SmartThings: maak je huis slimmer met sensoren en apps
Er zijn inmiddels al aardig wat domotica-oplossingen op de markt, waarmee je bijvoorbeeld je gordijnen, voordeur of het licht in huis kunt besturen vanaf de iPhone. Een nieuw Kickstarter-project SmartThings biedt iets soortgelijks, maar bouwt hier vervolgens flink op voort. Door een aantal ‘SmartApps’ te installeren kun je instellen hoe je huis op dingen reageert. Zo is het mogelijk om een app voor bewegingssensoren te installeren die je alarmeert wanneer je huisdier uit de tuin ontsnapt, of kun je bij een waterlek automatisch contact opnemen met een loodgieter.
SmartThings werkt met dezelfde soort sensoren die bijvoorbeeld ook HomeWizard gebruikt om huizen te automatiseren. Al deze devices verbinden met een centrale webserver, die vanuit een iPhone-app bestuurd kan worden. Het verschil zit hem in het app-platform van SmartThings: ontwikkelaars kunnen zelf apps maken voor het huisplatform, die op bepaalde manieren gebruikmaken van de sensoren die jij in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een app maken die op een specifieke manier reageert wanneer het bijna gaat regenen. Omdat ontwikkelaars zelf apps mogen maken, is het aantal mogelijkheden ontzettend groot.
In grote lijnen lijkt SmartThings erg op de webdienst If This Then That, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat een tweet in je favorietenlijst automatisch naar je gemaild wordt. Omdat SmartThings sensoren gebruikt, kun je dit soort processen bij jou in huis opzetten.
SmartThings zal in de eerste plaats worden geleverd met een sensor voor elektrische apparaten, een open-/sluitsensor, een bewegings- en een aanwezigheidsdetector. De makers zeggen dat het apparaat echter zo is ontworpen, dat hij met veel bestaande automatiseringssystemen zal werken. Later zullen onder andere geautomatiseerde sloten, thermostaten en warmtemeters worden ondersteund.
Door 149 dollar te doneren op Kickstarter ben je er van verzekerd dat je een SmartThings krijgt toegestuurd. Om van deze actie gebruik te maken moet je er wel vroeg bij zijn: anders moet je minstens 174 dollar doneren. Hierbij krijg je drie sensoren. Het project is in ieder geval al succesvol: de makers hoopten op minstens 250.000 dollar, maar hebben inmiddels al ruim 325.000 dollar.
Tipgever: Hans
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties