Morgen verschijnt het boek ‘Inside Apple’ in de winkel, waarin Fortune-journalist Adam Lashinsky de bedrijfscultuur van Apple probeert te doorgronden. In dit boek worden ook een aantal bijzondere feiten gepresenteerd: zo schrijft Lashinsky dat Apple in gesprek was met Ren Ng, CEO van cameramaker Lytro. De camera’s van Lytro zijn in staat om alle informatie van een foto in één keer op te slaan, zodat je ze achteraf bijvoorbeeld kunt scherpstellen.
De interesse in Lytro is niet verrassend: volgens de officiële biografie van Steve Jobs wilde de voormalig Apple-CEO drie dingen opnieuw uitvinden: fotografie, studieboeken en televisie. In Inside Apple staat het volgende over Jobs en zijn ontmoeting met Ren Ng geschreven:
De CEO van het bedrijf, Ng, is een briljante computeronderzoeker met een PhD van Stanford. Hij belde Jobs meteen, die zijn telefoon opnam en antwoordde met “als je vanmiddag tijd hebt kunnen we elkaar misschien spreken.” De 32-jarige Ng haastte zich naar Palo Alto, liet een demo van Lytro’s technologie zien en praatte met Jobs over cameras en productontwerp. Op verzoek van Jobs zou hij een email sturen met drie dingen die Lytro met Apple wil doen.
Zou Jobs in zee zijn gegaan met Lytro, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de cameratechnologie eerst in een volgende iPhone geïmplementeerd zou worden. Jobs’ passie voor fotografie leek zich vooral te uiten in de iPhone, waarvan het laatste model inmiddels een 8-megapixelcamera heeft. Met succes: de iPhone 4 is nog steeds de meestgebruikte camera op fotografiesite Flickr.
De combinatie van Lytro en de iPhone lijkt interessant: omdat de speciale camera zich op een iPhone bevindt, zou het mogelijk kunnen zijn om de gemaakte foto’s op je iPhone te bewerken. Omdat een Lytro-camera alle beeldinformatie in één keer opslaat, zou je hierdoor achteraf kunnen scherpstellen of de belichting kunnen aanpassen.
We weten helaas niet waar het gesprek tussen Ng en Jobs uiteindelijk tot resulteerde. Hoewel de combinatie van de technologie en de iPhone ideaal lijkt, is de kans net zo groot dat de uitwisseling uiteindelijk tot niets leidde.
Benieuwd hoe Lytro foto’s er uit zien? Op de website van het bedrijf achter de camera kun je zelf foto’s scherpstellen door erop te klikken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat is er nieuw aan foto’s scherpstellen? :s snap het ‘nieuwe’ aan dit niet
Aan foto’s scherpstellen op zich is niets nieuws. De grap van Lytro is juist dat je eerst de foto maakt, en daarna je focus kunt verleggen. In de foto dus, niet in de camera. Achteraf scherpstellen zeg maar. Uiteraard heb je daar dan wel een speciale viewer voor nodig.
Dromedaris…. klik effe op de link en zie wat er mogelijk is met de foto’s!
Briljante technologie, die ik heel graag terug zie in de iPhone. Je kunt zonder te focussen maar in het wilde weg plaatjes schieten en deze thuis achteraf scherpstellen en corrigeren. Hoe mooi is dat…. Zeker met sport fotografie.
@dromedaris: Het nieuwe is fotos kunnen scherpstellen, nádat de foto is genomen. Dan kan je dus alles zien op een foto. Dit is een revolutionaire technologie die nu alleen vanwege de lagere resolutie nog niet heel aantrekkelijk is.
@dromedaris: Het nieuwe hier aan is dat je de foto niet scherp hoeft te stellen voor je de foto maakt! op een of andere bijzondere wijze kun je een foto maken en achteraf op alle mogelijke punten scherp stellen. Dit hoeft dus niet meer te gebeuren voordat je een foto maakt, en kan dus achteraf het hele aangezicht van de foto veranderen!
probeer jij de focus van een foto maar eens te weerleggen van foto’s met diepte. Dat lukt je namelijk nooit. Scherper maken, kleuren aanpassen okay … maar diepte veranderen is onmogelijk.
@DLO: Dat kan met een Lytro camera dus wel.
https://www.lytro.com/living-pictures
Dat kan inderdaad. Ik heb de Lytro vorige week in de VS in handen gehad en er wat mee geëxperimenteerd. Mijn verslag staat hier.
Top! Ik zeg doen!
Maar goed dat het niet is gecombineerd, want anders zou je iphone wel heel erg dik worden….
200 pag uitleg van de techniek ervan