het plegen van telefoongesprekken of het beantwoorden van berichten.
Benjamin Kuijten -

Siri iOS
Siri op de iPhone bestaat alweer vijf jaar, maar heeft nog een lange weg te gaan als het aan Walt Mossberg ligt. In een reeks voorbeelden geeft hij aan wat Siri allemaal fout doet, terwijl concurrerende virtuele assistenten zijn vragen wel goed kunnen beantwoorden. Uit Apple’s reactie blijkt dat ze zich met Siri vooral focussen op de belangrijkste taken van je iPhone en iPad en niet zozeer op het beantwoorden van ingewikkeldere en nieuwsgerelateerde vragen.

Focus van Siri ligt op alledaagse vragen

Volgens Mossberg spelen er meerdere problemen met Siri, ook met redelijke standaard vragen. Als hij aan Siri vraagt wie Tim Cook is, opent Siri de adreskaart in zijn telefoon in plaats van zijn biografie op bijvoorbeeld Wikipedia. Bij Google Now op een Samsung-toestel wordt wel de biografie geopend, terwijl ook daar de contactgegevens in opgeslagen zijn. Hoewel je je af kunt vragen waarom je iemands biografie wil zien terwijl je diegene ook als contact in je toestel hebt staan, geeft dit wel aan dat Siri soms moeite heeft met nuanceverschillen.

Apple geeft aan dat de focus met Siri ligt op alledaagse vragen, zoals het plegen van telefoongesprekken, het opstellen van berichten of vragen van sportuitslagen. Siri kon bijvoorbeeld niet vertellen wanneer het volgende Amerikaanse presidentiële debat plaatsvindt of wanneer de volgende Emmy Awards uitgereikt worden. Apple zegt minder aandacht te geven op dit soort ‘long tail’ vragen, omdat deze slechts een paar honderd keer per dag gesteld worden. Na de klachten van Mossberg heeft Apple Siri wel slimmer gemaakt zodat er ook antwoord gegeven kan worden op deze vragen. In het Nederlands werkt dit echter nog steeds niet.

Siri kan prima overweg met allerlei standaardapps op je iPhone, iPad en Mac, zoals het instellen van een timer, wekker, herinnering of het aanmaken van een nieuwe notitie en agenda-afspraak. Toch is er voor Apple nog een hoop werk aan de winkel als ze mee willen komen met concurrerende assistenten zoals Google Assistent. Wel heeft Apple met iOS 10 sprongen gemaakt door Siri open te stellen aan apps van derden, zoals WhatsApp, Telegram en Uber.

Bekijk ook

Apple-historie: Siri bestaat eigenlijk al bijna 10 jaar

Apple-historie: Siri bestaat eigenlijk al bijna 10 jaar

Siri bestaat 5 jaar en daarom blikken we terug op het ontstaan van Apple’s digitale assistent. Wie zijn de mensen die Siri bedacht hebben?

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 oktober 2016 om 11:04
Onderwerp
Categorieƫn
Apple, Diensten

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 20 reacties

  1. Ik vind “de focus ligt bij Siri op alledaagse vragen” een slap excuus om niet te proberen de beste virtuele assistent te maken.

    Google Assistant heeft me gewoon prima verteld wie Tim Cook is, wanneer het volgende presidentiĆ«le debat is (20 oktober om 3 uur ’s nachts) en stuurde me vandaag om stipt 10 uur ’s ochtends het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen en de overname van Twitter, een gedicht en de stand van de Eredivisie.

    Siri heeft nog heel, heel veel te leren.

  2. Al die assistenten… Ik vind het maar onzin. Tegen de tijd dat je verteld hebt wat je wilt doen of wilt zoeken, kun je de handelingen zelf al doen. Het is in mijn ogen een pure gimmick. Qua spraak vind ik de dicteerfunctie wel erg handig.
    Nu telefoons bijna niet dunner kunnen, wordt dit de volgende strijd tussen fabrikanten. Ik hoop dat er over een jaar een strijd op batterijduur gehouden wordt, zonder dat deze in de brand vliegen.

    Als je een goede assistent wilt, moet je een goede baan hebben. Die assistenten halen ook nog eens koffie.

  3. Siri is soms nog echt een drama. Met name met route navigatie. Vraag om naar een willekeurige straat te navigeren in de plaats waar je bent en 90% van de tijd navigeert Siri naar een straat in een andere plaats. Totaal niet logisch en heel frustrerend. Soms als je zelfs de plaatsnaam erbij zegt blijft Siri je naar een andere plaats begeleiden terwijl de straat wel bekend is in kaarten. Er is op zich veel verbeterd maar ik had verwacht dat Siri met kop en schouders boven de rest zou uitsteken gelet op het geld en ontwikkel team dat Apple ertegen aan kan gooien. In plaats daarvan gaat de ontwikkeling van Siri echt dramatisch langzaam en zou Siri al bijna feilloos overweg moeten kunnen met de meest moeilijke queries.

  4. @WvB22: Alle bedrijven die zo’n assistent maken kunnen er een oneindige hoeveelheid geld inpompen.

  5. @WvB22: Dramatisch is meer dat jij bij al jouw reacties niet verder komt dan “drama” en “dramatisch”. Aangezien blijkt dat het woord nuance niet voorkomt in je vocabulaire maar voortaan een pak zout ipv een korrel. Je 90% draagt daar trouwens gewoon aan bij. Onzin dus!

  6. Beste Siri, wil jij aan Apple vragen of ze n knopje kunnen maken zodat ik voicedialing kan uitzetten.

    Bij voorbaat dank.

  7. @Frits: Bij mij werkt siri perfect
    Alles wat ik vraag gaat super
    Ook met hue lampen lekker makkelijk
    Ik snap het geklaag niet
    Misschien iets duidelijker spreken

  8. @Roy: Nou, dat is ook een enorme ergernis, zeg. Waarom kan ik dat niet uitzetten? Siri begin ik niet eens aan.

    Off-topic: weer een uitstekend versluierende kop. Het lijkt alsof Apple het goed doet, terwijl iedereen (op Robert na) vindt dat Siri een drama is.
    En dan nog ‘alledaagse vragen’, dat is in praktijk niet meer dan een app bedienen met je stem.

  9. Ik gebruik Siri inmiddels dagelijks. Even telefoonnummer opzoeken (“wat is het nummer van…”), iemand een WhatsApp of iMessage dicteren (“Stuur een bericht naar..”) en sturen terwijl je in de file staat, afspraken in agenda zetten of vragen hoe je dag eruit ziet, navigatie starten (“Breng me naar huis”), E-mail dicteren, apps openen, wekker zetten, heerlijk.

    Het is wel een vereiste dat je alleen bent, anders is het vreemd. Maar het werkt en bespaart veel tijd. De bewering “Tegen de tijd dat Siri het uitvoert had je het zelf al kunnen doen” is dus niet waar wat betreft een iPhone 6,6S of 7(Plus). Oudere modellen weet ik niet.

    Oh ja en Siri op de Apple TV 4 is ook heel fijn. Scheelt een hoop zoeken door Netflix.

  10. @Barend: Logisch dat Google Assistant dat allemaal weet. Daar zit ook een krachtige zoekmachine achter. De reden dat Google met deze dienst komt is ook vrij makkelijk te verklaren. Steeds meer mensen gaan gebruik maken van hun virtuele assistent op hun telefoon. Dat betekent ook dat er minder “fysieke” zoekopdrachten worden gemaakt via zoekmachines. Aangezien voor de meeste, google, als standaard zoekmachine gebruikt word, zal dit op den duur minder zoekopdrachten opleveren. En minder zoekopdrachten voor google is minder persoonlijke advertenties die verkocht kunnen worden aan commerciĆ«le bedrijven. Om via Google Assistant toch informatie te kunnen blijven vergaren over haar gebruikers loopt het verdienmodel minder risico. Sterker nog, door het analyseren van nog meer persoonlijke data kunnen er nog betere resultaten (en op internet betere persoonlijke advertenties) gegeneerd worden. En tussen de regela door wordt dit eigenlijk als verkoopargument gebruikt. “Geef ons toegang tot al je gegevens en ik ben je ideale assistent” Apple zal met Siri hier voorlopig het onderspit in delven. Komen we toch weer aan bij het onderwerp privacy. Dus het is maar wat je met je assistent wilt bereiken en in hoeverre je privacy belangrijk versus gebruiksgemak.

  11. @Teameaux: kan het helemaal onderschrijven. Alleen gebruik ik daarvoor Siri op de Apple Watch.

  12. Gebruik het niet en zal het ook nooit doen. Heeft simpelweg niet de intelligentie van een mens.

  13. Siri als rekenmachine is ook handig, ik wist niet dat dat al kon.

  14. Siri is donders handig met koken. ‘How much is one pound in grams?’, ‘How much are two cups in milliliters?’, ‘Hey Siri, set a 30-minute timer’, etc. Ook je wekker zetten, herinneringen invoeren, wisselkoersen opvragen, het is allemaal heel handig.

    Maar zet haar wel op Engels. In het Nederlands is ze te dom voor woorden.

  15. Ik moet zeggen dat ik Siri sterk verbeterd vind in de afgelopen maanden. Siri ‘leert’ van gemaakte foutjes (met name mbt fonetische interpretatie) en geleidelijk aan kan er ook steeds meer gevraagd worden. Kan natuurlijk altijd beter, maar begint voor mij nu eindelijk ook nuttig te worden.

  16. Siri verbetert continu? Wat een onzin. Siri wordt alleen maar dommer, is een bron van frustratie en is amper in staat een afspraak of herinnering aan te maken. Ik ken ook niemand die het gebruikt omdat ze niet in staat is uit te voeren wat je vraagt. Terwijl ze wel alles begrijpt wat je zegt. Maar er iets nuttig mee doen? Ho maar!

  17. @tom: Weinig mensen in je omgeving dus?

  18. @Ed: Ik ook, vooral herinneringen. “Herinner mij maandagochtend om 8.00 aan vuilnis buiten zetten” bijvoorbeeld. Ook super.
    Niks zo handig als een pols die even trilt als je iets dreigt te vergeten.

  19. Ik vind Siri ook niet optimaal. Maar ze is wel als enigste in het Nederlands beschikbaar. Dat gaat met Google home en amazone echo nog wel even duren.

    Ik mis wel een speaker/microfoon voor in de huiskamer. Ik heb mijn horloge thuis niet aan meestal.

  20. Alhoewel ik siri vaak gebruik in de auto, vind ik het wel meevallen met die focus op alledaagse acties. Voorbeeld:

    Ik: Bel ‘mijnvrouw’.
    Siri: welke ‘mijnvrouw’. ?

    Ik heb nog 2 dames met dezelfde voornaam in mijn telefoon staan, dat is waar. Maar die bel ik nooit, dus 1 cross-reference met mijn telefoongeschiedenis zou Siri toch duidelijk kunnen maken welke ik bedoel…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.