Terugblik: dit waren de smartphones van 2007
10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone! We gaan de hele maand januari aandacht besteden aan het tienjarige jubileum van iCulture en de iPhone. Vandaag doen we dat door terug te blikken op de telefoons die in 2007 populair waren. Nokia was marktleider, maar het meest toonaangevend was BlackBerry. Totdat er opeens een nieuwe speler verscheen, die door de bestaande toestelmakers schamper werd weggelachen: Apple.

Smartphones in 2007
De iPhone verscheen in 2007, een jaar waarin smartphones er heel anders uit zagen dan we nu gewend zijn. Smartphones bestonden in 2007 al een jaar of tien en hadden zich gaandeweg ontwikkeld tot steeds slimmere toestellen waarmee je vooral kon e-mailen en berichten sturen. Nokia was veruit marktleider, Symbian was het dominante besturingssysteem en met een BlackBerry was je hipper dan hip. Veel smartphones uit die tijd hadden een QWERTY-toetsenbordje of waren geïnspireerd op de PDA’s van Palm en Microsoft. De iPhone was daarom behoorlijk schrikken voor veel mensen: we waren gewend om op een fysiek toetsenbordje te typen en wat deed Apple? Het zou veel te onhandig zijn, zo’n smartphone zonder toetsenbord!
Collega-bedrijven hadden er ook weinig vertrouwen in:
Motorola Q
Eén blik op de Motorola Q maakt duidelijk waar de inspiratie voor dit toestel vandaan kwam: van de PDA’s die een paar jaar eerder op de markt verschenen. Toch was de Motorola Q vooral ontworpen als alternatief voor de vele BlackBerry-toestellen die rond dezelfde tijd populair waren. Dat het destijds allemaal wat rustiger aan ging, blijkt wel uit het feit dat de Motorola Q al in 2005 werd aangekondigd, in 2006 op de markt kwam en in 2007 de markt domineerde.
Nokia was weliswaar marktleider, maar als je kijkt welke toestellen het best verkocht werden dan staat de Motorola Q hoog in de lijsten. Deze candybar met QWERTY-toetsenbord had een 2,4-inch scherm met een resolutie van 320 x 240 pixels. Destijds was het een dunne en stijlvolle smartphone. Hij draaide op Windows Mobile 5.0 en er zat een 1,3 megapixel camera in. Selfies bestonden nog niet, dus een frontcamera was niet nodig. Ook ontbraken Wi-Fi en GPS. Via 3G maakte je verbinding met internet en daarmee was de Motorola Q zelfs geavanceerder dan de iPhone, die alleen op 2G (GPRS/EDGE) werkte. Zoals gebruikelijk in die tijd zat er een miniSD-kaartslot in om je geheugen uit te breiden.
Motorola? Dat merk is ondertussen in handen van Chinezen (Lenovo), nadat het korte tijd eigendom van Google was. Jammer eigenlijk, want Motorola was een van de pioniers op het gebied van mobiele telefoons en als je in de jaren tachtig en negentig al een mobiele telefoon had is er grote kans dat er eentje van Motorola tussen zat.
BlackBerry Pearl
Steek je hand maar op als je rond 2007 ook een BlackBerry gebruikte. Het Canadese Research In Motion ontwikkelde de kenmerkende smartphones met toetsenbordje, al zullen maar weinig mensen zich bewust zijn geweest dat het bedrijf RIM heette. De BlackBerry Pearl 8100 was op zich al een bijzonderheid. De Pearl-modellen waren de eerste BlackBerry-toestellen met camera en mediaspeler, terwijl eerdere modellen alleen waren bedoeld voor het intikken van tekstjes. Ook was dit model extra smal, waardoor het wonder is dat mensen er nog op konden typen. BlackBerry gebruikte hiervoor het ingenieuze SureType-systeem.
Het toestel had push-email en instant messaging, de twee belangrijkste toepassingen van die tijd. Het compacte design sprak veel mensen aan. De camera stelde echter niet veel voor: met 1,3 megapixels kon je alleen wazige foto’s maken. Videofilmen was nog niet mogelijk.
BlackBerry ging aan te veel zelfvertrouwen ten onder en maakt nu geen smartphones meer. Terwijl andere fabrikanten inspeelden op de trend die Apple had gezet, bleef BlackBerry in eerste instantie stug doorgaan met QWERTY-toestellen. BlackBerry biedt het toetsenbord nu in licentie aan externe bedrijven aan. In februari 2017 zal TCL (wie?) de BlackBerry Mercury onthullen, die je in dit promofilmpje alvast kunt bekijken. Maar de glans is er wel vanaf.
Palm Treo
De Palm Treo is voor veel mensen de eerste échte smartphone geweest. Ook wij denken er nog met warme gevoelens aan terug: Palmclub.nl was voor ons de website waardoor we uiteindelijk met iPhoneclub, de voorloper van iCulture van start gingen. Palm was z’n tijd ver vooruit met de gebruiksvriendelijke PDA’s die ze hadden ontwikkelden. Ze legden de basis voor de latere toestellen met QWERTY-toetsenbord zoals de BlackBerry. Later ontwikkelden ze een revolutionair nieuw besturingssysteem (webOS) dat met een kaartinterface werkte. Een idee dat later nog vaak is geïmiteerd, waaronder door Google.
De Treo 680 was dé smartphone van 2007, tenminste in de VS. In Europa bracht Palm veel toestellen pas veel later uit en in Nederland verschenen ze vaak helemaal niet, waardoor je wel een enorme liefhebber moest zijn om er eentje uit het buitenland te halen. De Treo 680 was de belangrijkste smartphone van Palm op het moment dat de iPhone werd aangekondigd. Het 320 x 320 pixels grote schermpje was goed leesbaar in direct zonlicht, de VGA-camera leverde matige foto’s, maar het Palm-toetsenbordje maakte veel goed. Het scherm bedienen deed je met een pennetje (stylus), dat aan de zijkant in het toestel stak. Het draaide nog op PalmOS. Later verschenen nog de Palm Pre en de Palm Pixi, voorzien van webOS, maar op dat moment was het merk al sterk in verval.
Toch was Palm CEO Ed Colligan in november 2006 nog zeker van zijn zaak: hij vond het een belachelijk idee dat een bedrijf – zelfs Apple – zou denken om klanten te winnen in de lastige smartphone-bedrijfstak.
We hebben jarenlang geleerd en geworsteld om een fatsoenlijke telefoon te maken. PC-mensen kunnen dit niet zomaar. Ze kunnen niet zomaar komen binnenwandelen.
Toch was dat precies wat Apple deed: ze maakten een touchscreen smartphone die alom werd geprezen en hét voorbeeld werd voor alle andere smartphonemakers.
Nokia N95
De Nokia N95 is een smartphone van Nokia, die april 2007 op de markt kwam, vlak voor de iPhone. Vooral de camera en de nadruk op multimedia waren vernieuwend voor dit model. Nokia had er een Carl Zeiss-camera van 5 megapixel (!!) met autofocus, digitale zoom en ledflitser in gestopt, nogal vooruitstrevend voor die tijd. Ook bijzonder was dat je het toestel aan twee kanten kon openschuiven: aan de ene kant als zakelijk model met toetsenbordje, aan de andere kant voor multimedia. Alle Nseries-toestellen waren gericht op multimedia en draaiden op Symbian, al zullen weinig mensen zich daarvan bewust zijn geweest. Symbian was de ‘Android’ van die tijd: het stond standaard gewoon op je toestel, of je het wilde of niet.
Ook bijzonder uit die tijd: de Nokia N93, een toestel met een ingebouwde ‘camcorder’ die je kon ronddraaien. Ook hierin zat al een Carl Zeiss-lens, maar nog met een 3,2 megapixel camera. Filmen deed ‘ie als de beste, met 30 fps op een resolutie van 640×480 (VGA) in MPEG-4. Maar het was de N95 die in 2007 alle belangrijke prijzen won, als beste smartphone van dat jaar.
We hoeven je vast niet te vertellen dat Nokia gestopt is met het maken van toestellen, voor een groot deel aan Microsoft is verkocht en van plan is om in 2017 weer smartphones te gaan maken.
Er waren in 2007 nog meer smartphones, zoals de zakelijke Nokia E61, de walkman-telefoons van Sony-Ericsson, de vele Windows Mobile-based smartphones (zoals onder andere van HP (de iPAQ) en HTC) en de Giorgio Armani-telefoon van Samsung. Sommige waren bijzonder, andere waren copycats, maar geen enkele had zoveel invloed als de iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Mijn eerste smartphone was een Ericsson (zonder Sony) die was er eerder dan alle hiergenoemde na twee Ericssons ben ik overgestapt naar htc…..de eerste smartphone met TomTom!
Later…..de iPhone!
Leuk artikel 🙂
Leuk om te zien wat in 2007 de concurrenten van de iPhone waren! Toch was volgens mij de Nokia Communicator de allereerste smartphone. Die kwam al in 1996 uit. Ik had het volgende model, de Communicator 9110, uit 1997, dus 10 jaar eerder dan de iPhone: een geweldige telefoon die voor die tijd heel wat kon. Flink formaat. Dichtgeklapt kon je er (ook) mee bellen en foto’s maken. Als je hem openklapte had je een mini laptopje met toetsenbord en behoorlijk groot scherm. Er zaten allerlei apps op, voor foto’s, agenda, spreadsheet, internetbrowser etc. Met de cursor opende je die. Als je in opengeklapte stand ermee belde, kon je via de speaker alles horen en praten. Bijvoorbeeld tijdens werk of vergadering. Hij had een Intel processor en GEOS operating system. Je kon er behoorlijk mee internetten – al ging het traag.
WWW stond toen nog voor World Wide Wait. Met de Nokia Communicator kon je zelfs digitaal faxen ontvangen en sturen. Voor zakenmensen en journalisten (bijv) een ideaal apparaat, wat toen wel ruim 1000 gulden kostte. Ik heb ‘m nog. Contactpunten bij de deksel zijn niet perfect, maar verder doet hij het volgens mij nog!
Nokia 9000i en 9210i heb ik ook gehad. De eerste ligt hier nog in de doos. Met ingebouwd modem (inbellen over gsm dus) en apart faxnummer. Behoorlijk veel gebruikt in mijn baan als systeembeheerder omdat er ook telnet op zat.
Smartphones bestonden in 2007 inderdaad al een jaar of tien. Het leek me daarom leuk om te kijken naar de toestellen in het iPhone-geboortejaar, omdat je ziet dat vlak daarna de vormgeving erg veranderde onder invloed van de iPhone.
In dit rijtje mis ik de Ipaq van HP draaide op windows mobile of wordt die niet gezien als smart phone??
Ik had een Sony-Ericsson P900i. Leek sprekend op een iPhone: 1 groot touchscreen.
@Harm Jan: Die is niet apart genoemd, maar valt onder “de vele Windows Mobile-based smartphones (zoals onder andere van HTC)”. Het artikel is niet bedoeld als een uitputtende opsomming van alle merken die toen op de markt waren. We hebben een selectie gemaakt uit enkele bekende spelers. Desalniettemin zal ik HP nog even toevoegen naast HTC, want dat was inderdaad een grote speler.
@René: Sprekend? 🤔
De vele smartphones die met Windows Mobile draaiden worden nu erg makkelijk opgesomd, maar in die tijd waren ze de enige die de term smartphone verdienden. Ze waren veel en veel beter dan de eerste iPhones. Pas vanaf iPhone 4 begon Apple de achterstand om te buigen in een voorsprong. En toen kreeg Microsoft het ook moeilijk.
Erg leuk artikel.
Wat ik me – toen in het bezit van een Nokia N93 – nog kan herinneren, is dat ik erg veel bewondering had voor de Nokia N95. Wat vliegt de tijd, he!
Wat was mijn Blackberry een heerlijk toestel. Kon mailen/appen en deed dagen met zn mini accu. Zal vast door het slechte en kleine scherm komen, maar wat was dat makkelijk. Gewoon weekend weg zonder acculader.
Later hopelijk verouderd en een app-store vol troep
Erg leuk overzicht. Smartphone markt is na 2007 inderdaad (gelukkig) flink door elkaar geschud. Toch blijft het verbazingwekkend hoe grote gevestigde bedrijven zoals Nokia en Blackberry, maar ook softwarereus Microsoft, met ongepaste arrogantie passief hebben staan toe te kijken hoe Apple en ietsje later Samsung en Google de markt zonder enige weerstand (redelijke alternatieven) van hen overnamen. Ben zeer nieuwsgierig hoe een dergelijk overzicht over 10 jaar uit gaat zien
Superleuk artikel!
Ik voel me nu wel heel jong met al die voorbeelden.
Ik heb zelf 2 Nokia’s gehad… één koelkast 3310, daarna een(Nokia) met een schuifklepje(weet geen eens meer welk type, alleen dat ik hem tijdens het vissen in het water hoorde plonsen), daarna een SE K810i (ook een vet schuif klepje voor de camera en touch voor shortcuts) daarna een iPhone 4, daarna een iPhone 5, daarna een HTC (ging vreemd sorry) en daarna de 6s+.
Leuk… ieerst liep ik rond met de nokia maar gezien de beperkingen ben ik toen snel overgestapt op de HTC TYTN of was het nou Kaiser (met echt mobiel internet en door mijn vrienden steeds aangeduid als de koelkast). Net het ding nog weer opgeduikeld… Stekker erin en verdorrie…. doet het nog steeds 🙂
Leuk artikel en mooie opsomming.
Ik wilde rond 2007 ook een smartphone. Eerst gekeken naar Blackberry, maar daar moest ik een heel duur zakelijk abo voor hebben. Toen gekozen voor een HTC Touch met Windows Mobile. De iPhone 2G was ik nog niet van overtuigd. Maar de HTC Touch was helemaal een slecht plan. Een dramatisch touch screen met pennetje en een miniscuul toetsenbord. Wat een verschrikking. Toen de iPhone 3G werd aangekondigd ben ik dan ook direct overgestapt. En ben inmiddels aanbeland bij iPhone 6s. Mijn 4e iphone alweer.
Als je de Nokia 3310 al ‘koelkast’ noemt, ben je inderdaad nog lekker jong. 😉
5110 was best populair voor de 3xxx serie uitkwam. Ik begon met kloeke Ericsson met dikke antenne, voor het merk een sony ericson werd.
Leuk artikel! Heel goed om te lezen, vooral voor degenen die het niet hebben meegemaakt, hoe het pre-Apple landschap eruit zag!
En wat een GEWELDIG artikel van John Gruber hebben jullie gelinkt!! Zijn vooruitziende blik is woord voor woord gebleken uit te komen!
(Getikt op het scherm(!) van m’n iPhone, zelfs deels gedicteerd; wie had dat gedacht.)
🙂
Ik heb eerst ook een Blackberry Curve 8520 gehad!! Was een fijn en leuk telefoontje!! Alleen nu zou ik er niet meer mee overweg kunnen omdat ik nu touchscreen ben gewend!! Ik zou nu ook geen Blackberry meer willen!! Ik blijf lekker bij Apple!! Gebruik momenteel de Apple iPhone 6S!!
Mijn eerste ‘smartphone’ was een walkman van Sony-Ericsson. Met een scheef oog keek ik wel eens naar de Nokia 95, vanwege de goede camera en vanwege het OS. Synchroniseren van de Sony-Ericsson met mijn Mac was een heel gedoe, en dat zou ook bij de Nokia het geval zijn, zodat ik uiteindelijk de iphone 3GS koos. Een stevig apparaat, lag lekker in de hand, ziet er nog prima uit, maar wordt niet meer ondersteunt door Apple.
Ik heb belangstelling voor alternatieven buiten Apple en Google en gebruik op het ogenblik geen iphone, maar wel een ipad mini 4, een Mac en Appple tv. Wacht nog even met een nieuwe iphone.
Leuk artikel!
Ik had altijd Nokia telefoons, waarvan de eerste de 7110 was. De eerste wap telefoon, die ook nog eens leek op het toestel dat gebruikt werd in The Matrix.
Daarna volgden de 7250, maar die viel met mij erbij in de sloot, dus die werd opgevolgd door de 6680 (mét front facing camera, ooooh!). Als laatste Nokia had ik de N82, met 5 MP camera en xenon flits. Prachtige foto’s maakte dit toestel. Pas toen de iphone 4 uitkwam (2010), ben ik overgestapt. Ivm camera kwaliteit en dergelijke.
Mooie ouwe tijd, waar je 4 dagen met je accu deed
Dan heb je volgens mij toch iets heel erg over het hoofd gezien, Gonny: nl. de Nokia E90 communicator. De laatste communicator die Nokia op de markt bracht… in 2007 inderdaad!
Ik heb mijn Nokia communicator nog lang gemist. Ik heb hem nog steeds.
Thans veel te traag, maar qua ontwerp nog steeds geweldig.
Ik heb er jaren mee gewerkt en op vakantie mee genavigeerd (voor zekerheid een extra BT gps muis aangekoppeld) door Europa (macGyver software).
Ugh .. 2007 .. ik had een Samsung i780 destijds. Grootste. vergissing. ooit! Toen de iPhone 3G in 2008 uitkwam in NL ben ik acuut geswitcht en heb, door die i780, zo’n grote hekel aan Samsung gekregen dat ik nooit meer naar iets van hen gekeken heb..
Ik had een Motorola . Toen later had ik een iPhone 3G en daarna 5s en nu 6s.
In 2007 liep ik rond met een HTC SPV M3100. Een bakbeest maar op zich wel van prima kwaliteit. En Windows Mobile was redelijk vooruitstrevend met zelfs een soort van AppStore (simpelste apps kostten vaak 30 euro…). Daarvoor diverse Orange smartphones gehad waaroder SPV e200 wat ook geen slechte telefoon was. Daarna kwam de iPhone. De eerste kreeg ik niet echt makkelijk bemachtigd en dus was de 3G de eerste iPhone. Al bij het uitpakken was meteen duidelijk: dit is andere koek. Het grote touchscreen scherm een grote schok. Bij de HTC telefoons moest je zowat je stylus door het scherm duwen als je iets wilde typen en nu reageerde de telefoon bijna magisch zonder dat je ook maar iets moest indrukken (uiteindeljk toch weer afgekeken door Apple met 3D touch 😜). Wat een verademing die eerste iPhone. Begin van een nieuw tijdperk. Ik hoop dat Apple mij nog een keer dat moment kan laten beleven, dat je mond van verbazing openvalt bij het eerste gebruik.
In 2007 had ik een LG Prada. Dat toestel staat véél dichter bij de vormgeving van de eerste iPhone dan alles wat hierboven te vinden is.
Heb nog een BlackBerry 9780 liggen. En nog steeds in gebruik…m’n wekker, radio via wifi internet en gewoon ook als mp3-spelertje voor onderweg!
😊😊😊🕺🏾🎧
De iPhone was inderdaad een revolutie in de wereld van de smartphones. Voorzichtig begin, volgens mij ook een 1,3Mp camera, maar het touch screen en de apps waren fenomenaal. Opvallend was dat het niét de jongeren waren die in de eerste jaren massaal voor de iPhone gingen. Veel jongeren bleven nog járen hangen bij de Blackberry, ook al moesten ze nota bene naast hun gewone abonnement en de toestelkosten óók nog een speciaal Blackberry abonnement van 15 euro per maand nemen om de Messenger te mogen gebruiken. En dat terwijl wat later WhatsApp er al was: helemaal gratis maar enkele jaren heel weinig gebruikt. Later verlaagde Blackberry het Messenger abo naar 5 euro per maand: nog steeds teveel geld. Mn kinderen zeiden ‘al onze vrienden zitten erop, dus we moeten wel!’. Een jaar of vier, vijf geleden hebben veel jongeren wél de switch gemaakt naar de iPhone. En gratis gebruik van WhatsApp.
@Macaanzee apps?? De eerste iphone had alleen de standaard apps en geen Appstore.