Snapchat’s nieuwe TrueDepth-lenzen zijn realistischer dan ooit

Een half jaar na de aankondiging brengt Snapchat eindelijk de speciale lenzen voor de iPhone X uit. Daarmee krijg je een projectie op je gezicht die op elke beweging reageert. Je kunt kiezen uit drie varianten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Afgelopen september liet Apple de speciale Snapchat-lenzen al zien op het podium, tijdens de aankondiging van de iPhone X. Waarschijnlijk herinner je de demonstratie nog wel door Apple-topman Craig Federighi:

Face ID demo Craig Federighi

Nu zijn deze extra-nauwkeurige lenzen eindelijk beschikbaar. Kies uit een soort carnavalsmasker dat je hele gezicht bedekt, een gouden oogmasker met bloemetjes of een etnisch masker in de kleuren van de Braziliaanse vlag. De maskers maken gebruik van de TrueDepth-camera in de iPhone X en zijn dan ook alleen op dit toestel te gebruiken.


Deze lenzen zitten nauwkeuriger op je gezicht dan de eerdere maskers die Snapchat uitbracht. Ook houden ze meer rekening met de verlichting rondom en zorgen ze dat de achtergrond vervaagt zodat vooral je gezicht in de schijnwerpers staat. Om de lenzen te kunnen maken krijgt Snapchat data over je gezicht, maar dit zijn veel minder meetpuntjes dan bij Face ID. Apple benadrukt dat externe partijen alleen toegang hebben tot de algemene visuele gezichtsdata. Ze krijgen geen toegang tot de wiskundige weergave die nodig is om je toestel te ontgrendelen. Deze info wordt alleen versleuteld op het toestel bewaard, zonder dat apps van derden er gebruik van kunnen maken.

Snapchat-lenzen TrueDepth

Externe ontwikkelaars krijgen in totaal toegang tot 50 gezichtsuitdrukkingen, waaronder het openen en sluiten van je mond en het optrekken van je wenkbrauw. Lang niet alle gezichtsuitdrukkingen worden herkend, wat je bijvoorbeeld merkt tijdens het gebruik van Animoji. Knipogen en bepaalde mondbewegingen zijn soms niet te zien bij het figuurtje op het scherm. Apple benadrukt dat de gezichtsdata niet mag worden gebruikt voor reclame, marketing of het opbouwen van profielen. Volgens ontwikkelaars die al apps hebben gemaakt zijn de mogelijkheden bewust beperkt gehouden om de privacy van gebruikers te beschermen.

Normale Snapchat-lenzen maken gebruik van 2D-informatie van de camera om gezichtspunten te herkennen, zoals de mond, ogen en wenkbrauwen. Snapchat is een van de eerste bekende apps die gebruik maakt van de TrueDepth-gezichtsdata.

Je kunt nog meer uit Snapchat halen met onze tips:

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 april 2018 om 8:05
Onderwerp
Categorie
Apps

Snapchat

Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deelt. Snapchat kwam ook als eerste met verdwijnende verhalen, die later populair werden als Instagram Stories. Ook andere sociale media-apps namen het idee over. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.

Snapchat

Reacties: 8 reacties

  1. Als je er over nadenkt idd levensgevaarlijk.
    De vorm van je gezicht is zijn 1 van die dingen die later vaak worden gebruikt voor authenticatie.

    En nu wordt het ook gebruikt voor vermaak.

    Als die data toch via een backdoor gestolen kan worden, ookal is het via een bug in Safari ofzo. Dan kunnen andere je afdruk gebruiken.

    Maargoed dat is met alles zo. Maar de complete afdruk van je gezicht klinkt zo gevaarlijk. Minder controle daarop. Je pincode kan je voor je houden, je gezicht niet.

  2. In het artikel wordt steeds over lenzen gesproken. Nu kan ik me vergissen, maar lenzen zijn toch hardware? Glas of plastic waarmee de camera het beeld opvangt? Waarschijnlijk bedoelt de auteur maskers of filters, tenzij Snapchat met echte (voorzet)lenzen op de markt komt.

  3. Snapchat noemt die ‘live filters’ voor op je hoofd lenses.

  4. Origineel geplaatst door Jeroen
    In het artikel wordt steeds over lenzen gesproken. Nu kan ik me vergissen, maar lenzen zijn toch hardware? Glas of plastic waarmee de camera het beeld opvangt? Waarschijnlijk bedoelt de auteur maskers of filters, tenzij Snapchat met echte (voorzet)lenzen op de markt komt.

    Snapchat noemt de functie met maskers en filters “lenzen”

  5. Origineel geplaatst door Jeroen
    In het artikel wordt steeds over lenzen gesproken. Nu kan ik me vergissen, maar lenzen zijn toch hardware? Glas of plastic waarmee de camera het beeld opvangt? Waarschijnlijk bedoelt de auteur maskers of filters, tenzij Snapchat met echte (voorzet)lenzen op de markt komt.

    Ik mag toch hopen dat alles lokaal op je telefoon gebeurd? Of zouden die beelden van je gezicht ook naar snapchat gaan? iemand die dit weet

  6. @rob: En wat moeten ze dan doen met die afdruk? Je gezicht namaken? Ik zou me er niet teveel zorgen om maken. De kans dat iemand met deze gegevens jouw gezicht namaakt en ook nog jouw toestel heeft om in te breken lijkt me nagenoeg nihil. Even los of het überhaupt wel lukt om in te loggen.

  7. Nu nog een App om zo’n Snapchat filmpje in een 3D printer te laden… Geheime diensten en criminelen zullen er erg blij van worden.
    Of een Snapchat kloon waarmee je als ‘lens’ iemand anders zijn gezicht opzet…
    Iemand’s stem live overnemen kan al met een paar minuten aan geluidsopnames.

  8. @Onno: Je kan al een gezicht van iemand anders gebruiken als snapLens…… Je hebt alleen een foto nodig.