Siri Shortcuts: ook jij kunt er nu mee aan de slag
Siri Shortcuts gebruiken: wanneer?
Siri Shortcuts is de app waarmee je allerlei taken op de iPhone kunt automatiseren. Het is gebaseerd op de al langer bestaande Workflow-app, die Apple een tijdje geleden heeft overgenomen. Wat de Nederlandse naam van Siri Shortcuts betreft lijkt Apple wat te hebben getwijfeld. Aanvankelijk heette het ‘Trefwoorden’, later werd dit gewijzigd in ‘Opdrachten’. Als je dus de komende maanden ergens iets leest over de Opdrachten-app, dan wordt daarmee de Siri Shortcuts-app bedoeld. De grote vraag is natuurlijk: wanneer kun je ermee aan de slag? Waarschijnlijk vanavond al, zodra iOS 12 beschikbaar komt. De ingebouwde Siri Shortcuts-functies in iOS 12 zijn meteen te gebruiken, maar of de losse Shortcuts-app al te downloaden is uit de App Store is minder zeker.
Update 19:15: Jij kan er nu mee aan de slag! Apple heeft Siri Shortcuts (in het Nederlands de Opdrachten-app) uitgebracht. De app vervangt Workflow, dus daar komen vanaf nu geen updates meer voor uit. Je download Siri Shortcuts via onderstaande link.
Let op: Je ziet hieronder mogelijk nog de Workflow-app, maar je kan de app via onderstaande knop installeren. Je wordt vanzelf naar de nieuwe Siri Shortcuts-app gebracht.
Apple heeft in iOS 12 de digitale assistent nauwelijks verbeterd en er komen eigenlijk maar weinig nieuwe functies bij. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor een heel andere insteek. Siri krijgt hulp van allerlei snelle acties die je zelf kunt maken en aan apps kunt koppelen. Dat houdt in dat je Siri Shortcuts (oftewel Opdrachten) vanaf vandaag op allerlei plekken zult tegenkomen:
- In de speciale Siri Shortcuts-app, die sterk lijkt op de al bestaande Workflow-app. Deze app moet je downloaden via de App Store.
- In suggesties op het toegangsscherm en onder het zoekveld van Spotlight.
- In allerlei apps die gebruik gaan maken van Siri Shortcuts. Ontwikkelaars moeten hun app hier wel voor aanpassen.
De items #2 en #3 zijn vanaf vandaag al meteen beschikbaar zodra je iOS 12 installeert. Er zijn ook al apps van derden aangepast voor Siri Shortcuts, zoals ABBYY FineScanner, Scanner Pro en Carrot Weather. Ook Philips Hue gaat met Siri Shortcuts werken. Handig, want zo kun je je lampen nog beter aansturen.
Wanneer komt de Siri Shortcuts-app?
Maar wanneer komt de losse app voor Siri Shortcuts beschikbaar in de App Store, zodat je er zelf mee kunt gaan sleutelen? Die vraag hebben we de afgelopen dagen regelmatig gekregen. Waarschijnlijk kun je er vanavond al in iOS 12 mee aan de slag.
Van de los verkrijgbare Shortcuts-app is via TestFlight namelijk al de Golden Master beschikbaar, voor mensen die meedoen aan de besloten test. Zo’n GM-versie is de aller-allerlaatste versie van een software- of app-update, voordat de definieve versie verschijnt. Na een Golden Master worden er doorgaans geen wijzigingen meer aangebracht en worden alleen in uiterste gevallen nog urgente bugfixes gedaan. Alles wijst erop dat de testfase goed is verlopen en dat de Shortcuts-app gewoon voor iedereen kan worden uitgebracht.
Shortcuts is een losse app die je zelf moet installeren via de App Store. Het behoort dus niet tot de standaard-apps van iOS 12. Net als de Workflow-app moet je straks zelf er achteraan gaan om de Shortcuts-app te installeren. Oftewel: net als bij Garageband of Pages moet je zelf naar de App Store gaan en de app downloaden. Dit is nu ook al het geval bij de Workflow-app.
Wat kan ik straks doen met Siri Shortcuts?
Siri Shortcuts bestaan dus op drie plekken: in de los verkrijgbare app, in iOS zelf en in apps van derden. Met het gedeelte dat in iOS 12 zelf is verwerkt kun je straks meteen aan de slag gaan. Je vindt via Instellingen > Siri en zoeken een lijstje met reeds gemaakte opdrachten en voorgestelde opdrachten. Zie je een goede suggestie (bijvoorbeeld ‘Verstuur Hallo naar Benjamin’, dan druk je op het plusje achter de opdracht om er gebruik van te maken.
Je vindt in de Instellingen-app ook de apps die Siri Shortcuts ondersteunen, waarbij je meteen een opdracht kunt aanmaken. Dit is op zich al een verbetering, want voorheen kon Siri alleen gebruikt worden voor een beperkt aantal opdrachten. Apple bepaalde welke categorie apps (bijvoorbeeld chatapps) gebruik mochten maken van SiriKit. Met Siri Shortcuts wordt het aantal mogelijkheden veel groter en kun je allerlei acties aan apps koppelen. Heb je veel Apple-apparaten, dan kun je Siri Opdrachten die je hebt gemaakt ook op je iPad, HomePod en CarPlay gebruiken.
Zelfgekozen Siri-spraakcommando’s
Een andere verbetering is dat je zelf bepaalt welke spraakcommando’s je gebruikt. Zie je een actie waar je een Siri-opdracht voor wil maken, dan tik je op het plusje en krijg je een pop-up om je zelfgekozen commando in te spreken. Siri luistert en slaat je spraakopdracht op. Wil je nu de actie opnieuw uitvoeren, dan zeg je het gewoon tegen Siri. Vervolgens wordt de betreffende opdracht uitgevoerd of wordt de juiste app geopend. Je krijgt dus zelf de controle welke opdrachten de assistent herkent. Als jij Facebook liever ‘die verslavende rotapp’ wil noemen, dan kan dat. Dit gebeurt trouwens allemaal lokaal op je toestel, zowel het analyseren van je gedrag en het doen van suggesties, als het herkennen van jouw persoonlijk gemaakte spraakopdrachten.
De Siri Shortcuts-app
Met de speciale Shortcuts-app kun je nog veel meer. Daar kun je hopelijk vanavond al mee aan de slag. In plaats van het afwachten tot een bepaalde suggestie opduikt bepaal je helemaal zelf welke opdrachten je maakt en wat de trigger zal zijn voor een bepaalde actie. Zo kun je complexe reeksen activiteiten maken: als je thuis komt gaan de lampen aan, begint je favoriete muziek te spelen, stuur je een automatisch berichtje naar je partner dat je thuis bent en wordt de oven voorverwarmd (voorzover dat mogelijk is met de apparatuur die je gebruikt). Dit zijn meerstaps opdrachten die gebruik maken van meerdere apps en smartphone-functies. Je kunt die opdrachten ook activeren met één commando.
Dit lijkt allemaal erg op Workflow en dat klopt, want daar is de Shortcuts-app op gebaseerd. Het is alleen net iets makkelijker en gebruiksvriendelijker gemaakt, zodat ook minder technische mensen ermee uit de voeten kunnen. Toch verwachten we dat het vooral de pro-users zullen zijn die met de Shortcuts-app aan de slag gaan.
Andere iOS 12 functies voor Siri
Er zitten in iOS 12 nog meer vernieuwingen voor Siri.
- Zoek met Siri naar foto’s op basis van tijd, plaats, persoon, onderwerp of reizen.
- Vertaling van zinnen naar meerdere talen, nu meer dan 40 taalparen (maar nog steeds geen Nederlands).
- Uitslagen voor motorsport en autoracesopvragen met Siri.
- In het Engels vragen stellen over artiesten en andere bekende personen (bijv. verjaardagen) en over voedingswaarde van etenswaren.v
- Natuurlijke stemmen in Engels (Iers, Zuid-Afrikaans), Deens, Noors, Kantonees en Mandarijn (Taiwan).
Lees er alles over in onze round-up van iOS 12 functies of bekijk onze video!
- 2018 - 17 september: Siri Shortcuts is nu voor iedereen beschikbaar!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Safe Harbor, Goosebumps: The Vanishing en meer (11-01)
- Disney+ krijgt ondersteuning voor HDR10+: dit heb je eraan (10-01)
- Apple blijft werken aan vernieuwde CarPlay, maar wanneer is de release? (08-01)
- 'Apple gaat News-app uitbreiden naar meer landen' (maar de vraag is welke) (07-01)
- LG-televisies krijgen Philips Hue Sync TV-app (06-01)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.
- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Reacties: 1 reacties