Spotify dient Europese klacht in over oneerlijke concurrentie door Apple

Spotify heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het bedrijf vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door de 'Apple-tax' en beperkende regels.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Spotify dient klacht in over Apple

Spotify lijkt voor een harde confrontatie te kiezen, door bij de Europese Commissie een klacht neer te leggen over Apple. CEO Daniel Ek kondigde de plannen officieel aan. Het probleem is dat Apple regels voor de App Store heeft ingesteld, die erop gericht zijn om de keuzevrijheid en innovatie te beperken, ten kosten van de gebruikerservaring. Apple dient als scheidsrechter en kan daarmee ook beslissen in het nadeel van andere appontwikkelaars. Volgens Ek heeft zijn bedrijf geprobeerd om de problemen direct met Apple op te lossen, maar dat heeft tot niets geleid. Nu vraag Spotify de EU om actie te ondernemen tegen de oneerlijke concurrentie. Het gaat hierbij om hoge tarieven voor betalingen, die hij de ‘Apple-tax’ noemt.

‘Apple zorgt voor lock-in’

In het dagelijks spraakgebruik betekent ‘Apple-tax’ iets heel anders, namelijk de extra kosten die Apple in rekening brengt voor het mooie design en de ‘Apple-ervaring’. Daardoor kost een smartphone van Apple meer dan een smartphone van een willekeurig Chinees merk. Bij Spotify gaat het echter om de 30% kosten die Apple in rekening brengt als mensen een in-app aankoop doen. Spotify wil dat de app op dezelfde manier behandeld wordt als andere apps in de App Store, zoals Uber en Deliveroo. Die kunnen transacties met klanten doen, zonder dat ze iets aan Apple hoeven af te dragen. De CEO van Spotify wil niet dat Apple gebruikers dwingt tot een ‘lock-in’ in het betaalsysteem van Apple. Apple Music is een ander voorbeeld: die dienst hoeft geen 30% van de inkomsten af te dragen, omdat het immers eigendom van Apple zelf is. Verder vindt Spotify dat de App Store geen controle mag hebben over de communicatie tussen gebruikers en uitgevers. Ook dat lever oneerlijke concurrentie op, want Apple kan de eigen diensten en apps zoals Uber promoten via de App Store en uitgelichte verhalen, maar zal nooit Spotify opnemen in allerlei lijstjes met aanbevolen apps. Dat is eigenlijk in het nadeel van gebruikers, die maar een gekleurd beeld te zien krijgen.

Dit zijn de drie belangrijkste klachten van Spotify:

Spotify-klachten Europa

De klacht van Spotify is opmerkelijk, want dit is het eerste écht grote bedrijf dat formeel een klacht indient over de manier waarop Apple omgaat met ontwikkelaars en de App Store. Beide bedrijven zijn afhankelijk van elkaar. Spotify moet de app via de App Store kunnen aanbieden en Apple verdient weer aan mensen die via een in-app aankoop betalen voor Spotify Premium. Bovendien heeft Apple er belang bij dat er een Spotify-app voor iOS bestaat.

Apple Music en Spotify.

‘Apple is te machtig’
In de VS woedt de afgelopen tijd een soortgelijke discussie. Als het aan Elisabeth Warren, presidentskandidate voor 2020 ligt, zouden grote techbedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Amazon moeten worden opgesplitst. Warren vindt dat de techbedrijven veel te machtig zijn waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat. Apple zou volgens Warren niet tegelijk de App Store mogen beheren én eigen app erin aanbieden.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify design update voor Home en Zoeken tabblad in 2023

Reacties: 11 reacties

  1. Oneerlijke concurentie? Pff kom op zeg hahah😂😂😂😂😂

  2. Je kan toch gewoon je spotify account via spotify site kopen en inloggen op de spotify app dan krijgt Apple niks toch? Doet Netflix ook via hun site kun je hem goedkoper krijgen als via de Appstore omdat in de Appstore moeten ze geld aan Apple afdragen.

  3. Wat een gezeur, als je nu niet buiten de Appstore om een spotify account kan afsluiten hebben ze een punt. Nu beslist de gebruiker toch zelf en bepaald oplettendheid van de gebruiker hoe duur een abo betaald wordt.
    Ik ga toch ook niet zeuren dat de appels bij de AH goedkoper zijn dan bij de Plus.

  4. “Apple Music is een ander voorbeeld: die dienst hoeft geen 30% van de inkomsten af te dragen, omdat het immers eigendom van Apple zelf is”

    ja duh, beetje onzinnig om 30% af te dragen aan jezelf.. 🤦‍♂️

  5. Het gaat verder dan de hiervoor genoemde 30% (hoewel dat wel aan de hoge kant is…):

    Geen verbinding met HomePod en Siri bijvoorbeeld. Of het niet mogen communiceren met jouw EIGEN klanten die via Apple een abonnement hebben aangeschaft. Dat zijn natuurlijk vreemde zaken. Als spotify geen privacy regels overschrijdt is hiertoe naar mijn idee geen reden voor (dan hadden ze FB er al 100x moeten afknikkeren).

    Ik vind het goed dat dit aan de kaak gesteld wordt. Als consument wordt je er naar mijn idee beter van.

  6. Prima zaak dat hier kritisch naar gekeken wordt. Ik gebruik zelf graag Spotify, en iPhones en Macs. En ik vind het jammer dat bv een goede spotify integratie in Siri niet werkt. Ik heb ook een Alexa speaker, waar ik Spotify als muziek service kan kiezen. En dat werkt erg prettig. Ik kan me dan ook voorstellen dat ze na jaren van – wat zij zien als “tegenwerking” – een rechtszaak beginnen.

    Ik ben benieuwd wat de EU hier van vind. En Apple.

  7. Goeie en terechte actie van Spotify. Apple heeft teveel macht en maakt hier misbruik van voor hun eigen welzijn. Ik denk dat Apple ook geen poot heeft om op te staan.

  8. @Niels: Apple is in t gemeen t zwijgzame type, no comment. Pruts vind ik dat

  9. Eindelijk!!!

    Dit kan werkelijk iedereen ten goede komen, als Spotify zijn zin krijgt. Dit heeft nul-komma-nul te maken met gebruikerservaring op iOS, de reden waarom er ‘Apple-tax’ bestaat.

    Cola? check!
    Popcorn? check!

    Laat maar doorkomen!

  10. @Farl: het is apple’s app store. Volgens mij bepaald de eigenaar wat hij aanbiedt in zijn winkel. Spotify is nu eenmaal een concurrent. Bij de AH liggen ook geen huismerk Jumbo artikelen. Omgedraaid hoeft Spotify ook geen app voor IOS te ontwikkelen, natuurlijk doe ze dit wel want het kost uiteindelijk klanten

  11. Met die logica mag een Carrefour er geen producten van de carrefour zelf verkopen, maar zouden ze er wel de producten van Makro of Lidl moeten verkopen? Wth .. Waar gaan we naartoe 😐 Als ik spullen maak, ik open een winkel, mag ik toch zelf kiezen wat ik in mijn winkel verkoop?

    En Apple maakt een muziek-app, ze maken een “muziek-box”. Die beide werken goed samen. Indien ikzelf dan een eigen muziek-app maak, ga ik toch niet lopen klagen en zagen dat dit niet samenwerkt met het gerief van een ander? Het is mooi en super als het wel kan. Absoluut. Maar …

    ?bruh?