Review Sonos Playbar: nog steeds een prima tv-speaker
Laatst bijgewerkt: juni 2018
Update juni 2020: de Sonos Playbar is op zich nog steeds een prima tv-speaker, maar er is wel een opvolger verschene. Dit is de Sonos Arc, waar we ook een review over hebben geschreven.
Review Sonos Playbar
Sonos is het bekendste merk op het gebied van multiroom audio. Met de Sonos Playbar brachten ze voor het eerst een soundbar uit waarmee je een home cinemasysteem zou kunnen bouwen. De langwerpige speaker is bedoeld om onder de tv te plaatsen en kan als onderdeel van een surround-set zorgen voor beter geluid als je naar films en tv-series kijkt. Het is een van de duurste Sonos-speakers bij winkels als Bol.com en Coolblue.
Wat is de Sonos Playbar?
Wil je met Sonos een multiroom audiosysteem bouwen, dan zul je moeten kiezen voor speakers van hetzelfde merk. Dat komt omdat Sonos voor de communicatie gebruik maakt van een eigen protocol. Dat geldt ook voor de Playbar: je kunt deze soundbar los gebruiken om het geluid van je tv-speaker te verbeteren, maar je kunt er ook een 7.1 opstelling van maken met meerdere satellietspeakers en een Sub. Het complete assortiment Sonos-speakers is te vinden in onze gids over Sonos.
Inmiddels is er ook een compactere soundbar van Sonos verschenen met de naam Sonos Beam. Deze is bedoeld voor kleinere woonkamers en appartementen. Sonos heeft daarnaast de Sonos Playbase (review) die je onder de tv plaatst. Dit ziet eruit als een grote platte plaat en is dus qua vormfactor anders als de Playbar en Beam. Onze vergelijking van Sonos Beam en Sonos Playbar maakt duidelijk dat de Playbar vooral uitblinkt in audiofuncties, terwijl de Beam extra’s biedt zoals AirPlay 2 en ondersteuning voor slimme assistenten. Zoek je puur een tv-speaker voor beter geluid tijdens het kijken van films en series, dan ben je met de Playbar dus het beste af. Maar we moeten er wel bij vertellen dat de Playbar ook ruim 200 euro duurder is dan de Beam. Het is dus maar net wat je belangrijk vindt.
Let op als je AirPlay wilt gebruiken
Let er echter op dat de combinatie Playbar en Sonos One of Play:5 (tweede generatie) niet werkt. Als je de Sonos One en Play:5 als surrounds ingesteld hebt, kunnen deze niet fungeren als AirPlay-speaker. Het is altijd de home-cinema speaker die bepaalt of je opstelling geschikt is voor AirPlay. Als dat een Playbar is, kun je AirPlay dus niet gebruiken.
Design Sonos Playbar
De Sonos Playbar is een langgerekte speaker die bedoeld is om vóór of onder je tv te plaatsen. Veel keuze heb je niet, want deze soundbar is alleen verkrijgbaar in zwart met een bekleding van textiel. Sinds de Playbar op de markt kwam heeft Sonos het design van de producten wel wat veranderd. Nieuwere modellen zoals de Sonos One (review) en de tweede generatie Sonos Play:5 (review) hebben een iets moderner uiterlijk gekregen terwijl de Playbar eruit ziet als een ‘klassieke’ soundbar met zwarte stoffen bekleding die je ook bij merken als Samsung vindt.
Bij andere merken koop je meestal een compleet home cinemasysteem, terwijl je het bij Sonos helemaal zelf kunt samenstellen. Je bepaalt dus zelf of je twee extra speakers (links- en rechtsachter, of links- en rechtsvoor) toevoegt en of je een Sonos Sub erbij plaatst voor extra bass. Qua design passen alle producten goed bij elkaar, ook al dateren ze uit andere jaartallen. Het zwarte en onopvallende design zorgt ervoor dat de soundbar niet de aandacht trekt.
De Playbar is 9 cm hoog en past daarom voor of onder de meeste tv’s die op een voetje staan. Hangt je tv aan de wand, dan kun je speciale beugels kopen om de soundbar onder de tv te hangen. Met een breedte van 90cm is de Playbar ideaal voor tv’s van 42-inch en groter. De speaker voelt stevig en kwalitatief goed aan dankzij het gebruik van aluminium. Soundbars van andere fabrikanten zijn vaak gemaakt van plastic, wat minder luxe aanvoelt. De Sonos Playbar is ondanks het gebruik van aluminium geen lichtgewicht, want hij weegt maar liefst 5,4 kilo.
De aansluitingen zijn beperkt: er zijn twee Ethernet-poorten, een stroomaansluiting en een optische poort, dus geen HDMI. Heb je een televisie met HDMI dan is het wellicht beter om voor de Sonos Beam te kiezen, want die heeft zowel HDMI ARC als een optische aansluiting, dankzij een meegeleverde adapter.
Sonos Playbar aansluiten
Het aansluiten van de Sonos Playbar is erg eenvoudig, maar daarna ben je toch wel even bezig met het instellen. Vooral als je meerdere Sonos-speakers hebt gekocht om een home cinemasysteem ervan te bouwen. Sluit je de Playbar niet aan op de router, dan zul je een Sonos Bridge moeten gebruiken, die ervoor zorgt dat de speaker toegang heeft tot je draadloze netwerk thuis. Ook moet je de Sonos-app op je iPhone of iPad installeren en de stappen van de instellingen doorlopen. Dit wijst zich allemaal vanzelf maar je moet het wel even doen. Heb je satellietspeakers erbij gekocht, dan moet je tijdens het instellen aangeven welke links en rechts staan. Bij de nieuwere Beam hoeft dat niet, omdat met Bluetooth Low Energy automatisch wordt gekeken hoe de plaatsing van de speakers in de ruimte is.
Wil je de Sonos-app gebruiken als afstandsbediening voor je tv, dan kan dat, maar het is bij de Playbar wel iets ingewikkelder dan bij de Beam, die standaard al over HDMI ARC beschikt. Bij de Playbar is dat niet het geval en wordt gebruik gemaakt van infrarood voor de signalen die je normaal gesproken met de tv-afstandsbediening zou zenden. Toen de Playbar in 2013 op de markt verscheen waren tv-toestellen met HDMI ARC nog niet zo gangbaar.
Na het instellen kun je de tv en de Sonos Playbar bedienen vanaf je iPhone en iPad. Met een Android-toestel werkt het overigens ook. De Sonos-app werkt met muziekdiensten zoals Spotify samen.
Geluidskwaliteit van de Sonos Playbar
De Sonos Playbar beschikt over zes midrange drivers en drie tweeters. Dat is relatief veel en geeft het effect van een 3.0 soundbar. De kanalen links, rechts en in het midden hebben de beschikking over twee midrange drivers en een tweeter. Die aan de zijkanten zijn onder een hoek van 45 graden geplaatst, zodat een wat ruimtelijker effect ontstaat. Gebruik je ook een sub, dan is de plaatsing niet zo belangrijk. Wil je extra satellietspeakers aansluiten, dan is het wel belangrijk dat je op de juiste plaatsing let. Je kunt daarbij kiezen uit de Play:1 of de Play One, waarbij de laatste de voorkeur heeft omdat ze nieuwer zijn en wat meer functies hebben. Met de Play One (review) heb je bijvoorbeeld wél de beschikking over slimme spraakfuncties en AirPlay 2. Door een Sonos One toe te voegen wordt je hele systeem opeens geschikt voor AirPlay 2.
De Sonos Playbar is bedoeld om kamervullend geluid te bieden en stelt daarin niet teleur. De middentonen klinken goed, als je bedenkt dat er relatief kleine drivers in zitten. Ook de bass klinkt overtuigen, zelfs als je geen sub aansluit. Kijk je vaak actiefilms met veel explosies en andere dreunende geluiden, dan kan het toch zin hebben om nog een sub erbij te kopen zodat je een 3.1 systeem krijgt. Dat maakt het geluid meteen ook wat warmer. Zo’n sub moet dan wel van Sonos zijn en dat maakt je systeem meteen tweemaal zo duur. Met twee satellietspeakers erbij heb je een 5.1 systeem en zit je qua prijs al tegen de tweeduizend euro aan, zeker als je de vrij prijzige los verkrijgbare muurbeugels en voetjes erbij neemt. Voor dat geld krijg je wel gemak. Je kunt voor tweeduizend euro ook een 5.1 systeem bij een andere fabrikant kopen, maar bij Sonos ben je helemaal vrij om te mixen en te matchen en het te laten samenwerken met de andere speakers in huis.
Voordelen +
- Goede audiokwaliteit
- Kwalitatief goed uitgevoerd in aluminium
Nadelen -
- Geen HDMI ARC
- Alleen verkrijgbaar in zwart
- Vrij prijzig ten opzichte van andere soundbars
Conclusie Sonos Playbar review
De Sonos Playbar verscheen in 2013 maar is qua geluidskwaliteit nog steeds een prima speaker die nog steeds door Sonos ondersteund wordt. Je kunt met de Playbar in één klap de audio van je tv verbeteren en op termijn de set verder uitbreiden met extra speakers en/of een sub. Als alles eenmaal verbonden is werkt het prima. De Playbar kan een grote woonkamer vullen met geluid, dat helder klinkt en ook stemmen goed tot hun recht laat komen. Maar je mist wel nieuwere functies zoals AirPlay 2 en de ondersteuning voor slimme assistenten, die je op de iets nieuwere Sonos Beam wel vindt. De Beam heeft echter wat mindere audiokwaliteiten vanwege het compactere formaat. Ook is de Sonos Playbar een paar jaar na de lancering nog steeds vrij prijzig: 675 euro. Wil je er ook nog een Sub en een paar zijspeakers bij, dan zit je al snel op een bedrag van tweeduizend euro. Voor dat geld kun je bij elke andere fabrikant ook wel een complete home cinemaset kopen.
Sonos Playbar kopen
De Sonos Playbar is verkrijgbaar bij diverse winkels. Het is een van de duurdere Sonos-speakers bij winkels als Bol.com en Coolblue.
- 2017 - 30 augustus: Informatie over update toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Sonos
Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.