Zo kan Siri veiliger worden met zelfgekozen codewoord

Siri kan stemmen beter herkennen als Apple alternatieven voor 'He Siri' invoert. Ook kan de stemherkenning beter en in een patent werken ze dat verder uit.

Overkomt jou dat wel eens? Je zit op de bank een filmpje te kijken op je iPad en Siri komt opeens in actie… terwijl je niets zei! Het geeft maar aan dat Siri best wat intelligenter kan worden. Bijvoorbeeld door beter jouw stem te onderscheiden van andere.


Siri op een iPhone

Alternatieven voor Hé Siri

Bij ‘Hé Siri‘ zou Siri als het goed is jouw stem moeten herkennen en alleen reageren als jij de assistent om hulp vraagt. Maar we weten allemaal dat het niet altijd goed werkt. Siri komt op de meest ongelegen momenten in actie en via het toegangsscherm kan zelfs iedereen op de thuisknop drukken om iets aan Siri te vragen. Dat brengt privacygevaren met zich mee, want als je Siri vraagt “Wie ben ik?” dan krijg je allerlei persoonlijke gegevens te zien. Niet handig.

Apple lijkt dat ook te beseffen en heeft er iets op gevonden: Siri mag alleen reageren op jouw stem. In een patent leggen ze uit hoe zoiets moet werken.

Siri trainen met je stem

Bij het instellen van iOS moet je Siri trainen met je eigen stem, door een aantal zinnen uit te spreken. Maar die herkenning werkt alleen als je ‘Hé Siri’ roept. Heb je eenmaal toegang tot Siri, dan reageert de assistent op elke willekeurige stem – dus ook stemmen van de televisie of omstanders. Apple wil Siri zodanig trainen dat alleen wordt gereageerd op de stem van de eigenaar.

Dit zou kunnen werken met een zelfgekozen alternatief voor ‘Hé Siri’, dat je gebruikt om de assistent te activeren. Dit zelfgekozen zinnetje wordt samen met de karakteristieken van je stem opgeslagen. Stemmen die niet aan het opgeslagen patroon voldoen, worden genegeerd totdat je inlogt op je toestel.

Variatie in stemmen
Heel eenvoudig is het nog niet om stemmen van elkaar te onderscheiden, omdat er nog wel wat variatie in zit. Als je verkouden bent of flink hebt doorgezakt, klinkt je stem net iets anders. Vandaar dat Apple een speciaal zinnetje wil gebruiken als extra check. Commerciële systemen voor stemherkenning doen dat ook. Dergelijke systemen worden bijvoorbeeld gebruikt voor telefonisch bankieren, zoals in de ING-app.

Bekijk ook
Spraakassistent Inge nu beschikbaar in ING Bankieren-app

Spraakassistent Inge nu beschikbaar in ING Bankieren-app

ING introduceert de spraakassistente Inge in haar mobiele betalen-app ING Bankieren. Je kan je saldo opvragen en betalingen klaarzetten.

Of Apple deze techniek ook gaat gebruiken is nog de vraag, maar het zou Siri wel een stuk veiliger (en minder irritant) maken. Volgens geruchten krijgt Siri er in iOS 11 nieuwe functies bij. Of dat zo is zullen we ervaren op 5 juni als Apple de jaarlijkse WWDC-keynote organiseert.

Bekijk ook
Zo voorkom je dat ‘He, Siri’ steeds in actie komt

Zo voorkom je dat ‘He, Siri’ steeds in actie komt

Met ‘Hé Siri’ kun je handsfree Siri gebruiken, maar het kan ook irritant zijn. In deze tip leggen we uit hoe je het uitschakelt op je iPhone en Mac.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.