Apple’s A14-chip verslaat nieuwste Android Snapdragon 888 met gemak
Apple A14 krachtiger dan Snapdragon 888
Er zijn situaties waarbij het gras aan de andere kant groener lijkt. Maar als het om Apple’s chipfabricage gaat is er bij de buren sprake van een dorre vlakte. De Qualcomm Snapdragon 888 die in de Android-toptoestellen van 2021 gebruikt zal worden, presteert minder goed dan de A13 uit de iPhone 11-serie en de A14 in de iPhone 12-serie. De onafhankelijke techsite AnandTech vergeleek de benchmarks en concludeert dat de iPhone duidelijk wint in de Geekbench 5- en GFXBench-tests.
De Snapdragon 888 haalde een singlecore-score van 1.135 en een multicore-score van 3.794, terwijl de iPhone 12 Pro op dezelfde test een score van respectievelijk 1.603 en 4.187 haalde. Ook grafisch presteert Apple erg goed: in de GFXBench-test haalde de iPhone 12 Pro een score van 102 (frames per seconde) terwijl een concurrerend Samsung-toestel maar 86 scoorde. AnandTech vraagt zich af hoe de performance over een langere periode is. Mogelijk kan Qualcomm dan toch nog punten scoren. Wat piekbelasting betreft wint Apple, maar mogelijk kunnen de Qualcomm-chips een langere belasting doorstaan, zonder de performance terug te hoeven schroeven.
Toch is er goed nieuws voor de Android-gebruikers: in vergelijking met de Android-toestellen uit 2020 gaan ze er flink op vooruit. De Qualcomm 888 maakt de grootste sprong in performance ooit. De CPU-prestaties gaan er 25% op vooruit en de GPU-prestaties 35%. Als iPhone-gebruikers zijn we dergelijke performance-sprongen wel gewend. De benchmarks zijn beschikbaar gesteld door Qualcomm en niet door een onafhankelijk testlab gemeten, maar AnandTech verwacht dat ze realistisch zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Apple > Google
Ik las het gisteren op Twitter al. De Snapdragon 888 komt in het topsegment van Android in 2021, en dan is de A13 chip al sneller en beter… dan moet je je als ontwikkelaar toch wel eens achter je oren krabben denk ik…
En dan vandaag het bericht dat MS ook eigen chips gaat ontwikkelen…🙈🙈
“Topsegment” Android is gelijk aan middenrange iPhones en je betaald wel de hoofdprijs dus iPhone is helemaal nog niet zo duur….
Cijfers en getallen……. meetbaar maar amper merkbaar.
In een ver verleden draaide we ook massaal benchmark programma’s voor de pc en video kaarten om maar te zien dat het weer sneller was.
In programma’s en spelen zag je immers het verschil niet.
Ok, Apple is sneller maar als ik een Android toestel uit hun top segment in mijn handen heb is alles ook bloedsnel.
Spotgoedkope rommel weer van Kwalkwon
En dan te bedenken dat dit bij lange na niet de prestaties zijn die Apple kán halen met de A14 chip. Die nieuwe iPad Pro krijgt ongetwijfeld een A14X chip die er nog een tandje bovenop kan gooien. En ik denk dat de M1 chip theoretisch ook nog in een iPhone kan draaien gelet op de MacBook Air die geen actieve koeling behoeft. Hoewel je sneller zal moeten terugklokken ivm batterij en warmteproductie. Maar niets zou het theoretisch tegen houden.
Apple chips liggen plotseling mijlenver voor op de concurrentie. Ik denk echt dat de chipfabrikanten, Android fabrikanten, Microsoft en Google in shock zijn wat Apple momenteel laat zien. Apple is niet alleen meer een hele geduchte concurrent op gebied van smartphones en tablets, ze hebben nu ook de potentie om de pc markt te domineren en nog sterker te worden in de markten waar ze al dominant waren. Plus dat je ziet dat de grens tussen PC prestaties en mobiele apparaten pijlsnel aan het verdwijnen is.
Jaren terug beginnen met investeren in eigen chips was de meest geniale zet van Apple in lange tijd en de vruchten daarvan misschien wel de belangrijkste aankondiging van dit jaar.
En is het ook te merken in de praktijk?
Precies, helemaal niets. Ik heb een iPhone 11 Pro en (om de ontwikkelingen van Android te blijven volgen) een pixel 4 (met een Snapdragon 855….inmiddels een ouwetje dus). In het dagelijkse gebruik met bijv. Whatsapp, foto’s maken, surfen op het internet, muziek luisteren, pdf bestanden openen en lezen voelt de Pixel 4 zelfs een beetje sneller aan dan de iPhone. Bij games en zware grafische applicaties en/of AI zal het anders zijn.
Ik denk dat het merendeel van de iPhone gebruikers (maar ook Android) spreekwoordelijk 80 blijft rijden in een auto die 250 (iPhone) of 200 (android) km per uur kan.
@Carel: sneller is altijd beter dit heeft voordeel bij het bewerken van 4K video
Het is te zeggen dat het niet goed meetbaar is, omdat android en ios op een verschillend platform draaien, geekbench is in het voordeel van ios, en antutu benchmark is in het voordeel van android, het is wel bekent dat antutu iets betrouwbaarder is dan geekbench. Maar ieder zijn eigen keuze, zelf geloof ik echt niet dat de 888 trager is dan de iphone 11, want mijn 865 is al sneller dan die bionic 13, maar benchmarks zijn gewoon niet zo betrouwbaar
@Hans: de vraag is voor hoe lang. De iPhone X van 3 jaar oud was nog retesnel toen ik deze een maand geleden verkocht.
@Justin: Wie gaat er nu 4K video bewerken op een klein schermpje ?
Er zijn ook ‘real life’ benchmark tests waarbij apps geopend worden, een aantal taken uitgevoerd worden en dan dezelfde apps nog eens geopend worden. Daar wordt de concurrentie momenteel ook vermorzeld. Dus ja, het is wel degelijk merkbaar. Zeker met exporteren van een filmpje bijvoorbeeld voor whatsapp, het laden van spellen of wachttijd van openen apps.
Begrijp ik het nou goed dat je alleen maar vertrouwen hebt in benchmarks als ze gericht zijn op het androidplatform?
Ik zou zeggen doe de test met je 865 en een iPhone 11/12 eens waarbij je dezelfde apps achter elkaar opent, een aantal acties uitvoert, de apps allemaal sluit en ze daarna weer opent. Pas dan weet je echt welk toestel met welke chip er sneller werkt.