Staatsbosbeheer is mede-initiator van de kinderapp ‘Perfect Earth Animals‘. Daarmee kunnen kinderen dierenplaatjes verzamelen op hun iPhone. Het speelt mooi in op de huidige actie rond dinokaartjes verzamelen, maar met een paar grote verschillen. Je hoeft geen honderden euro’s aan boodschappen bij een bepaalde supermarktketen uit te geven en je komt ook nog eens de deur uit. Om de dierenplaatjes te verzamelen moet je namelijk het bos in.
Perfect Earth Animals
De app is gemaakt door gamebedrijf Perfect Earth in samenwerking met Staatsbosbeheer. Door de natuur in te gaan kun je digitale dierenkaarten verzamelen in natuurgebieden. Op een landkaart in de app zien kinderen welke (virtuele) dierenkaarten in de buurt zijn. Komt een speler binnen 50 meter van een dergelijke locatie, dan wordt de dierenkaart automatisch toegevoegd aan de collectie op de telefoon. Je leert dan meteen iets over de kenmerken en de leefomgeving van het betreffende dier. Doel van het spel is om de collectie compleet te krijgen, maar dat kan nog een hele toer worden, want er mogen in totaal zo’n 145 plaatjes verzameld worden verspreid over 2000 locaties. Na de zomer zal de app ook in andere Europese landen, in de VS en Brazilië beschikbaar worden gemaakt. Dan komt het totaal op verzamelde plaatjes wereldwijd op zo’n 10.000 stuks te staan.
Waarom zo’n app? Staatsbosbeheer weet dat kinderen gek zijn op dieren en op verzamelen. Ook zijn ze handig met smartphones, dus de kans is groot dat ze op deze manier meer kinderen kunnen stimuleren om de natuur in te gaan. Het leuke is ook dat je niet de hele tijd op je smartphone hoeft te kijken, maar kunt genieten van de natuur terwijl je via GPS dierenkaarten aan het verzamelen bent. De dierenkaartjes zijn uiteraard niet fysiek aanwezig op de plek, maar worden virtueel geplaatst met behulp van Google Maps. Volgens Staatsbosbeheer kunnen ze op die manier met grote nauwkeurigheid locaties kiezen. Het lijkt een beetje op geocaching, maar dan gericht op kinderen en zonder dat je puzzels hoeft op te lossen.
Dierenplaatjes verzamelen en ruilen
Het is ook mogelijk om dierenkaarten te ruilen met anderen. Ook kun je een kaart aan iemand anders geven, zonder dat er persoonsgegevens worden uitgewisseld. Enig minpuntje is de de kinderen over een redelijk nieuwe iPhone moeten beschikken: een iPhone 4s of nieuwer is vereist, want de app draait alleen op iOS 9 en hoger. Wat we ook wat jammer vinden is dat Staatsbosbeheer (of beter: ontwikkelaar Perfect Earth) heeft gekozen voor een Engelse naam. Enerzijds wel begrijpelijk omdat de ontwikkelaars de app ook in andere landen willen uitrollen, maar het hanteren van een herkenbare Nederlandse naam was slimmer geweest. Nu moesten we regelmatig even in de App Store kijken hoe de app ook alweer heette. “Heb jij de Dino’s-app al?” klinkt toch iets beter dan: “Heb jij de Perfect Earth Animals’-app al?
Staatsbosbeheer bracht eerder zelf de Spoorzoeker-app (link) uit voor kinderen.
- 2016 - 22 juni: Verduidelijking dat Staatsbosbeheer niet de ontwikkelaar is (maar medebedenker) en correctie over het aantal te verzamelen kaartjes en locaties in Nederland.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Reacties: 2 reacties