Skankphone: de lelijke interface van de eerste iPhone-prototypes
Vaste lezers hebben in de loop der jaren de naam Skankphone vast wel eens gehoord. Dit zeer vroege prototype is één van de voorgangers van wat later de eerste generatie iPhone zou worden. Op de Skankphone stond een alternatieve versie van iOS geïnstalleerd, vol met lelijke, blauwe vlakken. De interface van de Skankphone was in het verleden al een paar keer te zien op foto’s, maar nu zijn er meer en duidelijkere beelden opgedoken.
Gisteren dook een prototype van de iPhone 6 op, waarop een testversie van iOS draait. Ook die interface ziet er niet fraai uit, maar bij de Skankphone gaat het om een prototype van de allereerste iPhones, toen zelfs interne Apple-medewerkers nog niet wisten hoe iOS eruit zo komen te zien.
Op eBay wordt op het moment een Skankphone aangeboden, ontdekte The Next Web. Leuk voor de verzamelaars, maar aan de daarbij getoonde foto’s hebben we allemaal wat. Deze geven een leuk kijkje in Apple’s ontwikkelproces voordat de eerste generatie iPhone verscheen.
Dat er bij de Skankphone niet echt was nagedacht over het ontwerp moge duidelijk zijn: hoewel alle basisfuncties van de iPhone worden getoond, zien we alleen simpele knopjes waarvan de kleuren soms met elkaar vloeken. Daar zat echter een reden achter: dit was een alternatieve versie van iOS die het merendeel van het iPhone-team te zien kreeg. Achter de schermen werd ook de uiteindelijke versie van iOS ontworpen, maar deze werd aan slechts een handjevol mensen getoond. Voormalig iPhone-manager Andy Grignon vertelde vorig jaar nog het volgende aan Fast Co Design:
We maakten twee interfaces. De één kreeg je te zien als je werd geridderd door Steve. Dan mocht je de glorieuze pixels aanschouwen waarvan je ogen konden ontploffen. De andere UI werd op de Skankphone gebruikt voor tests. Het was een afgrijselijke interface waarmee je kon bellen en sms’en, maar dan met afschuwelijke knoppen en velden.
Door de ‘echte’ versie van het iPhone-besturingssysteem zo geheim mogelijk te houden, wilde Apple voorkomen dat de iPhone vroegtijdig naar buiten lekte.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iOS
iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

Blijkbaar werkt deze manier van testen niet goed genoeg, ieder jaar weer zijn er de raarste en vaak hetzelfde als jaar ervoor bugs die weer opgelost worden, en vaak weer terugkeren in een nieuwe versie.
iOS was het toen nog niet het was iPhone os
Maar inderdaad afschuwelijk haha
Blij dat het zo is als nu alhoewel de bugs in iOS 8.1.2 best opgelost mogen worden XD
Eerste plaatje lijk een beetje op Android 😉
Waar denk je dat iOS voor staat?
En jij hebt 8.1.2 al? En zelfs daar zitten nog bugs in??
@wouter: Wijsneus… Het besturingssysteem heette in het begin der tijden iPhone OS. Pas vanaf versie 4 werd het iOS. Apple kondigde dat tijdens de WWDC aan. De naamswijziging was nodig omdat de iPad sinds iOS 4 meedoet en iPhone OS niet algemeen genoeg was.
Verder zal Marvin gewoon 8.0.2 bedoelen…
Ik denk dat dit gewoon een rudimentair test-OS was om de hardware en kernfuncties te testen. Zoals je ziet op een van de afbeeldingen gaat het ook alleen om hardware-gerelateerde functies. Ik denk niet dat dit ooit echt een concept-OS of voorloper van iPhone OS was.
Wat mij gelijk opvalt op de eerste foto (iphone 3?) staat er een Touch ‘app’, terwijl de homebutton een normale lijkt. En fingerprint ook pas bij de 5S kwam toch?
Dat staat toch ook zo in het artikel? het was een versie om alles te testen die heel basic was, geen voorloper van iOS. Achter de schermen werkten ze dan zeer hard aan het echte besturingssysteem..
Hij mag lelijk zijn, dat eerste prototype, maar er zit wel een icon op dat doet denken aan Touch ID..?! Het heet ook Touch. Dat is dan weer érg geavanceerd!
Je grijpt álles aan om te klagen. Zullen we morgen andersomdag houden, dus dat je dan overal complimentjes plaatst? >_> Dit was overigens geen ‘manier om te testen’, het was een methode om de werkelijke UI geheim te houden tot het moment daar was. Letterlijk: het is gewoon een andere UI, dat had weinig te maken met bugs in het systeem van destijds.
Dat staat in het artikel, maar ik herhaal het even. Je hebt wel gelijk dat tegenwoordig vaak fouten terugkeren. Dat krijg je met software. Je bouwt een patch, een fix, je werkt ergens omheen en het is altijd mogelijk dat een toekomstige update dat weer ongedaan maakt of op een andere manier breekt. Software is nooit kant-en-klaar en dat zal het ook nooit zijn.
Touchscreen hè :p Je kunt dan denken aan gevoeligheid van het scherm, gevoeligheid van gestures, etc.
@Runu
Dat een telefoon uberhaupt met touch (je vinger) bediend kon worden zonder gebruik te maken van stylus was toen al vernieuwend. Het lijkt me zeer sterk dat ze toen al touch id voor ogen hadden. Toen had je zelfs standaard nog geen inlogcode nodig om je telefoon te ontgrendelen. Iedereen was nog betoverd door de magische “swipe” om te unlocken.
Grappig om te zien. 🙂