Siri-klokkenluider laat zich horen, wil dat Apple verder onderzocht wordt
Apple kwam vorig jaar zomer behoorlijk negatief in het nieuws. Een anonieme tipgever meldde aan The Guardian dat Apple externe inhuurkrachten had die Siri-conversaties analyseren en daardoor in feite meeluisteren met wat je als gebruiker zegt. Apple is hier nooit open over geweest, met als gevolg veel kritiek van privacy-organisaties en gebruikers. Ook wij vroegen ons af of Apple nog wel zo bezorgd was om jouw privacy. Al snel stopte Apple met het meeluisteren van Siri en ontsloeg de inhuurkrachten en kwam er een officiële verklaring van Apple omtrent de privacy van Siri. Apple nam maatregelen en luistert nu alleen mee als je hier zelf toestemming voor geeft. Maar voor Thomas le Bonniec, de klokkenluider die het balletje aan het rollen bracht, is dat niet genoeg. Hij vindt dat er veel te weinig actie genomen is tegen Apple. Le Bonniec was één van de inhuurkrachten.
Siri-klokkenluider maakt zichzelf bekend
In een brief, die Thomas le Bonniec gestuurd heeft naar alle Europese privacy-instanties, zegt hij dat “het zorgwekkend is dat Apple (en ongetwijfeld niet alleen Apple) fundamentele rechten en wetten blijft negeren en overtreden en doorgaan met het massaal verzamelen van data.” Hij is vooral bang dat grote techbedrijven door kunnen blijven gaan met het afluisteren van bevolkingsgroepen. Door zichzelf te openbaren wil hij met dit protest dat bedrijven als Apple harder aangepakt worden.
Hij vindt dat Apple gestraft moet worden en de consequenties van het overtreden van de regels moet ondergaan. Wat er dan precies volgens hem gedaan moet worden, is niet helemaal duidelijk. Hij wil op zijn minst dat er meer onderzoek gedaan wordt. In zijn tijd als inhuurkracht heeft hij dagelijks honderden opnames beluisterd, vaak die per ongeluk geactiveerd werden. Gebruikers waren hier vaak niet eens van bewust. De opnames werden meegenomen in een dataset om de transcripties te verbeteren. Waar hij ook over valt, is dat de opnames niet alleen beperkt waren tot gebruikers van de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch, maar ook van familieleden of vrienden in de buurt. Hij hoorde heel veel vertrouwelijke info en vindt dat Apple daar de consequenties nog niet van ondervonden heeft.
Ben jij het met Le Bonniec eens of vind je dat Apple genoeg gedaan heeft en gestraft is? Laat het ons weten in de reacties. Sinds iOS 13.2 en de andere versies, is het mogelijk om je Siri-opnames te verwijderen. In onze tip lees je hoe je dat doet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Met natuurlijk een exorbitant hoge vergoeding via rechtszaken zoals het in Amerika vaak gaat.
Tjah, kan je natuurlijk gewoon weten he, ik bedoel het was te verwachten.. iets dat een microfoon heeft en met internet verbonden is wordt gewoon afgeluisterd
Optie bij mij niet aanwezig iPhone XR laatste iOS geïnstalleerd ??
Als de andere techgiganten ook een boete krijgen voor dezelfde praktijken ben ik het zeker met hem eens
Niet bij instellingen- privacy -analyse en verbeteren en dan verbeter siri en de dicteerfunctie?
Wat andere bedrijven (Google) doen kan me niets schelen, ik heb juist Apple apparatuur vanwege hun privacybeleid. Als juist dit bedrijf dat zelf hoog opgeeft veel op te hebben met privacy in de fout gaat mogen er wat mij betreft zeer hoge boetes worden gegeven.
Het is sowieso ongehoord dat wanneer je zoveel geld neerlegt voor een iPhone, Macbook Pro of andere Apple apparaat, dat jouw gesprekken beluisterd en opgeslagen worden.
Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een advertentie voorbij ziet komen die weergeeft wat jij eerder in een gesprek met iemand hebt besproken? In een face to face gesprek en wat de microfoon dus blijkbaar heeft opgepikt, ik heb het dus niet over zoek geschiedenis in een browser.
Waarom is er nog geen iPhone, Macbook Pro of ander merk die apparaten maakt die compleet vrij zijn van dit soort toestanden? je betaalt toch immers al een enorm bedrag? want waarom zou je onderdeel willen zijn van een systeem die er alles aan doet om jou persoonlijke advertenties aan te bieden met behulp van een apparaat waar jij voor hebt betaalt?!
Boetes hebben denk ik niet veel zin, een flinke toeslag heffen over dit soort producten wel zodat hun verkopen dramatisch dalen. Net zolang totdat ze apparaten maken die niet meer afluisteren en vrij zijn van allerlei advertenties.
Consumenten zouden hier niet aan onderworpen mogen worden en als het gaat om het verbeteren van Siri dan kan Apple ook een groep testers inzetten die expliciet hun toestemming geven, om op die manier aan bruikbare date te komen.
Maar in de tussentijd iedereen wel lekker whatsappen met elkaar over de meest persoonlijke zaken. En whatsapp is van…….. Facebook….. en welke app vraagt toestemming om toegang te krijgen tot je microfoon…. whatsapp.
Het is allemaal niet zo moeilijk. Ik denk dat Facebook/insta/WhatsApp kwalijker zijn voor je “spontane” advertenties dan Siri. Om dan nog maar niet te spreken over alle Google apps die iedereen standaard en klakkeloos installeert omdat “het zo lekker makkelijk is” en omdat “iedereen het toch heeft?”
Bovendien, al zou Siri meeluisteren en die zogenaamde gevoelige data verkopen. Dan vind ik Apple maar een slecht advertentiebedrijf met hun inkomsten aan “overige diensten” die in het niets vallen in vergelijking met iPhone/wearables/diensten sales.
Allemaal gezeur zeg..
Privacy ligt toch hoog bij Apple, tis voor het goed, voor de ontwikkeling.
er gebeurd al zoveel waar we niet blij mee zijn. Apple doet tenminste zijn best goede software neer te zetten en ik zie het probleem dus niet.
Ik denk dat veel paniekreacties van mensen ontstaan omdat ze zich niet bewust zijn dat enkel opname gemaakt wordt als het toestel “hé siri” begrepen heeft en de opname start, dit is duidelijk te horen aan de ‘dingding’ en te zien aan je scherm. Opname gebeurt dus niet continu, wat met sommige andere merken en toestellen wél gebeurde (o.a. Jaren geleden met sommige smart tv’s)
Persoonlijk denk ik niet dat je er een zwaar hoofd in moet maken, de enige oplossing is “hé siri” afzetten, zoals bij 80-90% van de mensen, die hebben geen enkel probleem.
Facebook en whatsapp zijn -tig keren gevaarlijker.
@Marco: dat Apple data vergaart, maakt mij persoonlijk ook niet zoveel uit. Die data is hoogstens voor ontwikkeling. Andere fabrikanten verkopen hun data ook nog eens een keer en wat er vanaf dat punt gebeurt is niets anders dan pure winstbejag over jouw rug en dat is iets wat ik niet kan tolereren. Mensen moeten niet zo zeiken, dus aan alle zeikerds, ga naar een ander merk waarbij het beter vergaat met de privacy, veel succes want die is er niet