Dit is er allemaal nieuw voor Siri en de Opdrachten-app in iOS 14 en watchOS 7

Siri krijgt diverse verbeteringen op allerlei platformen: van iOS 14 tot watchOS 7. In dit artikel lees je welke vernieuwingen voor Siri je in het najaar van 2020 allemaal kan verwachten.

Nieuwe Siri-functies in iOS 14 en meer

Siri krijgt elk jaar bij de nieuwe updates de nodige aandacht van Apple. Dit jaar vinden we de vernieuwingen van Siri in iOS 14 vooral in de buitenkant. Er is namelijk een geheel nieuw design, zowel op de iPhone als op de Apple Watch. Maar gelukkig heeft Siri ook een paar nieuwe trucjes geleerd, hoewel niet alles in het Nederlands beschikbaar is. Dit zijn alle verbeteringen van Siri in iOS 14 en watchOS 7.


#1 Vernieuwd design
Siri heeft op bijna alle apparaten een geheel nieuw design gekregen. Op de iPhone en iPad neemt de assistent niet meer het hele scherm over. Op de iPhone verschijnt onderaan de bekende Siri-bol. De gevonden resultaten van Siri of de actieschermen, zoals het opvragen van het weer, het versturen van een bericht of het afspelen van een muzieknummer, verschijnen bovenaan het scherm. Onderaan zie je de zinnen die Siri uitspreekt in getypte vorm terug. Maar dat gebeurd niet altijd. Zodra je bijvoorbeeld het weer opvraagt, zie je bovenaan meteen het resultaat.

iOS 14 Siri layovers

In de nieuwe vormgeving zie je altijd nog de actieve app of het beginscherm in de achtergrond. Maar hou er rekening mee dat je dit niet kan bedienen zolang Siri in beeld is. Je kan er ook voor kiezen om alle zinnen die jij zelf en Siri uitspreken, uit te laten schrijven. Daarmee lijkt Siri meer op hoe het altijd al was. Ook op de iPad, in CarPlay en op de Apple Watch ziet Siri er anders uit. In ons eerdere artikel lees je meer over het nieuwe Siri-uiterlijk in iOS 14.

Bekijk ook
Siri krijgt nieuw uiterlijk in iOS 14 en neemt minder ruimte in beslag

Siri krijgt nieuw uiterlijk in iOS 14 en neemt minder ruimte in beslag

Siri is in iOS 14 makkelijker met een andere app op hetzelfde scherm te gebruiken. De interface is een flink stuk kleiner en neemt niet je hele scherm in beslag.

#2 Audioberichten versturen
Berichten sturen met Siri is niets nieuws, maar het nadeel is altijd dat hij je gesproken zinnen omzet in getypte tekst. Soms begrijpt Siri je dan niet goed, waardoor je hele gekke zinnetjes krijgt. Vanaf iOS 14 kun je via Siri ook eindelijk audioberichten sturen. Je gesproken tekst wordt dan opgenomen en als audiobestand verstuurd. Vanaf iOS 14 werkt dit via iMessage, maar ook apps van derden zoals WhatsApp kunnen hier gebruik van maken. De makers moeten hun apps nog wel bijwerken.

Bekijk ook
Spraakberichten met Siri versturen: zo doe je dat

Spraakberichten met Siri versturen: zo doe je dat

Met Siri kun je audioberichten inspreken en versturen, zonder dat je het scherm hoeft aan te raken. Dat is handig als je iemand snel een berichtje wil sturen, maar bang bent dat je met dicteren te veel spelfouten maakt. We leggen uit hoe spraakberichten met Siri versturen werkt.

#3 Aankomsttijd delen met Siri
In Apple Kaarten kun je je aankomsttijd delen. Hierdoor weet diegene precies hoe laat je bijvoorbeeld thuis aan komt. Diegene ziet live waar je bent. Je aankomsttijd delen kan straks ook met Siri, zodra je een route gestart hebt met Apple Kaarten. Dat komt vooral van pas bij CarPlay, waar je liever je handen aan het stuur wil houden en niet veel wil priegelen op het scherm van je autoradio.

CarPlay met Siri in iOS 14.

#4 Opdrachten-app verbeterd
De Siri Shortcuts-app, oftewel de Opdrachten-app, heeft in iOS 14 een aantal verbeteringen gekregen. De belangrijkste verbetering is de toevoeging van mappen. Je kan zelf een map aanmaken en er een symbool aan geven, zodat je al je opdrachten makkelijker kan sorteren. Er zijn ook slimme mappen, waar opdrachten automatisch in verdeeld worden. Zo is er een map waar je alleen opdrachten voor in het deelmenu vindt.

Een andere slimme map is er voor de Apple Watch. De Apple Watch krijgt in watchOS 7 namelijk eindelijk een eigen Opdrachten-app, waarop je shortcuts kan draaien en automatiseringen kan uitvoeren. De opdrachten kunnen ook geheel op de Apple Watch zelf draaien, zonder tussenkomst van de iPhone. Via de Opdrachten-app op de iPhone bepaal je welke shortcuts je op de Apple Watch ziet, door deze in de goede map te slepen. De Opdrachten-app op de Apple Watch heeft ook complicaties om de shortcuts snel te starten.

#5 Verbeterd dicteren op de Apple Watch
Dicteren op de Apple Watch is ook onderdeel van Siri. In watchOS 7 verwerkt de Apple Watch het dicteren rechtstreeks op het apparaat zelf. Volgens Apple zijn gedicteerde berichten daardoor betrouwbaarder en wordt het een stuk sneller verwerkt. Wij hebben dit in de beta nog niet heel erg gemerkt, maar Apple zal dit de komende tijd ongetwijfeld nog verder verbeteren.

#6 Fietsroutes starten
Eén van de functies die voorlopig nog niet naar Nederland komt, zijn de fietsroutes in Apple Kaarten. Siri weet in iOS 14 ook hoe je een fiets moet besturen, want je kan met de assistent een fietsroute starten op je iPhone of Apple Watch. Ten minste, als je op een plek bent waar dit ondersteund wordt. Het gaat nu nog om een handjevol steden wereldwijd, voornamelijk in de VS. Je hebt hier in Nederland dus nog niks aan, maar desalniettemin goed om te weten dat het eraan komt zodra de fietsroutes ook in Nederland werken.

Bekijk ook
Apple Kaarten krijgt fietsroutes: zo werkt het op iPhone, iPad en Apple Watch

Apple Kaarten krijgt fietsroutes: zo werkt het op iPhone, iPad en Apple Watch

Apple Kaarten krijgt dit najaar nieuwe functies, waaronder het plannen van fietsroutes. Voorheen moest je gebruik maken van fietsroutes in Google Maps. Dat zal in Europa nog even nodig blijven, want de fietsroutes werken nog niet overal.

#7 Antwoorden van het web
Siri geeft nu meer antwoorden, rechtstreeks vanaf het web. Apple geeft als voorbeeld dat je aan Siri kan vragen hoeveel harten een octopus heeft. Normaal gesproken doet Siri dan simpelweg een zoekopdracht en moet je maar hopen dat het goede antwoord erbij zit. In iOS 14 geeft Siri een duidelijker antwoord op dergelijke vragen. Helaas werkt dit alleen als Siri op Engels staat, waardoor we hier in Nederland nog niet zoveel aan hebben.

#8 Meer talen om te vertalen
Sinds een paar jaar kun je met Siri vertalen. Handig als je op vakantie in het buitenland bent en de taal niet spreekt. Helaas wordt Nederlands nog niet ondersteund, maar wel een groot aantal andere talen zoals Engels, Spaans, Duits, Frans en meer. Vanaf iOS 14 gaat het in totaal om meer dan 65 talencombinaties. Ook hier ontbreekt Nederlands nog, dus als je er gebruik van wil maken zul je Siri even (tijdelijk) op bijvoorbeeld Engels moeten zetten.

Meer over iOS 14
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 14, bekijk dan de belangrijkste functies van iOS 14. Benieuwd naar de kleine ontdekkingen van iOS 14, dan hebben we ook daar een overzicht van. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 14, dan vind je in ons artikel het antwoord. Of lees onze iOS 14 review. De meest recente iOS-versie is iOS 18.1.1.

Bekijk ook
Dit zijn volgens ons de 15 beste iOS 14-functies

Dit zijn volgens ons de 15 beste iOS 14-functies

iOS 14 zit weer boordevol nieuwe functies, maar welke springen er nu echt uit? We lichten onze favoriete iOS 14-functies voor je uit. Van de widgets tot een nieuw belscherm en de vernieuwde Siri: dit vinden we de belangrijkste verbeteringen.

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.