Bekende spammer opgepakt dankzij iCloud

De Russische spammer Peter Levashov (nickname Severa) is opgepakt, nadat hij zelf sporen achterliet door zijn iCloud-gebruik. Het laat zien hoe Apple soms op de achtergrond meewerkt aan het oplossen van een misdaadzaak.

Dat Apple wel eens meewerkt aan het vangen van boeven blijkt uit het verhaal van Peter Levashov. Deze Russische spamkoning werd gepakt door zijn iCloud-gebruik. Levashov beheerde onder de schuilnaam Severa het Kelihos-botnet. Hij zou tot de tien grootste spammers ter wereld behoren en onder andere nep-antivirussoftware aanbieden om zijn slachtoffers in de val te lokken. Maar nu is Levashov zelf in een val gelopen, dankzij zijn iCloud-account.


Zwijgplicht voor Apple
Levashov’s online gedrag, waaronder iCloud-gebruik, online betalingen en chatberichten werden Levashov uiteindelijk fataal. Daardoor konden federale onderzoekers in Luxemburg twee Kelihos-servers in beslag nemen, waarop Levashov regelmatig inlogde met zijn mailadres. Maar het echte speurwerk begon pas toen de agenten het iCloud-account van de spammer hadden opgespoord. Aan de hand van IP-adressen konden ze precies achterhalen waar de man inlogde. Bijna een jaar werd het iCloud-account van de spammer in de gaten gehouden, terwijl Apple zwijgplicht kreeg en geen details over het lopende onderzoek naar buiten mocht brengen. Ook nu wil Apple nog steeds niet op de zaak reageren, omdat het om een misdaadzaak gaat.

IP-adressen
Je zou misschien denken dat deze Russische spammer nogal dom was, door zijn iCloud-account te benaderen vanaf traceerbare IP-adressen. Maar Levashov dacht zelf dat hij alle voorzorgsmaatregelen had genomen: hij weigerde om zijn zakelijke partners persoonlijk te ontmoeten, sprak nooit aan de telefoon en communiceerde via versleutelde berichtendiensten. Maar toch was dat niet genoeg.

Omdat Levashov zich meestal in Rusland bevond moesten de onderzoekers wachten tot de man naar een land afreisde dat een uitleveringsverdrag met de VS heeft. En dat gebeurde: in Barcelona werd de man gearresteerd en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. Hoe de onderzoekers vooraf wisten dat Levashov naar Barcelona zou reizen blijft onduidelijk, maar blijkbaar hadden ze voldoende aan de IP-adressen waarmee hij zijn iCloud-account benaderde.

De zaak laat goed zien hoe Apple achter de schermen kan meewerken aan een misdaadzaak. Informatie over een dergelijke zaak komt niet vaak naar buiten.

Politie New York met iPhones

iPhones voor New Yorkse politieagenten

Ook leuk om te weten als je van (Amerikaanse) opsporingszaken houdt: als je de komende maanden in New York bent zul je zien dat steeds meer politieagenten zijn uitgerust met een iPhone. De agenten gebruikten jarenlang Windows Phone-toestellen, maar mogen nu met een iPhone 7 (Plus) over straat. De agenten zijn blij: zij noemen het nu al het “ultieme tool” om misdaad te bestrijden. De komende weken zullen 36.000 Nokia-toestellen worden vervangen door iPhones. Per dag zullen 600 politieagenten hun nieuwe iPhone, zodat uiteindelijk iedereen de overstap van Nokia naar iPhone heeft gemaakt. Met het toestel kunnen de agenten veel beter hun werk doen: ze kunnen een criminele achtergrondcheck doen, video- en surveillancefoto’s bekijken, rapporten invoeren en de locatie is meteen bekend als een collega hulp nodig heeft.

Het enthousiasme onder de agenten is groot. Zo vertelt een van de agenten:

I truly feel like it’s the ultimate tool to have as a patrol cop. We get to the location a lot quicker,” he said. “By the time the dispatcher puts out the job (on the radio) we’re already there.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.