Sonos trekt de stekker uit Sonos Dock
Sonos Dock: support stopt in oktober
De Sonos Dock verscheen in 2010 op de markt en is dan ook voorzien van een 30-pins connector. Het witte dockje was geschikt voor vrijwel elke iPhone en iPod uit die tijd. Waarom zou je zo’n dock nodig hebben? Nou, vooral omdat je een grote muziekcollectie op een iPod hebt staan die je via je Sonos-speakers wilt beluisteren. Tegenwoordig zullen veel mensen de muziek op een NAS of in de cloud hebben staan. Je betaalde destijds 119 euro voor deze Sonos Dock. Toen Sonos de CR100 Controller van de markt haalde bood het bedrijf nog een tegoedbon aan. Nu is dat niet het geval.
Sonos brengt klanten op de hoogte in een mededeling op de website:
Acht jaar lang heeft Dock ervoor gezorgd dat je met oudere, niet meer ondersteunde Apple-apparaten muziek kon blijven afspelen op je Sonos-systeem, lang nadat ze geen muziek meer konden streamen via de Sonos App. Maar als we onze nieuwste software-update introduceren in oktober, zal de Dock niet meer worden ondersteund als onderdeel van je Sonos-systeem. Installeer je de software-update, dan kun je de dock alleen nog gebruiken om je iPhone of iPod op te laden. Er zijn wel wat alternatieven (zie verderop).
Bij Sonos draait het tegenwoordig vooral om streaming audio, maar er zullen nog vast wel mensen zijn die de Sonos Dock gebruiken om muziek vanaf hun iPad af te spelen. Het werkt als volgt: je stopt het apparaat in de dock, gaat in de controller naar de instellingen en voegt een nieuw Sonos-product toe. Vervolgens druk je achterop de dock op het verbindingsknopje. De CR200 vraagt dan in welke zone je dock staat. Nadeel is dat de dock alleen via Wi-Fi werkt (niet via een vaste kabel) en dat er geen multizone-toepassing mogelijk is. Wel zitten er twee knopjes op om het volume aan te passen.
Dit zijn je alternatieven
Heb je nog zo’n dock en staat er unieke muziek op je iPod die niet bij streaming muziekdiensten te vinden is, dan zit er niets anders op dan de muziek van de iPod halen en op een netwerkschijf neerzetten. Zo kun je er alsnog naar blijven luisteren.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om de software-update niet te installeren. Je moet dan de updates uitschakelen op zowel je Sonos-systeem als op alle apparaten waarop de Sonos-app is geïnstalleerd. Dit heeft nogal wat nadelen, want vanaf dat moment kun je geen nieuwe speakers of apparaten meer toevoegen om je Sonos te bedienen. Ook kun je toekomstige functies niet gebruiken.
Een andere optie is om je oudere iPod of iPhone met een kabel aan te sluiten op een geschikt Sonos-product. Dat moet dan wel een speaker met de juiste aansluiting zijn, zoals een Sonos Play:5, Connect of Connect:Amp.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'AirPort-routers komen niet terug, ondanks eigen wifi-chip van Apple' (23-12)
- Gerucht: 'Volgende AirPods Pro krijgen hartslagsensor en meer' (23-12)
- Gerucht: 'Apple werkt aan deurbelcamera met Face ID' (22-12)
- Home Assistant heeft nu een smart home-kastje met spraakbediening (20-12)
- Waarom jouw Apple Watch-sportbandje misschien toch niet zo gezond is (19-12)
Sonos
Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.
Reacties: 2 reacties