iPad Pro met 5G

Deze drie grote providers verwerven 3,5 GHz-frequenties voor 5G na veiling

De veiling van de 3,5GHz-frequentiebanden heeft meermaals vertraging opgelopen, vooral omdat Inmarsat de frequentie wilde blijven gebruiken voor noodoproepen op zee. Inmiddels is de veiling van deze snellere 5G-frequenties achter de rug en zijn de winnaars bekend.

De 3,5 GHz-frequentiebanden voor 5G zijn belangrijk voor de Nederlandse providers en uiteindelijk ook consumenten. Het biedt een aanzienlijk hogere internetsnelheid ten opzichte van de 5G-netwerken die we nu gebruiken. Providers zitten dan ook te popelen om de 3,5 GHz frequentieband in gebruik te nemen, maar dat gaat zo maar niet. Eerst moet de band worden vrijgegeven en geveild en dat heeft in Nederland al meermaals tot vertragingen geleid. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Overigens staat de 3,5 GHz-band los van mmWave, de andere snellere 5G-netwerktechnologie die al sinds de iPhone 13 in de VS wordt gebruikt.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft bekendgemaakt dat KPN, Odido en VodafoneZiggo de drie winnaars zijn van de frequentieveililng voor de 3,5GHz-band voor 5G. Vanaf deze maand kunnen de providers de verworven frequentieruimte benutten voor een verbeterd 5G-netwerk. De vergunning loopt tot en met 31 december 2040. KPN, VodafoneZiggo en Odido zijn de eigen drie providers in Nederland met een eigen netwerk, dus elke aanbieder in Nederland heeft frequentieruimte verkregen.

In totaal is er 174,4 miljoen euro opgehaald met de veiling, die vandaag sloot. Voor de veiling waren er in totaal drie deelnemers toegelaten en deze hebben dus alledrie frequentieruimte verworven. elke provider heeft een even groot spectrum binnen het frequentiebereik verkregen. Per deelnemer kon maximaal 40% van de frequentieruimte verworven worden, maar dat is wat minder geworden. Er blijft daardoor 2×50 Megahertz (van in totaal 400) beschikbaar voor private en lokale 5G-netwerken. Vergunning hiervoor kan rechtstreeks bij de overheid worden aangevraagd.

PartijHoeveelheid spectrumFrequentiebereik
VodafoneZiggo100 MHz3450 – 3550 MHz
Odido100 MHz3550 – 3650 MHz
KPN100 MHz3650 3750 MHz

Het is de verwachting dat providers binnenkort meer bekendmaken over wat ze met de verkregen frequenties gaan doen en wat jij daar als eindgebruiker van gaat merken. Het volledige persbericht vind je hier, met hier de brief van de minister aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Het is zover: de veiling van de 3,5 GHz-frequentieband gaat vandaag van start. Telecomproviders KPN, Vodafone en Odido doen mee aan de veiling en willen de extra frequentieband gebruiken om de groei van het mobiele dataverkeer te kunnen bijhouden. Zodra er meer bekend is over de biedingen en uitslag, vullen we dit artikel aan. Hoe het zit met de verschillende ‘snellere frequenties’ voor 5G lees je in ons uitlegartikel.

Bekijk ook
Hoe staat het ervoor met snellere 5G op de iPhone? Dit is de status in Nederland

Hoe staat het ervoor met snellere 5G op de iPhone? Dit is de status in Nederland

Toen de eerste iPhone met 5G werd aangekondigd, was er lichte teleurstelling: het werkte in Nederland alleen op de 700MHz-band, omdat de snellere 3,5GHz-band nog niet beschikbaar was. En ook het snellere mmWave was niet in Europa beschikbaar. Inmiddels zit er alweer meer schot in de zaak. Hoe staat het er nu voor op de iPhone met écht snelle 5G?

De veiling van de 3,5 GHz-frequentieband voor 5G gaat van start op 25 juni 2024, meldt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Vanaf 1 augustus 2024 kunnen de frequenties dan daadwerkelijk gebruikt worden. Alle drie grote Nederlandse providers (Odido, KPN en Vodafone) doen mee aan de veiling en elk van hen kan beschikken over maximaal 40 procent van de beschikbare frequentieband. Het gaat om een bandbreedte van 300 MHz binnen de 3,5 GHz-band. De 5G-vergunning loopt tot 31 december 2040 en levert minimaal 170 miljoen euro op.

De providers kunnen met de extra frequentie meer capaciteit aanbieden op het 5G-netwerk met een hogere snelheid. Dit is nodig omdat het dataverbruik groeit. Veel omringende landen hebben de 3,5 GHz-frequentie al geveild, maar in Nederland lagen satellietbedrijf Inmarsat, Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam dwars.

De 3,5 GHz-band heeft in vergelijking met de al langer gebruikte 700 MHz-band minder bereik, maar een hogere snelheid. Het zal dan ook vooral worden ingezet in drukke gebieden, waar capaciteit en snelheid van groot belang zijn. Vanwege het korte bereik is het lastig om in uitgestrekte en dunbevolkte gebieden zoals de Veluwe een dekkend 3,5 GHz-netwerk te bouwen.

De belangrijke 3,5 GHz-frequentieband komt pas eind 2023 vrij. Dat zegt een onafhankelijke adviescommissie van de overheid. Om sneller 5G-internet te kunnen aanbieden is deze frequentie noodzakelijk, omdat hierop hogere datasnelheden mogelijk zijn. De band wordt nu nog gebruikt door Inmarsat voor noodcommunicatie op zee en in de lucht. Dit satellietbedrijf wilde de 3,5 GHz-band niet zomaar opgeven en stapte naar de rechter, die Inmarsat gelijk gaf. Ondertussen is de Nederlandse overheid op zoek gegaan naar oplossingen. Het plan is nu om de activiteiten van Inmarsat per 1 januari 2024 te verplaatsen naar Griekenland.

Hieronder volgt ons eerdere bericht van 3 september 2021.

Nederlandse veiling van 3,5GHz-frequentiebanden vertraagd

De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen:

  • 700 MHz (al in gebruik)
  • 3,5 GHz (veiling op korte termijn)
  • 26 GHz (veiling op lange termijn)

Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. De 700 MHz frequenties zijn in 2020 geveild en worden al gebruikt voor 5G. De frequenties 3,5 GHz en 26 GHz moeten in Nederland nog worden geveild.

Als eerstvolgende is de 3,5 GHz frequentieband aan de beurt. Terwijl andere EU-landen deze frequentieband al hebben geveild, leverde dit in Nederland meermaals vertraging op.

Dat komt omdat satellietbedrijf Inmarsat de 3,5GHz-banden voor noodverkeer op zee gebruikt. Als providers ook op deze band zitten, geeft dat problemen voor de noodcommunicatie van Inmarsat. De overheid wilde naar aanleiding hiervan wijzigingen aanbrengen in het zogenaamde Nationaal Frequentieplan, maar daar ging de rechter niet in mee.

Het is mogelijk dat zowel Inmarsat als de providers gebruik maken van 3,5GHz, maar dat zal voor de internetsnelheid van 5G-consumenten een domper betekenen. Hoe drukker het is op de frequentie, des te inefficiënter het netwerk zal zijn. Dat geldt ook voor energieverbruik op telefoons en de responstijd tijdens het internetten. Wanneer de adviescommissie is samengesteld en tot een oplossing is gekomen, zullen we meer weten over de concrete gevolgen.

We verwachten niet dat we in Nederland op korte termijn al gebruik kunnen maken van het nóg snellere mmWave-netwerk. Geruchten beweerden onlangs dat de iPhone 13 mmWave in Europa zal ondersteunen. De 3,5GHz-banden staan hier los van.

Bekijk ook
‘iPhone 13 met snellere 5G komt naar meer landen, waaronder in Europa’

‘iPhone 13 met snellere 5G komt naar meer landen, waaronder in Europa’

De 5G mmWave-techniek in de iPhone komt naar meer landen. Een bekende Apple-analist zegt dat de iPhone 13 met mmWave breder uitgerold wordt, onder andere in Europa.

Snellere 5G vertraagd: wanneer komt het wel?

Helaas geeft staatssecretaris Keijzer geen indicatie van wanneer we de veiling mogen verwachten. Deze stond gepland voor april 2022, maar Keijzer weet nu al dat dat niet haalbaar is. De adviescommissie moet in oktober starten. Er wordt verzocht om in het eerste kwartaal met een conclusie te komen. Daarna zal het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog een blik werpen op het advies, waarna aanpassingen in het plan kunnen worden gedaan. Als ook de Tweede Kamer groen licht geeft, komt er een nieuwe veiling.

Nederland heeft niet alle tijd van de wereld om dit te regelen. De overheid is verplicht door de Europese Unie om te voldoen aan het Europees Telecomkader. Keijzer belooft daarom “zo spoedig als mogelijk beschikbaar te stellen om de 5G-uitrol in heel Nederland mogelijk te maken”. Het streven blijft vooralsnog om in september 2022 de frequenties te overhandigen aan de providers. Daarna gaat het meestal wel snel.

Bekijk ook
5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 25 juni: De veiling is vandaag gestart, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2024 - 28 mei: De datum van de 3,5GHz-veiling is bekendgemaakt. We hebben het artikel daarom een update gegeven.

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.