Deze 8 Siri-verbeteringen willen we zien in 2016

Het jaar 2016 lijkt grote veranderingen voor Siri te brengen. Wij zetten 8 verbeteringen op een rijtje, waarmee Siri nog beter kan worden.

Dit jaar zou wel eens het jaar van Siri kunnen worden. Er circuleren allerlei geruchten dat Apple werkt aan een Siri-speaker. Ook zou de assistent slimmer worden, beter je vragen begrijpen en zelflerend worden. Wij hebben 8 dingen op een rijtje gezet die we in 2016 graag zouden willen zien.


Amazon Tap

#1 Slimme Siri-speaker

Apple zou druk bezig zijn om een Siri-speaker voor thuis te ontwikkelen. Mogelijk wordt het een los apparaat of worden de functies ingebouwd in een nieuwe generatie Apple TV. Het apparaat zou concurreren met de Amazon Echo, die je hier kunt proberen.

Slimme speaker: wat betekent het voor Siri?

Een Siri-speaker zorgt ervoor dat de spraaktechnologie op veel meer plekken in huis te gebruiken is, vooral voor het aansturen van muziek, lampen en dergelijke. Het handige is ook dat huisgenoten zonder iPhone opdrachten kunnen geven.

#2 Slimmer reageren dankzij VocalIQ

Vorig jaar nam Apple het Britse bedrijf VocalIQ over. Die overname is volgens nieuwe geruchten cruciaal voor de nieuwe functies die Siri in 2016 krijgt. Volgens een betrokkene is VocalIQ robuuster en kan het meer functies aan dan Google Now, Amazon Alexa en Microsoft Cortana. Apple’s vernieuwde Siri “gaat de vloer aanvegen” met de concurrentie, belooft Business Insider.

Bekijk ook
Siri in de auto wordt nog beter door Apple’s overname van VocalIQ

Siri in de auto wordt nog beter door Apple’s overname van VocalIQ

Apple heeft VocalIQ overgenomen, een bedrijf dat een virtuele assistent met spraaktechnologie ontwikkeld, als aanvulling op Siri.

Apple had zoveel haast met de overname van VocalIQ, dat de overname al rond was voordat het bedrijf de eerste smartphone-app kon uitbrengen. Daarom hebben we nog niet kunnen ervaren hoe slim de technologie van Vocal IQ eigenlijk is. Medewerkers van het bedrijf bleven vanuit Cambridge werken aan verbeteringen voor Siri en de eerste resultaten zullen we waarschijnlijk dit jaar zien tijdens WWDC 2016.

Wat betekent het voor Siri? VocalIQ is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) en heeft een zelflerend algoritme gemaakt waarmee een natuurlijker verloop van gesprekken tussen mensen en computers mogelijk is. Siri zou hiermee beter vragen kunnen begrijpen en slimmer kunnen reageren, zodat je minder het gevoel hebt dat je tegen een robot praat.

#3 Beter herkennen wat je doet dankzij Perceptio

Er gaan geluiden dat Apple van plan is om een camera met gezichtsherkenning in de Siri-speaker in te bouwen. Daarvoor kunnen ze de technologie van Perceptio gebruiken, een bedrijf dat Apple in 2015 overnam. Destijds schreven we erover:

Het bedrijf specialiseert zich in het uitvoeren van complexe berekeningen voor kunstmatige intelligentie. Percaptio hecht veel waarde aan privacy en dat past goed bij Apple. De neurale netwerkalgoritmes die Perceptio maakt proberen zo weinig mogelijk gebruikersdata te delen.

De oprichters van Perceptio maakten eerder de foto-app Smoothie, waarmee je gemakkelijk foto’s kunt delen. Maar dat wil niet zeggen dat Perceptio zich uitsluitend op analyse van foto’s richt. Oprichters Nicolas Pinto en Zak Stone van Perceptio zijn allebei gerenommeerde AI-onderzoekers gespecialiseerd in beeldherkenning.

Bekijk ook
Wat is Apple van plan met slimme fotoherkenning van Perceptio?

Wat is Apple van plan met slimme fotoherkenning van Perceptio?

Apple heeft de startup Perceptio overgenomen, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie combineert met lokaal opgeslagen techniek. Hierdoor hoeft de cloud niet benut te worden.

Hoe gaan we hier iets van merken? Als Apple een Siri-speaker met ingebouwde camera maakt kan de technologie van Perceptio ervoor zorgen dat het gezicht van de gebruiker wordt herkend. Je krijgt dan bijvoorbeeld muziek te horen die op jouw voorkeuren is afgestemd. Iets soortgelijks zagen we eerder al bij de Netatmo Welcome-speaker die we hebben getest, maar daarbij hadden we toch wel wat privacybezwaren: foto’s van de vorige gebruiker stonden er nog op en de camera bleef maar pogingen doen om de vorige gebruiker te herkennen. Er zat geen reset-knop op. Apple gaat dit, vanwege de goede reputatie op het gebied van privacy, ongetwijfeld beter aanpakken.

Siri iOS

#4 Siri in veel meer apps

Apple zou plannen hebben om Siri open te stellen voor ontwikkelaars en dat zou een goede ontwikkeling zijn. Als je handsfree een berichtje wilt versturen, kan dat momenteel alleen via de berichtenapp van Apple zelf. Terwijl jij misschien liever WhatsApp gebruikt. Tijdens WWDC 2016 zou Apple van plan zijn om de benodigde hulpmiddelen voor ontwikkelaars daarvoor aan te kondigen.

Siri is nu nog erg beperkt, omdat het alleen wordt gebruikt in sommige apps van Apple zelf. Door het open te stellen krijg je veel meer mogelijkheden om functies met je stem te bedienen. De spraakassistent kan dan ook reageren op vragen van specifieke apps.

#5 Siri op de Mac

Een van de verbeteringen die we in OS X 10.12 kunnen verwachten, is dat Siri eindelijk beschikbaar komt op de desktop. Je kan dan ook spraakopdrachten geven aan je iMac of MacBook. Gelekte foto’s laten alvast zien hoe het eruit komt te zien. Met Siri kun je snel iets opzoeken of opvragen.

Siri Dock-icoon

#6 Nederlandse Siri op de Apple TV

We hebben jarenlang gewacht totdat de Nederlandse Siri beschikbaar kwam. Momenteel zitten we opnieuw in zo’n wachtsituatie: er is een nieuwe Apple TV op de markt, maar je kunt het niet met Nederlandse Siri bedienen. We hopen dat daar in 2016 verandering in komt. Volgens Apple is het lastig om te zorgen dat Siri namen van acteurs, films en tv-series herkent omdat de uitspraak per land nogal verschillend is. Maar als ze de top 1000 van acteurs en films in Siri opnemen, moet het toch te doen zijn? Apple zou ook de populairste namen van artiesten, albums en muzieknummers moeten opnemen, zodat Siri op de iPhone beter werkt.

Bekijk ook
Waarom Siri nog niet op Nederlandse Apple TV’s aanwezig is

Waarom Siri nog niet op Nederlandse Apple TV’s aanwezig is

Siri is op de Apple TV momenteel in slechts acht landen functioneel. Nog niet in Nederland en België. Apple heeft hiervoor gekozen, omdat ze in elk land afzonderlijk moeten kijken hoe acteursnamen en filmtitels uitgesproken worden.

#7 Siri-voicemail

Hoe vaak gebruik jij voicemail nog? Waarschijnlijk niet meer zo vaak, omdat we nauwelijks meer bellen. Daardoor is voicemail ook naar de achtergrond verdrongen. Maar misschien komt daar verandering in met een gerucht dat al in 2015 circuleerde: Apple zou plannen hebben om voicemail-functies via Siri iCloud aan te bieden. Siri zorgt daarmee voor het herkennen van de teksten en het omzetten naar geschreven tekst. Als iemand belt op het moment dat je niet kunt opnemen, dan zal Siri als assistent te hulp schieten. De gesprekspartner krijgt de mogelijkheid om een voicemail in te spreken, die wordt omgezet naar geschreven tekst. Ingesproken berichten terugluisteren hoeft dan niet meer.

Bekijk ook
Gaat Siri binnenkort jouw voicemail omzetten naar tekst?

Gaat Siri binnenkort jouw voicemail omzetten naar tekst?

Volgens geruchten gaat Siri zich in de loop van volgend jaar bemoeien met je voicemail. Zo kan de assistent antwoord geven als jij niet opneemt, en zet Siri gesproken berichten om in tekst.

#8 Siri leert je beter kennen

Nu is het nog zo dat Siri niets onthoudt. Als je een grappige vraag stelt aan Siri, krijg je steeds dezelfde grapjes te horen. Siri kan leren hoe je partner heet, maar weet verder niet zoveel van je. Je woonplaats, de plekken waar je regelmatig komt, of je van aardbeien houdt: Siri weet van niets. Siri weet zelfs niet welke vragen je eerder hebt gesteld.

De nieuwe assistent Viv kan dat wel: als je eerder hebt gevraagd: “Wie is de regisseur van deze film?” kun je daarna vragen: “Waar is hij geboren?”, zonder dat je de naam van de regisseur zelf hoeft in te spreken. Bij Siri kan dat niet, maar dat kan gaan veranderen als Apple Siri verbetert. Hij (of zij) weet dan welke vragen je eerder hebt gesteld en kan reageren op dingen die je hebt gedaan.

Apple zal het wel subtiel moeten introduceren, want als Siri zomaar vraagt: “En, hoe was je weekendje Berlijn?” zullen mensen schrikken dat ze in de gaten worden gehouden. Dat is nou net NIET de indruk die Apple wil wekken.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.