Vorige week werd bekend dat China Unicom een deal met Apple heeft gesloten. De Chinese mobiele provider krijgt drie jaar lang het recht de iPhone te verkopen, uiteraard in combinatie met een telefoonabonnement. Tegelijkertijd werd al gezegd dat de deal niet exclusief is. Het staat andere Chinese providers dus vrij om ook een deal met Apple te sluiten. Maar het lijkt erop dat Apple zijn eigen spel speelt: het zou simlockvrije iPhones willen gaan verkopen via de Chinese retailer Di Xing Tong.
Waarom zou Apple nu ineens, uit eigen beweging, simlockvrije iPhones gaan verkopen? Volgens Matt Mathison van onderzoeksbureau Wedge Partners moet de oorzaak gezocht worden bij China Mobile. Gesprekken tussen Apple en deze provider lopen al tijden lang op niets uit. Toch is China Mobile van groot belang om door te breken in China, want met een half miljard klanten is deze provider de grootste telecomprovider ter wereld. Het verkopen van simlockvrije iPhones zou dus een manier kunnen zijn om China Mobile-abonnees toch aan de iPhone te krijgen, zeker nu China Mobile zijn concurrerende OPhone-platform heeft geïntroduceerd. Ook durft Mathison te beweren dat Apple zijn vraagtekens zet bij de marketingkracht en netwerkkwaliteit van China Unicom.
Di Xing Tong is een mobiele telefonie-keten met honderden winkels in China. Leuk detail: de keten is eigendom van Foxconn, die in opdracht van Apple componenten voor de iPhone en andere Apple-producten bouwt. De keten lijkt daarmee een logische keuze voor Apple. Mathison denkt dat Apple om principiële redenen de iPhones niet als simlockvrij zal aanprijzen, maar dat ze dit in de praktijk wel zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Mooi, dit is het begin van het einde van de exclusiviteitsdeals; volgend jaar in de US ook Verizon en Sprint en in de rest van de wereld Vodafone etc.
Ja dat zou fijn zijn want ik zit prima bij vodafone, snap sowieso niet dat ze bij apple daar niet voor gekozen hebben. veel beter dan t-mobile maar goed het zal wel ik heb een iphone ook zonder t-mobile
Dat is niet netjes van Apple, aan de andere kant wel goed nieuws voor mensen die het toestel willen hebben.
In China simlockvrij verkopen kan ook prima, want daar wordt hij zonder WiFi verkocht. Hij zal ongetwijfeld daardoor goedkoper worden aangeboden, maar het zal minder interessant zijn om zo’n model via grijze import naar het Westen te halen. Het blijft toch een uitgekleed model.
Apple is niet gek 😉
Chinezen zijn gwn raar, geen wifi, dan heb je toch niet veel leuks…
Interessant om te zien hoe een iPhone het doet in een omgeving met weinig mobiele data capaciteit…
Het mag misschien niet ”netjes” zijn van apple maar komop jongens; buisness is buisness.
risk it to get the bisquit.
als we alles volgens de regeltjes zouden spelen zou het nooit goed komen.
en dat van geen wifi betwijfel ik, ik denk dat het gewoon via software uitgeschakeld zal zijn, en daar word vast wel weer een hack voor gemaakt.
Begrijp dat ‘niet netjes’ niet, vanaf het begin heeft Apple gezegd dat de deal niet exclusief is; China Mobile heeft er desondanks uiteindelijk toch voor gekozen. Ze “krijgen 3 jaar lang het recht” de iPhone met abo te verkopen, ook niet slecht toch 😉
Lang leve België en de simlockvrije iPhone, al betaal je er natuurlijk wel voor..
China Mobile is geen humanitaire instelling, dus wat is er niet netjes ? Zakendoen met Chinezen is vaak ja zeggen en nee bedoelen.
Dus exclusieve deal, JA !!