Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Spotify Connect speaker

Spotify en Apple ruziën over iPhone-volumeknoppen

Spotify Connect-gebruikers kunnen binnenkort de fysieke knoppen van de iPhone niet meer gebruiken om het volume te regelen. Het komt door een recente iOS-aanpassing, die vanaf 3 september voor iedereen actief wordt.

Het is niet de eerste keer dat Spotify en Apple in de clinch liggen. De bedrijven ruziën al jarenlang over oneerlijke concurrentie op het gebied van muziekdiensten. Apple zou de eigen muziekdienst Apple Music voortrekken, doet moeilijk bij het goedkeuren van Spotify-appupdates en blokkeert functies die wel in de standaard Apple-apps mogen worden gebruikt. Zo ook bij deze nieuwe vete: Apple blokkeert binnenkort het aanpassen van het geluidsvolume met de fysieke knoppen op de iPhone. Volgens Spotify is dit in strijd met de Europese regelgeving (DMA).

Volumeknoppen onbruikbaar geworden

De functie is nu onbruikbaar geworden, vindt Spotify. Om het volume aan te passen moet je steeds de volume-schuifknop in het Spotify Connect-menu in de app gebruiken, maar dat is veel omslachtiger. Spotify heeft contact opgenomen met Apple en kreeg te horen dat apps geïntegreerd moeten worden in de HomePod om de functie weer werkend te krijgen. Maar dat is Spotify voorlopig niet van plan. Het probleem doet zich overigens alleen voor als je Spotify Connect op de iPhone en iPad gebruikt. Bij het luisteren via Bluetooth of AirPlay kun je nog wel gewoon de volumeknoppen van het toestel gebruiken.

Spotify Connect logo
Het logo van Spotify Connect.

Als tussentijdse oplossing heeft Spotify de app voorzien van een functie die het drukken op de volumeknop detecteert. Je krijgt dan een melding met de vraag of je het volume wilt aanpassen. Zo ja, dan verschijnt er een schuifknop voor het volume. Volgens Spotify is er sprake van oneerlijke concurrentie, omdat het bedrijf niet dezelfde technologie kan gebruiken als Apple Music. Bovendien zou Apple afwijken van de gangbare werkwijze bij andere toestelmakers, zoals Samsung en Google.

Knoppenprobleem speelt ook bij Sonos

Bij de Sonos-app speelt een soortgelijk probleem, waardoor je de muziek niet meer met de fysieke knoppen van de iPhone kunt aanpassen. Speakers die geschikt zijn voor Spotify Connect worden onder andere gemaakt door Sonos, maar ook door JBL, Bose, Google en Sony. Sonos heeft zich nog niet gemeld als klager, maar de speakerfabrikant heeft momenteel dan ook grotere problemen om zich druk over te maken.

Bekijk ook

Spotify Connect: wat is het, welke apparaten zijn geschikt?

Met Spotify Connect kun je muziek afspelen in het hele huis, zonder dat je een duur multiroom-speakersysteem nodig hebt. In deze gids lees je hoe Spotify Connect werkt, welke speakers geschikt zijn en wat je verder nodig hebt.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.