Siri in iOS 11: dit zijn de 5 grootste verbeteringen
Siri wordt slimmer en menselijker in iOS 11. De virtuele assistent kan straks reageren op vervolgvragen en kan zinnen vertalen naar het Chinees, Italiaans en Spaans. Bovendien heb je in iOS 11 de keuze uit een mannen- en vrouwenstem. Wij bespreken hier de 5 belangrijkste vernieuwingen in Siri in iOS 11.
Siri in iOS 11: slimmer en meer functies
Siri heeft de afgelopen maanden concurrentie gekregen van Amazon’s Alexa-spraakassistent en de Google Assistent. De concurrentie wordt slimmer en kan beter inspelen op vragen, dus het werd hoog tijd dat Siri ook weer eens wat nieuwe functies kreeg. Apple heeft daarbij de nadruk gelegd op betere stemmen, realtime vertalingen en beter rekening houden met de context. Apple liet weten dat de assistent maandelijks op meer dan 375 miljoen toestellen wordt gebruikt.
#1 Siri in iOS 11: Meer natuurlijke stemmen
Siri was in Nederland alleen beschikbaar in een mannenstem. Daar komt in iOS 11 verandering in: je kunt kiezen uit twee verschillende stemmen, een man of een vrouw. In onderstaand filmpje kun je de stemmen beluisteren. Belgische iOS-gebruikers zijn in iOS 11 helaas nog steeds aangewezen op één vrouwelijke, Vlaamse stem.
De nieuwe stemmen klinken helderder en menselijker. “We hebben deep learning gebruikt om een echt natuurlijke en expressieve stem voor Siri te ontwikkelen”, aldus Apple-topman Craig Federighi. Het is te merken als je een vraag stelt: de intonatie klinkt beter, waardoor je minder de indruk krijgt dat er een voorgeprogrammeerd rijtje woordjes wordt afgespeeld. Ook het tempo van spreken, de toonhoogte en de klemtoon klinkt nu natuurlijker.
#2 Siri in iOS 11: Vertalingen
Met de nieuwste versie van Siri kun je woorden uitspreken in het Engels, waarna je de vertaling hoort in het Chinees, Spaans, Italiaans, Frans en Duits. Het werkt aanvankelijk alleen in de genoemde talen. Je kunt de assistent bijvoorbeeld op vakantie vragen hoe je een bord pasta bestelt.
#3 Siri in iOS 11: Meer dan een stemassistent
Siri was tot nu toe vooral spraakassistent, een soort sprekende pop: je stelde een vraag en kreeg een gesproken antwoord terug. In iOS 11 gaat Apple Siri meer inzetten als een slimme assistent die op veel meer plekken opduikt. Dankzij slimme leertechnieken zorgt Siri voor een persoonlijker ervaring. Je krijgt suggesties op basis van je persoonlijke gebruik van Safari, News, Mail, Berichten en andere diensten. Siri leert bijvoorbeeld over welke onderwerpen en plaatsen je vaak informatie opzoekt in Safari. Als je in Mail of Berichten iets tikt kun je suggesties te zien krijgen, die daarop zijn gebaseerd. Vraag je in iMessage “Waar ben je?” dan krijg je een kaartje te zien van je huidige GPS-locatie, zodat je makkelijk locatie-informatie kunt uitwisselen met een vriend.
#4 Siri in iOS 11: Meer externe toepassingen
SiriKit was tot nu toe beschikbaar voor een beperkt aantal appcategorieën, zoals berichten uitwisselen en taxi’s boeken. Dat wordt in iOS 11 verder uitgebreid. De volgende categorieën komen erbij:
- Productiviteit: Notities, herinneringen en takenlijsten
- Financieel: Bankoverschrijvingen en saldo opvragen
- QR-codes: Scannen van QR-codes zoals in WeChat
#5 Siri in iOS 11: Vragen intypen
Iets wat bij Google Assistent en veel andere digitale assistenten nog niet mogelijk is, maar in Siri straks wel: het intikken van vragen. Je kunt dan je vragen intikken, zonder dat je hoeft te spreken.
De functie is te activeren via de Instellingen-app:
- Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Siri.
- Zet de schakelaar aan bij Typ vragen aan Siri.
- Activeer Siri om de functie in actie te zien.
Het was al eerder mogelijk om vragen aan Siri te bewerken, zodat je de assistent geluidloos kon gebruiken. Met de nieuwe functie wordt het net iets makkelijker om bijvoorbeeld vragen te stellen met woorden die moeilijk te verstaan zijn. De functie is eigenlijk bedoeld voor mensen die niet kunnen spreken, maar het komt ook van pas als je op een drukke plek staat waar Siri je niet kan verstaan (bijvoorbeeld in een drukke trein) of op plekken waar het wat gênant is om teksten in te spreken (bijvoorbeeld een bibliotheek).
Bonus: Beter omgaan met vervolgvragen
Siri had tot nu toe een behoorlijk kort geheugen. Als je een vraag had gesteld over de president van Frankrijk kon je geen vervolgvragen stellen zoals “Wanneer is hij geboren?” en “Heeft hij kinderen?” Concurrenten zoals Google Assistent gaan daar beter mee om, maar Siri maakt nu een inhaalslag. Het wordt in iOS 11 makkelijker om complexere vragen te stellen, die uit meerdere stappen bestaan. Overigens werkte dit nog niet goed toen we vervolgvragen stelden over de geboortedatum van iemand, maar het begin is er.
De vernieuwde versie van Siri is nu al te proberen als je de beta voor ontwikkelaars installeert. Later deze maand komt er ook een publieke beta beschikbaar voor mensen die geen ontwikkelaar zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Eerste publieke beta's van iOS 18.3 en iPadOS 18.3 zijn uit voor testers (18-12)
- Ondersteuning voor robotstofzuigers in Woning-app komt in iOS 18.3 (maar alleen in het Engels) (17-12)
- iOS 18.2: deze nieuwe functies brengt de update naar je iPhone (11-12)
- iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu beschikbaar: grote update brengt veel nieuws (11-12)
- Tweede Release Candidate van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu te downloaden (09-12)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.
- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Reacties: 13 reacties