Begin april was te lezen, dat iTunes-downloadlinks voor apps opeens slechter vindbaar waren in Google. Typte je de naam in van een bekende iPhone-app zoals WhatsApp, dan was Apple bijna altijd bovenin de zoekresultaten te vinden. Opeens verdwenen ze naar pagina twee of drie. Waarom vond Google de zoekresultaten van Apple opeens een stuk minder relevant?
Of wil Google zorgen dat linkjes naar de eigen Play Store voor Android hoger in de lijst staan? Dat zijn vragen waar SEO-specalist Sistrix zich over heeft gebogen. Ze kwamen daarbij tot een verrassende conclusie: volgens Sistrix is het geen fout van Google, maar heeft Apple zichzelf uitgesloten van de zoekresultaten door te voorkomen dat bots de pagina’s kunnen doorzoeken. Het subdomein itunes.apple.com daalde daardoor in de zoekresultaten, de rest van apple.com niet.
Sistrix gebruikte een toolbox om 100.000 iTunes-productpagina’s van apps op te vragen en ontdekte dat bij bijna 50.000 uitgestuurde verzoeken de foutcode 403 (forbidden) werd teruggegeven. Apple wil daarmee waarschijnlijk voorkomen dat crawlers en scrapers de content kunnen doorzoeken. Scrapers zijn tools die teksten en plaatjes van een webpagina halen en ze op een eigen website presenteren als eigen content. Het is logisch dat Apple dat wil voorkomen. Crawlers zijn echter nodig om internetpagina’s te kunnen indexeren. Bij 46,1% van de uitgestuurde verzoeken kreeg Sistrix de genoemde foutcode, waardoor de crawlen de pagina niet in kaart kon brengen. Mogelijk hebben de bots van Google dezelfde problemen om deze pagina’s te indexeren. Een plaatje van Sistrix laat zien hoe de iTunes-pagina van de navigatieapp TomTom Europa de afgelopen maanden in de zoekresultaten van Google is gezakt:
Sinds april 2012 stond de iTunes-pagina van TomTom Europa voortdurend op plek 1 in de zoekresultaten. Daarna zakte het naar 79 en verdween vervolgens uit de top 100. De rode lijn geeft de resultaten weer van TomTom Europa in de Google Play Store, die nu op nummer 1 staat in de zoekresultaten. Apple heeft blijkbaar maatregelen genomen om het automatisch afstruinen van App Store-webpagina’s te voorkomen en zich daarbij niet gerealiseerd (of misschien wel op de koop toe genomen) dat de Googlebot als crawler dan z’n werk niet meer kan doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iTunes
Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac en in februari 2024 bracht Apple officieel drie opvolgers voor iTunes op Windows uit. iTunes voor Windows bestaat echter nog wel. Ook is er nog de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.
- Alles over iTunes
- Alles over de iTunes Store
- iTunes alternatieven voor Windows en Mac
- Sneltoetsen in de iTunes screensaver
- Wat is iTunes Connect?
- iTunes in de Cloud
- iTunes Match
- iPhone en iPad synchroniseren met je Mac
- De opvolgers van iTunes op de Mac
- Drie opvolgers van iTunes op Windows
- Muziek en films uit de iTunes Store cadeau geven
- Beltonen in de iTunes Store
- iTunes Store in de Muziek-app op de Mac
Reacties: 10 reacties