Staatssecretaris Knops: “Apple moet NFC-functie van iPhone openzetten”

Volgens staatssecretaris Knops van Binnenlandse zaken moet Apple de NFC-functie van de iPhone en iPad openzetten. Dat is nodig om de betrouwbaarheid van DigiD te kunnen verhogen.

NFC nodig voor DigiD

Raymond Knops heeft zijn standpunt uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer. Hij rapporteert daarin over de voortgang van het eID-programma. De overheid wil de betrouwbaarheid van DigiD verhogen door de inlogmethoden veiliger en betrouwbaarder te maken. Daarvoor zijn de ‘DigiD Substantieel’ en ‘DigiD Hoog’ ontwikkeld als nieuwe inlogmethoden. Voor beide methoden moet de chip van een identiteitsdocument worden uitgelezen en dat is mogelijk met de NFC-functie die in tablets en smartphones zit. Met Android-toestellen die over een NFC-functie beschikken kan dat wel, maar bij Apple niet, stelt de staatssecretaris.


Misschien gloort er toch nog wat hoop voor de plannen van Knops. Onlangs schreven we over de Decode-app waarmee je de echtheid van merkproducten kunt controleren, bijvoorbeeld bij de officiële Adidas-wedstrijdbal van het WK. Sinds iOS 11 is de NFC reader-modus beschikbaar om bijvoorbeeld labels in kleding te kunnen uitlezen. Ontwikkelaars hebben daarvoor Core NFC tot hun beschikking. Wellicht biedt dat ook een oplossing voor het uitlezen van paspoorten?

Core NFC

Hoe dan ook, Knops ziet zelf nog geen mogelijkheden. De CDA-politicus schrijft:

Bij apparatuur voorzien van het iOS besturingssysteem (Apple) kan dit vooralsnog niet. Apple heeft de benodigde functionaliteit binnen de NFC voor deze toepassing niet toereikend opengezet. Ik acht het van wezenlijk belang dat alle gebruikers van gangbare mobiele apparaten de mogelijkheid tot het gebruik van de meer betrouwbare inlogmiddelen krijgen. Daarom is het zeer wenselijk dat Apple afdoende toegang verleent tot de NFC-functie op zijn toestellen.

Nu maar hopen dat Apple meeleest en gehoor geeft aan de Nederlandse wensen. ‘DigiD Substantieel’ zal als eerste worden ingevoerd en breed beschikbaar gesteld. Pas later volgt beveiligingsniveau ‘DigiD Hoog’. Dit heeft meer voeten in de aarde omdat daarvoor geleidelijk alle rijbewijzen en identiteitskaarten zullen moeten vervangen.

Volgens de staatssecretaris speelt het probleem ook in andere Europese landen en daarbuiten. Omdat de chip slechts eenmalig hoeft te worden uitgelezen kunnen er ook alternatieve oplossingen worden bedacht voor mensen die geen geschikte Android-smartphone hebben. Denk bijvoorbeeld aan een selfservice-kiosk die in dorpen en steden komt te staan.

Reacties: 46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.