Voice Tech-rapport voorspelt SiriOS
Het bedrijf weet vrijwel zeker dat Apple SiriOS of iets soortgelijks gaat onthullen in 2020, zo staat te lezen in het Voice Tech 2019-rapport van Mangrove. Daarin voorspellen ze voor de komende tien jaar een grotere verschuiving naar spraakgebaseerde computerfuncties. Er zal steeds vaker gebruik worden gemaakt van systemen die afhankelijk zijn van AI en machine learning, maar ook van spraakherkenning. In al deze categorieën zullen nieuwe bedrijven ontstaan.
Wat spraakassistenten betreft hebben de analisten hoge verwachtingen. Spraak is een natuurlijker en efficiëntere vorm van communicatie dan het intikken van berichten. Het zal de belangrijkste mens-machine-interface in de toekomst worden, verwachten ze. De nauwkeurigheid ligt volgens Mangrove al boven de 95%, op hetzelfde niveau als mensen. Vooral bij Internet of Things-apparaten kan spraak belangrijk worden, omdat je daar vaak geen toetsenbord hebt en omdat ze veel talen ondersteunen.
Dankzij AI kunnen spraakassistenten nog slimmer worden. Privacy is daarbij een belangrijk onderwerp en Apple zal daarbij een leidende rol spelen. Apple is alleen nog niet zo goed geweest in het bouwen van een ecosysteem rondom voice, in vergelijking met bijvoorbeeld Amazon’s Alexa. In 2020 gaat dat veranderen, denken de analisten. “De spraakcommunity verwacht dat Apple een SiriOS voor ontwikkelaars uitbrengt tijdens WWDC 2020, om de innovatie en adoptie te versnellen.” Een van de experts die dat vindt is Brett Kinsella van Voicebot.ai, die vindt dat SiriOS “wenselijk is om innovatie mogelijk te maken”. Maar concrete aanwijzingen dat Apple ermee bezig is, ontbreken eigenlijk nog.
Wat is SiriOS?
Of beter gezegd: wat zou SiriOS moeten zijn, volgens de analisten? Het is een platform dat vergelijkbaar is met de Alexa Skills Kit of de Actions on Google-ontwikkelomgeving. Het is geen onderdeel van een bestaand besturingssysteem met richtlijnen en regels die zijn aangepast voor iOS en macOS, maar een zelfstandig platform.
Daarmee zou Apple Siri-functies kunnen maken die op alle apparaten werken, zonder dat het speciaal voor iOS en macOS hoeft te worden aangepast. Voor ontwikkelaars bevat SiriOS allerlei functies waarmee ze aan de slag kunnen, zonder dat ze de werking van elk apparaat en besturingssysteem hoeven te kennen. Het is daardoor mogelijk om Siri in steeds meer toepassingen te gebruiken, zonder dat er een door Apple gemaakt apparaat aan vast hoeft te zitten. Eigenlijk komt het er volens Mangrove op neer dat Apple er goed aan zou doen om Siri open te stellen voor ontwikkelaars. Momenteel hebben ze alleen SiriKit en Siri Shortcuts.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.
- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Reacties: 13 reacties