Reacties voor: Slechte werkomstandigheden bij Apple-toeleveranciers leidt tot actiedag op 7 mei
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat zijn dat voor onnozele dingen.. Tekenen dat je geen zelfmoord pleegt? Wat zijn de gevolgens wanneer je het wel doet.. Ontslag? Kunnen ze niks beters verzinnen? Rare lui daar..
Ik vraag me af in hoeverre dit een zaak van Apple is.
Ja het is echt ernstig. Personeel dat 12 uur per dag werkt en alleen maar als menselijke robots mechanische handelingen mogen doen. Nul carrieremogelijkheden en als ze na een paar jaar uitgewrongen zijn, worden ze zonder pardon door de baas gedumpt. En dat alles voor het fantastische bedrag van 65 cent per uur. Raar dat dat in een communistisch land, dat zogenaamd voor de arbeiders is, allemaal kan.
Kan helemaal geen kwaad om eens een boze brief aan Apple te sturen. (Maar als er binnenkort weer een nieuw product van Apple is, dan koop ik het natuurlijk wel weer)
“De werknemers die voor Apple werken, zowel direct als indirect, verdienen ook een stukje van de appel” en Zeker als die appel miljardenwinsten boekt.
@Alex – Snap je dan niet dat die werkdruk op een gegeven moment te veel wordt? Stel je eens voor dat jouw baas zegt dat je 18 uur op een dag moet werken waarvan je er maar 8 wordt uitbetaald.
En kom niet aan met van hohoho dan gaan ze maar niet werken. Bedenk wel dat de situatie daar anders is dan hier in NL!!!
Ik vind dat Apple een voorbeeld hierin moet nemen door deze medewerkers financieel te ondersteunen. Tenslotte als deze mensen niet zo hard zouden werken zou Apple er niet zoveel kunnen verkopen!!
Apple zou eens aan haar imago moeten gaan werken. Niet dat direct de schuld is van Apple maar zij zouden hier toch zeker iets aan kunnen en ook moeten doen. Het is toch eigenlijk erg hoe onschendbaar en arrogant Apple aan het worden is, en dat is niet alleen gebaseerd op dit verhaal. Zou voor mij en ik denk ook voor veel anderen in de westerse wereld betekenen als ze hier iets mee zouden doen.
Apple kan natuurlijk wel druk uitoefenen op Foxconn maar meer niet. Dit is echt een probleem dat in handen is Foxconn. Hopelijk zal Foxconn ingrijpen.
Maar ik ga ervan uit dat er jammergenoeg weinig zal veranderen.
De gevolgen zijn dat je familie minder schadevergoeding krijgt of iets dergelijks:
“It has been suggested that if a worker was to commit suicide, the pledges would ensure the person’s family would only seek the legal minimum in damages.”
(bron: The Next Web)
Beetje raar allemaal. Dat de omstandigheden slecht waren wisten we al, maar zoiets ondertekenen is niet menselijk in mijn ogen.
Werken voor je geld!!!
dit is al het zoveelste aanval op Apple, terwijl Apple er niets mee te maken heeft,
Foxcon is het bedrijf, en deze levert niet alleen aan Apple.
klanten van Foxconn:
Apple Inc. (United States)
Acer Inc. (Taiwan)
Amazon.com (United States)
Asus (Taiwan)
Intel (United States)
Cisco (United States)
Hewlett-Packard (United States)
Dell (United States)
Nintendo (Japan)
Nokia (Finland)
Microsoft (United States)
Sony (Japan)
Sony Ericsson (Japan/Sweden)
Samsung (Korea) grootste afnemer !
Vizio (United States)
Aantal medewerkers Foxxcon: 820 duizend mensen. Daarvan plegen er 19 per jaar zelfmoord. Dat is er dus 1 op 40 duizend.
In Nederland wonen 15 miljoen mensen en plegen 1500 mensen zelfmoord per jaar. Dat is er een op 10 duizend.
en dat ze geen zelfmoord mogen plegen in dienst van Foxcon, komt door het feit, dat het voordeliger was om zelfmoord te plegen omdat Foxcon een hele goede regeling heeft naar de nabestaande, als een werknemer komt te overlijden tijdens werkzaamheden.
ik wordt er een beetje moe van :/
Schande! Pure uitbuiting zodat wij hier in het Westen “lekker” kunnen spelen met onze iphones… vind het arrogant van ons iphone gebruikers als we er niks van zeggen.. Ik voel me echt haast schuldig met mn iphone 3G en iphone 4… iphones bijna te vergelijken met ‘bloeddiamanten’ maar ach.. we steken ons kop in het zand en pretenderen dit als een ver-weg-van-mijn-bed-show..
nogmaals schande..!
De statistische analyse van @absrnd is scherp. Niettemin is wel duidelijk dat de werkomstandigheden er belabberd zijn en ook “onder lokale omstandigheden” ter discussie kunnen worden gesteld.
Apple is inderdaad zeker niet de enige klant, maar zeg niet dat het hun probleem niet is. Ketenverantwoordelijkheid heet dat…
@Absrnd: het jammere van dit alles? Dit hele verhaal is al enige tijd bekend. Helaas duikt alleen het begin van het verhaal op, zie dit artikel weer eens.
@Fnurk – Het is ook hun probleem, maar het is net zo goed het probleem van Samsung, Dell of Nintendo. Toch is deze hele actiedag gericht tegen Apple, of niet? Waarom? Waarom is het geen dag tegen alle bedrijven die bij Foxconn afhalen, Apple is niet persé de bekendste, en zoals al eerder werd gezegd ook niet de grootste afnemer. Ik vraag me uberhaupt af of die maatschappelijke organisaties beschikken over dezelfde info als @Absrnd.
Ik ben het helemaal met absrnd eens.
Het blijft maar terugkomen met dezelfde verkeerde feiten.
Jammer dat iPhoneclub hierover blijft doorzagen.
( ps artikelschrijver Bart, behalve dat je misschien ook eens de info had vermeld zoals absrnd hierboven zei, kan het ook geen kwaad je artikel even goed door te lezen voor je het plaatst, ik ben geen ster in Nederlands maar hab af en toe moeite om het eerste stuk te begrijpen met de vele fouten. ( geen persoonlijke aanval)
@Absrnd: heb je ook gekeken welke groepen in de Nederlandse samenleving zelfmoord plegen. Vaak spelen er andere dingen zoals psychische stoornissen of depressies. Dit zijn meestal geen gewone werknemers. Ik vind het een hele zwakke vergelijking.
@Niels – Heb jij wel gekeken welke groepen vooral zelfmoord plegen in ons land dan, heb je dan namelijk een linkje voor ons naar dat onderzoekje? Want hoe ik het zie: zelfmoord is niet gelinkt aan mensen waarvan bekend is dat ze stoornissen hebben, iedereen kan zo’n punt bereiken. Dus graag even verduidelijken waarom de vergelijking niet juist zou zijn.
PS, ik vindt het eigenlijk wel triest dat er in Nederland een hoger zelfmoord percentage is. Wij hebben het hier toch een stuk beter dan die mensen daar?
Feit blijft dat Apple absurde marges maakt door de Foxconns van deze wereld uit te knijpen, wat de FC directeuren weer mogelijk maken omdat ze hun medewerkers als een soort hondenras zien.
Maar aan het hoofd van de keten staat toch Apple….
@heikneuter: Alstublieft.
Dus in plaats van de consument te leren dat Foxcon de bad guy is, dus richten ze gemakshalve hun pijlen op een bedrijf die waarschijnlijk meer zijn best doet om de zaken te verbeteren, dan die andere klanten die altijd buiten schot blijven, en net zo (schuldig) zijn ?
En laten we eerlijk zijn, Apple zal het, in de ogen van de media en antie-alles clubjes, nooit goed doen.
Aan zulke dingen erger ik me dan. Ze houden een actie tegen Apple, omdat in de fabriek van Foxconn, waar oa ook dingen worden gemaakt voor Acer, HP, Sony Ericsson en in Intel, slechte omstandigheden zijn. Goed dat ze zo’n actiedag organiseren, maar doe het dan tegen Foxconn, en niet tegen Apple. Hierdoor lijkt het alsof ze het alleen doen om Apple een slechte naam te geven ofzo. Naja, rare wereld.
De iPhone is geweldig, alleen jammer dat het van Apple is..
heb je je computer al de deur uit gegooid? het is Apple niet, maar de hele samenleving die pikt dat deze bedrijven zo met hun personeel omgaan.
De iPhone is geweldig, alleen jammer dat kleine kinderen die hem niet verdienen hem ook hebben (jij dus)
Iedereen is eigen baas. Je kan altijd weggaan. Wil je of kun je geen overuren maken, dan zoek je toch ander werk. Maar ook in China willen de mensen luxe, dus ze maken graag overuren om extra inkomsten te hebben. Foxconn is daarvoor verantwoordelijk en niet Apple. Apple is slechts klant net als die andere grote merken die daar hun spullen laten samenstellen.
@Rufus den Zeeperd: Dat heet zaken doen.
Toen Nike gebruik maakte van fabrieken waar kinderen het werk verrichte ontstond er ook ophef! Dit is meer dan terecht en vergelijkbaar. Als je als bedrijf zaken doet met dit soort bedrijven zegt dat ook genoeg over Apple. Dus ja terecht dat het tegen Apple is, de grootste afnemer van Foxconn. Snap niet dat er een aantal toch Apple blijven steunen in deze.
Eigenlijk zijn we allemaal schuldig hieraan. Als de producten in bv een westers land worden gemaakt dan zijn de kosten voor bv een Iphone veel hoger en de consument moet hiervoor betalen en die doet dat natuurlijk niet. Ik weet dat het mes aan 2 kanten snijdt. Er moeten meer fair-trade producten komen waar wij bereidt zijn om een paar euro meer te betalen voor een product en de opbrengsten daarvan moeten naar de werknemers gaan en niet in de zakken van de verkeerde belanden. Maar hoe controleer je dat???? We vergeten dat als we alles maar uit het goedkope oosten kopen en laten produceren de technologie in eigen land verdwijnt en daar zijn we straks allemaal de dupe van.
Fanboys unite!
Waarom zou je een bedrijf met 6 miljard winst die mensen op zo’n manier durft te laten werken verdedigen?
De andere bedrijven netzo hoor. Maar ga je nu ook Nintendo verdedigen?
Gooi je kont eens tegen de krib ipv een bruine arm bij Steve halen.
@Monsterrr: Hij heeft wel gelijk.
Ik zou graag iets meer betalen als mensen die mijn Apple producten maken daardoor betere omstandigheden krijgen en een beter loon.
Zoals ik het had begrepen, is de actiedag niet zozeer gericht tegen Foxconn, maar tegen het feit dat Apple bedrijven inhuurt waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Publicitair gezien heeft het meer zin om een actie tegen Apple te starten (in plaats van Foxconn), want daarmee roep je meer verontwaardiging op. De doorsnee consument heeft geen idee dat Foxconn bestaat.
De klantenlijst van Foxconn is interessant om door te bladeren, maar was voor mij al bekende informatie. En het is inderdaad een zaak van Apple welke bedrijven ze inhuren. Apple kan het zich als een van de weinige bedrijven gezien hun marktkapitaal permitteren om niet teveel op prijs te concurreren en heeft daardoor ook iets meer vrijheid om te kiezen voor toeleveranciers die iets beter met het personeel omgaan.