Een noodsituatie melden bij 112 is voortaan ook mogelijk met de iPhone-app SOS-ALARM. Daarmee stuur je snel bijvoorbeeld een ambulance je kant op, maar de app kan meer. SOS-ALARM stuurt ook een pushbericht naar hulpverleners die zich hebben aangemeld om te helpen in noodsituaties. Update: Deze app is onofficieel en is NIET bedoeld voor 112.
Inmiddels zouden al 32.000 artsen en BHV’ers zich hebben aangemeld voor de pushberichten van SOS-ALARM. Zij krijgen een pushbericht als er een noodmelding wordt gedaan binnen een straal van één kilometer. Dit zorgt ervoor dat er binnen enkele seconden al iemand aanwezig kan zijn om te helpen. Nog voordat de politie, brandweer of een ambulance arriveert.
Je kunt op de iPhone natuurlijk ook gewoon naar 112 bellen, maar een melding vanuit SOS-ALARM is een stuk sneller gemaakt. Daarnaast wordt je gps-locatie meteen verzonden naar de meldkamer, waardoor precies duidelijk is waar ze heen moeten gaan. Het is ook mogelijk om foto’s mee te sturen met een noodmelding en je kunt aangeven hoeveel slachtoffers er zijn. Na een melding wordt je telefonisch doorverbonden met de meldkamer voor verdere details.
Update 13:00 uur: Er is inmiddels behoorlijk wat ophef over de werking van de SOS-ALARM app. Volgens SOShulpdienst is de app aangesloten op de nationale meldkamer via SOS Alarm Locatiehulp, maar anderen beweren dat dat niet zo is.
https://twitter.com/SOShulpdienst/status/596266516594749442
https://twitter.com/schoon_jeroen/status/596273044454244352
Update 15:00 uur Volgens de NOS stuurt de app gegevens naar de centrale meldkamer in Driebergen. De app zou niet zijn gekoppeld met regionale meldkamers. Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vertelt tegelijk aan OMT dat de app niet is gekoppeld aan het 112-alarmnummer. Dit zou volgens de privacywet ook niet mogen.
Update 19:00 uur De Rijksoverheid meldt nu op de eigen site ook dat de overheid niet betrokken is bij de app SOS-ALARM en dat deze niet aangesloten is op de meldkamer(s) van 112.
Update 7 juli 2015: Het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt nadrukkelijk afstand van de app SOS Alarm. In een Kamerbrief op vragen uit de VVD-fractie benadrukt het ministerie dat de app een particulier initiatief is, bedoeld om lokale vrijwilligers te waarschuwen. De app is geen vervanger voor het bellen naar 112. De ontwikkelaar van de app mag niet langer zeggen dat er een samenwerking met 112 is. De app is een initiatief van stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst, waarbij de bedoeling is om de GPS-locatie door te geven aan een netwerk van vrijwilligers in de directe omgeving.
https://www.youtube.com/watch?v=9OlKVjJimiM
Tipgever: Robin
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Misschien eerst even updaten voor iPhone 6? Maar dat is blijkbaar niet zo’n prioriteit voor Nederlandse apps…
Had hem vanmorgen geïnstalleerd, en er direct weer afgegooid. Waarom moet je in hemelsnaam eerst een account aanmaken? Een account bij wie?
Is om valse meldingen tegen te gaan zeggen ze, bij wie een account maken ?
Politie ? Justitie ? Aivd ?
Geen idee vind het wel een app met potentie om mensen snel te helpen.
Vind het wel zeer onduidelijk van wie de app eigenlijk is. Kreeg eerst de indruk dat hij gewoon van de overheid is, alleen dan was het budget wel erg laag. Ook het account aanmaken vind ik een beetje raar, je telefoonnummer bevestigen met een code via sms zou me voor dit doeleinde ook genoeg lijken, en toegankelijker.
Beter zou zijn als dit ook Europees of wereldwijd te gebruiken is
Precies mijn gedachte!
Ok, een telefoonnummer en naam, prima.
Maar van wie is deze app eigenlijk?
Niks met de overheid te maken, dus toedeledokie!
Mee eens! Om dezelfde reden heb ik hem ook weer meteen verwijderd.
Let op mensen!
Heb me aangemeld, password veranderd en sindsdien kom ik er niet meer in. Eens kijken hoe snel de service via de mail werkt. Het is al een uurtje geleden dat ik gemaild heb
LET OP! Zijn op twitter veel meldingen dat deze app niet werkt! Gewoon 112 bellen dus…
Eerst dacht ik bij het lezen van de titel: eindelijk!
Ik vond het altijd al vreemd dat je niet ook een sms kon sturen naar 112.
Stel dat je inbrekers in je huis hebt. Dan is het lastig om 112 te bellen omdat je, denk ik, stil moet zijn. SMS-en (of WhatsApp, nog beter) zou dan een uitkomst zijn.
Als ik het artikel verder lees heb ik zo mijn twijfels. In de screenshot zie ik nog steeds: 112 Bellen.
Verder is het geen app van de overheid en zijn er twijfels over de connectie met de centrale.
Wellicht komt het nog. Ik heb gelukkig nog geen inbrekers in mijn huis gehad.
Zucht.
Ik zie ruimte voor een meldings.app voor fake meldings.apps
Inmiddels bevestigd door politie. Deze app belt geen 112.
Bron
Of je nu een dergelijke app gebruikt als je echt in paniek bent………ik weet het niet eerlijk gezegd. Daarbij weten de meldkamers dus van niets. De app belt gewoon 112 en je komt vervolgens uit bij de meldkamer in Driebergen…..gewoon via de telefoon.
Was rond 17:30 mooi item op radio1 over deze app.
Is er een ongeluk gebeurd, zie je iemand rotzooien met z’n telefoon, fotootje maken, verzenden….
Ondertussen ligt er iemand die hulp nodig heeft: beademen, reanimeren?
Elke seconde telt is ons lange tijd verteld, dan ga je dus NIET met zo’n app staan rotzooien! #FAIL
stond vanmiddag mijn huis in brand, dus ik foto’s maken met mijn app. Foto hoe het ontstaan kon zijn, foto’s van de vlammen en een foto gemaakt van mijn huis.
Dus ik de app gebruikt, en 112 laten bellen, kom ik bij de ANWB uit, of ik pech had?? Nee zei ik, ik heb brand. Dan bent u verkeerd zei ze.
Dus ik weer de app erbij gepakt. staat er in de app: bel 112.
staat er eerst: registreer hier: ….
inmiddels is mijn huis afgebrand en word er politie gestuurd. Schijnt dat de buren (zonder app) 112 hebben gebeld…
Ik wist niet eens hoe ik ze kon bereiken met app……
@iCulture: pas eens als de sodemieter de kop aan van dit nieuwsbericht! Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren als deze app niet exact doet wat het belooft namelijk zsm noodhulp inschakelen. Iedere seconde telt soms en dan heeft niemand iets aan een halfbakken app. Of bericht helemaal verwijderen of de kop zsm aanpassen aub. Mensen lezen soms zo slecht het hele artikel of ze missen jullie update.
de app meldt mij bij het aanmelden letterlijk: “telefoonnummer is niet onjuist” als ik een 0 invoer.
Is deze app ook voor België?
De slogan, 112 daar red je levens mee, maar niet met zo’n niets zeggende app, zoiets verzin je toch niet. Kom op zeg eerst een account aanmaken, waar belanden je gegevens, wat wordt ermee gedaan? In echte noodgevallen blijft een beller toch sneller.
‘Terwijl jij op die app kijkt, ligt de patiënt dood te gaan’ http://nos.nl/l/792540
Een betere SOS app is echo112,die je in elk land kunt gebruiken en je positie wél naar 112 stuurt
@Gerrit Rozenberg: nog steeds geen reactie
De Amerikanen hebben een term voor een situatie als deze: clusterfuck! Of ook wel clusterfsck.
Die reacties over “ben je bezig met een app, gaat er iemand dood” zijn heel leuk hoor! Maar wie betaalt er even x miljard euro zodat alle iCulture lezers een EHBO-certificaat kunnen halen? Mensen kunnen natuurlijk ook gewoon doorlopen, dat hebben jullie liever.
App SOS alarm hulpdienst is geen initiatief overheid.
De app is in de eerste plaats niet bedoeld als vervanging voor 1-1-2, maar om een netwerk van vrijwillige hulpverleners op gang te brengen in een straal van 1000 meter rondom een incident. Als een ambulance moet aanrijden voor een reanimatie zijn ze vaak zo’n 6 minuten kwijt en in die 6 minuten kunnen een aantal vrijwillige en gecertificeerde hulpverleners alvast beginnen met de reanimatie al dan niet met AED, omdat die sneller ter plaatse zijn. Dat wordt bedoeld met iedere seconde telt denk ik. Ik zou 1-1-2 bellen en dan alsnog een melding via de app doen. Ikzelf ben ook aangesloten bij Burger Hulpverlening, bij een 1-1-2 melding van mogelijke reanimatie krijgen 30 hulpverleners in de buurt van het slachtoffer een SMS van de 1-1-2 alarmcentrale en op hetzelfde moment worden ook 1 of 2 ambulances gestuurd. Dit is echter alleen voor reanimatie en AED toepassing, dus ik vind het op zich een goed initiatief dat het met deze dienstverlening wat uitgebreider wordt. Het moet natuurlijk nog wat volwassener worden en het heeft tijd nodig, maar geef dit soort non profit en mogelijk levensreddende diensten ook even een kans, samen kunnen we wat voor elkaar doen en als ik iemands leven in mijn omgeving kan redden doordat ik een melding krijg van een dergelijke app, doe ik daar graag aan mee.
Ook ik ben als vrijwilliger aangesloten bij een AED stichting in onze gemeente.
Ik ben voorstander dat elke burger in ons land weet wat hij/zij kan en/of moet doen in het geval van een hartstilstand.
Deze app is misschien niet officieel aangesloten op de hulpdiensten maar wel aan een grote groep vrijwilligers die jou en mij kunnen helpen als dat nodig mocht zijn. En daarbij zijn ze dan eerder dan de hulpdiensten en dan is het idd “elke seconde telt”… Denk er eens over na dat als jij op de grond ligt of een familielid, dan wil je toch ook meteen hulp, of die nou van een vrijwilliger is of de hulpdiensten? #reddenwijsamenlevens
Eerst hulp verlenen en 112 bellen,
Tweede persoon kan dan met een app gaan stoeien
Hoe goed het initiatief ook is (bewust maken mensen), de eerste ter plaatse verleent eerst hulp aan het slachtoffer en laat indien mogelijk iemand anders bellen en/of appen hoop ik, als ik er lig
Waar, hoe, wanneer, waarom moet je nu een account aanmaken ?