Hoe smartphone-camera’s de afgelopen jaren zijn verbeterd
Camera’s in smartphones: dit is er veranderd
De camera van de iPhone X is totaal niet meer te vergelijken met de camera die in de eerste iPhone zat. Tegenwoordig zijn er zelfs professionele fotografen die voor hun werk gebruik maken van een iPhone-camera (zoals bruidsfotografen). Om dit te bereiken is er de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van camera’s. Dit zijn de grootste veranderingen.
- Meer megapixels
- Betere sensoren
- Betere flitser
- Wijder diafragma
- Beeldstabilisatie
- Dubbele camera’s
- Betere software
#1 Meer megapixels
Weet je nog dat de eerste iPhone een 2 megapixel camera had? Nu is dat 12 megapixel, al is het exacte aantal tegenwoordig minder belangrijk geworden. Vroeger zorgde je er altijd voor dat jouw telefoon de meeste megapixels had, want dat betekende dat je de beste camera had. Tegenwoordig gaat die theorie niet meer helemaal op. Hoe meer pixels op een zelfde oppervlak, hoe kleiner de pixels worden, wat resulteert in minder licht. Er spelen nog andere factoren mee (zie verderop), waardoor een foto niet per definitie beter wordt van meer pixels.
#2 Betere, maar niet per se grotere sensoren
Bij de kwaliteit van de foto is de sensor van de camera misschien wel doorslaggevender dan het aantal megapixels. Een goede sensor zorgt er namelijk voor dat er meer licht doorgelaten wordt en dat de kleuren beter zichtbaar zijn. De sensoren zijn de afgelopen jaren wel wat groter geworden, maar omdat er in een iPhone nou eenmaal minder ruimte is dan in een spiegelreflexcamera is het lastiger om hiermee vooruitgang te boeken. Daardoor zijn smartphonecamera’s op dit punt maar heel stapsgewijs vooruit gegaan. Puur door ruimtegebrek dus.
#3 Betere flitser
Het is natuurlijk mooier om een foto zonder flitser te maken, als er voldoende omgevingslicht is. Maar soms is het zo schemerachtig dat je wel bent aangewezen op de flitser. Ook op dit punt is de iPhone-camera er de afgelopen jaren flink op vooruit gegaan. Eerder hadden telefoons een vrij felle en stroomverslindende flitser, tegenwoordig is dit wel iets anders. In de meeste smartphones vind je nu een LED of dual-LED flitser voor het meest subtiele effect. Apple is alweer een stapje verder: sinds twee jaar zijn de iPhones voorzien van een quad-LED flitser, voor meer natuurlijke huidtinten. En in de nieuwste modellen wordt gebruik gemaakt van een feature genaamd Slow Sync. Dit zorgt ervoor dat de sluiter van de camera langer open blijft om meer licht te vangen om het licht dat afkomstig is van de flitser te verminderen. Zo voorkom je het effect van een overbelicht gezicht of de blik van een verschrikt konijn.
Meer tips over fotograferen met de iPhone vind je in onderstaande gids:
#4 Wijder diafragma
Het diafragma is een van de drie belangrijkste factoren die bepalen hoe de foto eruit komt te zien. De andere twee factoren zijn sluitertijd (hoe lang valt er licht op de sensor) en lichtgevoeligheid (ISO-waarde). Het diafragma bepaalt hoeveel licht er binnenkomt op de sensor. Voor iPhone-camera’s zorgt een wijder diafragma ervoor dat je ook op donkere plekken goede foto’s kunt maken, zonder dat het een duistere waas wordt. Het vergroten van het diafragma werd mogelijk omdat de kwaliteit van de lenzen verbeterde.
#5 Optische beeldstabilisatie
Bij optische beeldstabilisatie (OIS) denk je waarschijnlijk meteen aan video’s, maar ook voor fotografie kan het best handig zijn. Het zorgt er namelijk voor dat tijdens het maken van de foto de sluiter langer open kan blijven, zonder dat de foto wazig wordt. Voor optische beeldstabilisatie wordt gebruik gemaakt van een zwevende lens die met behulp van heel kleine elektromagnetische motortjes beweegt. Door de steeds betere chips in smartphones wordt het makkelijker om zoveel mogelijk beelddata te verwerken om een eventuele trilling van je hand te compenseren. Dat levert een stabieler beeld op en dus ook een scherpere foto. Optische beeldstabilisatie (OIS) is bij de iPhone 8 Plus alleen aanwezig op de groothoekcamera, niet op de telelens. Dit is ook meteen het grootste verschil met de iPhone X: die heeft namelijk zowel op de groothoek- als op de telelens de beschikking over OIS.
#6 Dubbele camera’s
De iPhone 7 Plus werd voor het eerst voorzien van een dubbele camera. Dit heeft een aantal voordelen voor fotoliefhebbers. Zo zorgt een dubbele camera ervoor dat er meer data beschikbaar is om de foto zo mooi mogelijk te maken, door de data van beide camera’s te combineren. Daarnaast maken twee camera’s het ook makkelijker om diepte te zien, denk bijvoorbeeld aan Apple’s portretmodus.
#7 Betere software
Apple kan nog zoveel aanpassingen doen qua hardware, maar als de iPhone het softwarematig niet aan kan, wordt het nog geen mooie foto. Dit is het gebied waarop camera’s de grootste voortgang hebben geboekt. Door softwarematige verbeteringen kan de iPhone-camera bijvoorbeeld altijd de meest optimale instellingen kiezen, wat leidt tot foto’s in een betere kwaliteit. Toen HDR zijn intrede maakte was het alleen mogelijk om het resultaat hiervan achteraf te zien. Het is op steeds meer smartphones nu mogelijk om nog vóór het maken van de foto het resultaat van HDR te bekijken.
Een ander voorbeeld van verbeterde software is de portretmodus op de nieuwste iPhones. Er wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de software om dit effect uiteindelijk voor elkaar te krijgen. De hardware draagt hier ook aan bij, maar het eindresultaat komt voornamelijk door de software die gebruikt wordt.
Vind jij het leuk om foto’s te maken met je iPhone, dan heb je misschien iets aan onderstaande tips om nog mooiere foto’s te maken met je iPhone.
- 2018 - 28 mei: Opmerking over scherptediepte weggehaald n.a.v. lezersreactie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 2 reacties