Spirit: eerste jailbreak voor iPad uitgebracht

De jailbreak-methode Spirit is vandaag beschikbaar gekomen voor iPad, iPhone en iPod touch. Het is een untethered methode, geschikt voor OS 3.2.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

spiritHet iPhone Dev Team heeft vanochtend de eerste jailbreak voor de iPad uitgebracht. Spirit is een zogenaamde ‘untethered jailbreak’, wat inhoudt dat de jailbreak intact blijft, ook na het herstarten van je toestel. De methode is geschikt voor de iPad met OS 3.2.


Net als bij alle jailbreak-methoden raden we aan om eerst rustig te lezen welke stappen je neemt, voordat je daadwerkelijk begint. Niet alle nieuwe iPad-bezitters zijn even ervaren in het uitvoeren van een jailbreak, zodat we aanraden om eerst goed de aanwijzingen op de speciaal hiervoor geopende site spiritjb.com te lezen.

Voor de iPad bevindt de jailbreak-methode Spirit zich nog in een experimenteel stadium, zodat het af te raden is om het te testen op een iPad die je dagelijks nodig hebt voor je werk. Spirit is te downloaden voor Mac OS X en Windows, maar bij Windows 7 kunnen problemen optreden (instellen van compatibility met Windows 95/98 lost dit op).

Er wordt nog gewerkt aan een Cydia-versie voor de iPad.

Spirit handleiding

Een handleiding is eigenlijk niet nodig, maar mocht je er toch behoefte aan hebben, dan volgt hier de procedure in vier stappen.

Stap 1: Download Spirit voor Windows of Mac OS X.

Stap 2: Start de Spirit-applicatie op je desktop door op het icoontje te dubbelklikken.

spirit jailbreak

Stap 3: Sluit je iPad aan en druk op de knop Jailbreak.

Stap 4: De Spirit-applicatie gaat aan het werk, je iPad voert een herstart uit en er verschijnt een voortgangsbalk. Na een paar seconden krijg je een melding dat het gelukt is.

spirit succes

Lees ook de instructies op het iPhone Dev Team Blog.

Behoefte aan persoonlijke hulp? Zolang we nog geen forum op iPad Planet hebben kun je terecht in het forumtopic over Spirit op iPhoneclub als je iets niet snapt of wanneer er iets niet lukt.

Hieronder is een filmpje te zien:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Jailbreak en iPad Planet

We willen hier graag (eenmalig) uitleggen waarom we op deze website aandacht besteden aan een jailbreak voor de iPad. Jailbreaken wordt vaak in verband gebracht met het installeren van illegale apps; dat is een vooroordeel dat we graag willen rechtzetten, want jailbreaken is om heel andere redenen ontstaan. Een jailbreak houdt in dat je toegang tot het bestandssysteem van de iPad krijgt. Het geeft je de mogelijkheid om via Cydia extra applicaties te installeren, buiten de App Store om. Het gaat dan om applicaties die Apple niet zo snel zou toestaan, zoals een mogelijkheid om informatie op je lockscreen te tonen of applicaties die op de achtergrond draaien.

Jailbreaken is ontstaan omdat Apple aanvankelijk geen applicaties van derden toestond op de iPhone. Dat is ook de reden waarom wij er op iPhoneclub (en nu op iPad Planet) altijd aandacht aan hebben besteed. Het gaat ons daarbij om keuzevrijheid: de mogelijkheid voor mensen om een apparaat dat ze zelf hebben gekocht te ‘tweaken’. Vandaar dat we over het jailbreaken van de iPad schrijven, maar altijd vanuit het oogpunt van de ‘tweaker’ en nooit tips zullen geven hoe je je iPad kunt volladen met illegale apps (in Nederland is het downloaden van software van filesharingdiensten namelijk verboden, in tegenstelling tot muziek).

In de reacties zijn verwijzingen naar illegale apps dan ook niet toegestaan.

Of jailbreaken zelf al dan niet legaal is, is een onderwerp waar nogal eens verschillend over wordt gedacht. Er is in de Nederlandse rechtsspraak nog geen uitspraak geweest waarbij een rechter het proces van jailbreaken illegaal heeft verklaard.

Omdat jailbreaken voor een relatief kleine groep gebruikers interessant is (bij de iPhone is het volgens de statistieken meestal zo’n 5% van de gebruikers) zal de aandacht die we eraan besteden beperkt zijn. We hebben ons beleid t.a.v. jailbreaken vastgesteld na raadpleging van een (in ICT-recht gespecialiseerde) jurist. Mocht je het met ons gekozen beleid niet eens zijn, of gewoon niet geïnteresseerd zijn in jailbreaken, dan is het een kleine moeite om de artikelen met [jailbreak] in de titel voortaan over te slaan.

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.