
Deze snoerdimmer maakt je bestaande schemerlamp geschikt voor Philips Hue
Snoerdimmer met Zigbee
Er zijn van die accessoires waar je maar net naar op zoek zal zijn. Deze snoerdimmer is een goed voorbeeld daarvan: er zijn allerlei (slimme) dimmers om je lampen minder fel te laten schijnen, maar dat is voor sommige mensen misschien niet voldoende. Je wilt dat de slimme functies zijn ingebouwd in de snoerdimmer zelf. Deze snoerdimmer met ZigBee kan dat en is voor 39 euro te koop in de kleuren zwart of wit. Hij is compatibel met Philips Hue.
De snoerdimmer wordt gemaakt door een bedrijf met de naam Nordic Light Solutions, dat vooral adapters voor Philips Hue-lichtslangen maakt. Hoewel… of ze het echt zelf maken is nog niet helemaal zeker, want in 2021 dook een soortgelijke dimmer al eens op onder de naam Samotech SM315. Er is ook een ronde variant met de naam Samotech SM317. En op Bol.com vonden we de (uitverkochte) IDINIO-snoerdimmer die er óók exact hetzelfde uit ziet, net als de snoerdimmers van Mooon, Eco-dim, Letsleds en SPL. Grote kans dus dat deze snoerdimmers allemaal uit dezelfde fabriek komen. Maar let op: neem niet die van Ledvion, want die ziet er op het oog hetzelfde uit, maar heeft geen Zigbee.

Als je een oude tafellamp of schemerlamp hebt met dimschakelaar in het snoer verwerkt, kun je deze nu dus geschikt maken voor je smart home. Voorwaarde is wel dat de lichtbron dimbaar is. Hiervoor knip je de bestaande kabel van de schemerlamp door en verbind je ze de kabels met deze dimmer (een handleiding voor de installatie vind je hier). In de Philips Hue-app tref je de snoerdimmer vervolgens terug als een dimbare lamp. HomeKit-ondersteuning is er niet, maar je kunt het wel met Google Assistent en Amazon Alexa bedienen. Je kunt de lamp ook meenemen in scenes. Hij is geschikt om ledlampen van 3 tot 100 Watt te dimmen en meet 9,7 x 3,1 x 4 centimeter.

Het mooie van deze schakelaar is dat deze ook nog op de ouderwetse manier te bedienen is, namelijk door handmatig aan de knop te draaien. Het aan en uit doen van de lamp regel je door met je hand of voet op de knop te drukken. Maar: als je een bestaande schemerlamp slim wilt maken kun je er natuurlijk ook een slim lampje in stoppen.
Bekijken:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Apple komt met eigen Beats-oplaadkabels': nuttige toevoeging of niet? (27-03)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
- Philips Hue komt met een eigen videodeurbel: zo gaat deze eruit zien (24-03)
- Nanoleaf nu met Ambilight-alternatief voor je computerscherm (19-03)
- Gerucht: 'Sonos schrapt Apple TV-concurrent (en dat heeft grote gevolgen)' (13-03)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Wanneer je je hue bridge niet rechtstreeks koppelt aan Homekit maar deze koppelt aan een Homey kan je via de Homey-app Homekitty alle accessoires die de Homey kent, besturen via de Home-app van Apple. Ook accessoires die van oorsprong niet geschikt zijn voor Homekit. Zo kan je dus, via een omweg, deze schakelaar ook in Homekit krijgen.
Jouw oplossing via Homey is toch wel voor mensen die zelf graag veel met hun smart home bezig zijn. Dat is mijn ervaring met Homey. Het is een makkelijke oplossing voor alles, maar vraagt tijd.
Alles met native homekit ondersteuning vraagt bijna geen onderhoud aan je smart home. Dus naast dat het veel goedkoper is om geen Homey te gebruiken, is het ook voor veel mensen een veel gebruiksvriendelijkere optie.
Dus ik adviseer iedereen toch echt om alleen maar producten te kopen die DIRECT samenwerken met het platform na keuze. In mijn ogen moet verlichting niet via een Homey of Home Assistant moeten lopen, met alle mogelijke errors tot gevolg. Ik gebruik ook Home Assistant en Homebridge, maar dat is voor een paar uitzonderingen in mijn huis, niet de basis smart home stuff.
Worden inderdaad niet zelf gemaakt. Komen uit China