Stembureaus gaan verkiezingsopkomst tellen met speciale iPad-app
Na Rotterdam zullen ook Den Haag, Utrecht, Groningen en Zoetermeer op 15 maart gebruik gaan maken van de StembureauApp op de iPad. Voorzitters van stembureaus hebben de afgelopen weken een training gehad om de iPad-app te leren gebruiken. Met de app is het opkomstpercentage op de voet te volgen via de websites van de genoemde gemeentes. Als gewone burger kun je er echter geen gebruik van maken.
De StembureauApp in een CDA-groen hoesje (of is het KPN-groen?)
StembureauApp in veel meer gemeentes
Er zijn heel wat verkiezingsapps voor de Tweede Kamerverkiezingen, waarmee je standpunten kunt bekijken en het nieuws volgen. Voor de stembureaus zelf is er ook een app, die ontwikkeld is door de gemeente Rotterdam. Daarmee is van minuut tot minuut de opkomst van kiezers te volgen. De deelnemende gemeenten besloten pas een week voor de verkiezingen definitief om de app te gaan gebruiken. Dat heeft ermee te maken dat het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde eerst zekerheid wilde over het feit dat de app niet wordt gebruikt om stemmen te tellen. Met de app mogen ook geen telresultaten worden doorgegeven. De StembureauApp is onafhankelijk op veiligheid getest door Fox-IT, belooft de gemeente Rotterdam. Het beveiligingsbedrijf probeerde twee weken lang de app te hacken, maar slaagde daar niet in.
Medewerkers van de stembureaus die de app al hebben gebruikt bij eerdere verkiezingen en referenda, zijn er enthousiast over. Ze kunnen met de app zien of de stembureaus open zijn, of er voldoende medewerkers zijn en of iedereen aanwezig is. “De telefoon gebruiken we nog steeds, maar de chatfunctie voor minder urgente zaken werkt heel efficiënt”, aldus een stembureau-medewerker. “Soms moet er een bericht uit naar alle stembureaus. Dat kan via de app in één keer via de chat, terwijl onze collega’s in Zoetermeer die nog zonder de app werken alle stembureaus moeten bellen.” In Zoetermeer werd de app in april 2016 ingezet voor het raadgevend referendum over Oekraïne. De app zelf is echter ontwikkeld in Rotterdam, waar de app al jaren wordt gebruikt. In 2012 werd de app voor het eerst gebruikt in twintig stembureaus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de raadsverkiezingen in 2014 werd de app opnieuw van stal gehaald en inmiddels is de app zover ontwikkeld dat ook andere steden er gebruik van kunnen maken.
Stemmen met rood potlood
Het stemmen zelf gebeurt in de betreffende gemeentes nog met het rode potlood, maar de app telt gescande stempassen en herkent ook ongeldige stempassen. Het checken van de stempas door te bladeren in een lijst is daardoor niet meer nodig. Ook helpt de app gedurende de dag om de communicatie tussen de stembureaus te verbeteren, onder andere met een live chat. Het kan daarbij gaan om heel triviale zaken, bijvoorbeeld om bij de helpdesk te klagen dat de lunch nog niet is bezorgd. Doel van de app is om de controle, efficiency en kwaliteit te verhogen. Tussen 20 februari en 10 maart hebben de voorzitters van de stembureaus in Zoetermeer op het stadhuis trainingen gevolgd op doordeweekse dagen, ‘s avonds en op de zaterdagochtenden.
De gemeente Rotterdam ontwikkelde ook een module die de opkomst en voorlopige uitslagen toont. Om eerlijke en anonieme verkiezingen te kunnen garanderen, worden er iPads met speciale simkaarten gebruikt die alleen contact kunnen maken met de gemeentelijke servers, niet met internet. Zowel de 300 iPads als de simkaarten werden in Rotterdam geleverd door KPN. Rotterdam kon bij eerdere verkiezingen dankzij de app als een van de eerste gemeentes de verkiezingsuitslag bekendmaken.
Op 15 maart kun je zelf meebeleven of dat dit jaar ook lukt voor de andere deelnemende gemeentes. En je weet ook meteen waarom ze op het stembureau een iPad op tafel hebben staan.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 7 reacties