Snapchat heeft officieel geen handleiding, waardoor het voor oudere mensen soms lastig is om te begrijpen hoe de app werkt. De ingewikkelde navigatie is met opzet zo gedaan, om vooral hippe jongeren te trekken. Maar nu het bedrijf naar de beurs wil moesten ze toch een officiële handleiding maken.
Snapchat-handleiding zit verstopt
Bij sommige apps krijg je eerst een tutorial te zien, waarin precies wordt uitgelegd hoe het werkt. Bij andere vind je de gebruikershandleiding op de site. Niet bij Snapchat: daar zul je alles zelf moeten ontdekken en CEO Evan Spiegel heeft dan ook regelmatig kritiek gekregen dat de interface onbegrijpelijk is. Voor jongeren is dat echter ideaal: zo weten ze zeker dat hun ouders en docenten niet op Snapchat rondhangen. Ze snappen het vaak niet. Maar nu Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat, een beursgang voorbereidt moesten ze toch wat meer uitleg geven wat Snapchat nu precies is en hoe je het gebruikt.
Om te zorgen dat ook de (oudere) beleggers snappen waar het over gaat, heeft het bedrijf voor het eerst een Snapchat-handleiding gemaakt. Het zit verstopt in de documenten voor de beursgang. Ze beschrijven de (slechts 5!) schermen waaruit de app bestaat. Maar op die 5 schermen zijn wel heel wat verborgen functies en details te vinden:
Snapchat vooral populair op iPhone
Ook leuk om te weten: Snapchat is op de iPhone veel populairder dan op Android. Dit heeft ervoor gezorgd dat de verdere ontwikkeling van de app vooral op de iPhone is gericht. Android krijgt lagere prioriteit, ook al zijn er wereldwijd veel meer gebruikers. Snapchat zal zich alleen inzetten als blijkt dat toestellen van Samsung, LG, Google, HTC en andere fabrikanten populairder worden. Gebruikers op Android klagen dat de videokwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid minder is, maar dat kan natuurlijk ook aan de toestellen zelf liggen.
Snapchats camerascherm
Snap is een van de weinige apps die meteen opent op het camerascherm. Van daaruit kun je een foto maken door op de cameraknop te drukken, of een video door de cameraknop wat langer ingedrukt te houden. Na het maken van een snap krijg je een preview te zien zodat je kunt zien of het gelukt is, of met de creatieve tools aan de slag kunt.
Cameralenzen van Snapchat
Vanuit het camerascherm ga je naar Lenzen. Dit zijn gezichtsfilters waarmee je jezelf als hond of in een van de andere vermommingen kunt zien. In de toekomst wil Snapchat ook objecten in landschappen herkennen, zodat je ook daaraan gekke vermommingen kan toevoegen. De lenzen zijn te gebruiken voordat je een Snap maakt, terwijl de creatieve tools pas te gebruiken zijn vanuit de preview, dus pas na het maken van een Snap.
Tik je op het scherm, dan herkent de camera objecten zoals een gezicht. Daar overheen wordt een lens gelegd, zoals regenboogkots.
Snapchats creatieve tools
Snapchat werkt ook met locatiestickers die afhankelijk zijn van je GPS-positie. Dit is een van de creatieve tools die beschikbaar zijn in de Snapchat-app.
Volgens Snap zijn 60% van alle verzonden Snaps voorzien van iets creatiefs, zoals een sticker. Rechts bovenin zie je de mogelijkheid om een bitmoji, tekst, krabbel of iets anders toe te voegen.
Snap verzenden
Na het maken van een Snap kun je deze verzenden naar één of meer vrienden. Je kunt losse Snaps naar een bepaalde persoon sturen of ervoor kiezen om van meerdere Snaps een Verhaal te maken. In dat geval worden ze gebundeld en krijgen meerdere mensen het te zien.
Snaps die naar een Live Verhaal worden gestuurd zijn te zien door een groter publiek, als ze op Snapchat worden uitgezonden.
Chatten met verdwijnende berichten
Je kunt ook tekstberichten naar vrienden sturen, die na verloop van tijd verdwijnen. Deze functie werd in 2014 geïntroduceerd omdat je niet altijd een foto kunt maken, bijvoorbeeld als het om heel specifieke uitleg gaat zoals een adres en huisnummer.
Je kunt belangrijke chats opslaan door op het bericht te drukken. Omdat alleen belangrijke berichten worden bewaard kun je ze makkelijker terugvinden.
Snapchats chatvenster
Snapchat heeft niet voor niets ‘chat’ in de naam staan. Je kunt er ook mee chatten. Snapchat meldt dat mensen betrokken blijven bij de app, omdat het ene berichtje weer een andere uitlokt. Die berichten stuur je via onderstaand chatvenster.
Gebruikers bezoeken Snapchat gemiddeld 18 keer per dag, volgens cijfers van het bedrijf.
Snapchat Verhalen
Een van de populairste functies binnen Snapchat zijn de Verhalen. Hiermee kun je een collectie Snaps samenvoegen en een verhaal vertellen. De Verhalen verdwijnen na 24 uur en zijn te zien voor al je vrienden.
Je kunt ook via de privacy-instellingen aangeven dat alleen bepaalde vrienden het mogen zien.
Snapchat Herinneringen
Tenslotte zijn er nog de Snapchat Herinneringen (Memories), een functie die in juli 2016 werd ingevoerd en waarmee je je eigen Snaps kunt opslaan in een persoonlijke collectie. Snapchat maakt hiervan een backup, zodat je niets kwijtraakt.
Je kunt nieuwe Verhalen maken op basis van Snaps die je hebt opgeslagen. Ze zijn voorzien van een witte rand, zodat anderen zien dat ze al wat ouder zijn. Met speciaal ontwikkelde zoektools kun je je oudere snaps weer terugvinden.
Naast de genoemde functies heeft Snapchat ook nog een scherm om vrienden toe te voegen en je account te beheren, maar die maken geen deel uit van de 5 schermen.
Bekend (Snapchat) Verhaal
Als al die functies je als Instagram-gebruiker bekend in de oren klinken, dan kan dat kloppen. Veel functies van Snapchat zijn door Instagram overgenomen, maar dan in een variant die geschikter is voor dertigplussers. Dat al dat nabootsen impact heeft gehad is wel te zien aan de cijfers. Begin 2016 groeide Snapchat als kool, met meer dan 150 miljoen dagelijks actieve gebruikers. In het derde kwartaal van 2016 gebeurde er echter iets geks: de groei zwakte af. Het valt direct samen met de introductie van Instagram Stories, een rechtstreekse kloon van Snapchat Verhalen. Inmiddels zit Snapchat op 158 miljoen dagelijks actieve gebruikers, waaruit blijkt dat de groei flink is afgezwakt.
Gebruikers maken zich er niet zo druk om: de functies zijn weliswaar gekopieerd van Snapchat en iets minder mooi uitgevoerd, maar dat geeft niet. Het is goed genoeg.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
- Apple maakt het ontdekken van nieuwe apps in de App Store makkelijker (09-01)
Snapchat
Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deelt. Snapchat kwam ook als eerste met verdwijnende verhalen, die later populair werden als Instagram Stories. Ook andere sociale media-apps namen het idee over. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.
- Alles over Snapchat
- Betere foto's maken voor Snapchat
- Verborgen Snapchat-functies voor betere Snaps
- Snapchat lenzen, filters en emoji
- Snapchat Herinneringen: zo werkt het
- Snapchat Face Swap: gezichten verwisselen met vrienden
- Alles over Snapchat Verhalen
- Dit kun je doen als je Snapchat Score zomaar verdwenen is
- Zo kun je Snapchat-foto's opslaan
- Snapchat-gebruikersnaam wijzigen
- Zo gebruik je Shazam in Snapchat
- Zo voorkom je dat Snapchat je batterij leegtrekt
- Snapchat-account verwijderen
Reacties: 1 reacties