Onderzoek naar effectiviteit Steve Jobs-scholen gestart
Een onafhankelijk onderzoek moet gaan aantonen hoe effectief de zogeheten ‘Steve Jobs-scholen‘ precies zijn. Op deze scholen wordt grotendeels met de iPad lesgegeven. De nieuwe onderwijsmethode wordt onderzocht door de Onderwijs Innovatie Groep en het Welten-instituut van de Open Universiteit. Het onderzoek werd op initiatief van O4NT gestart, de instantie verantwoordelijk voor de iPad-scholen.
Het onderzoek moet feitelijk laten zien wat het effect van de Steve Job-scholen precies is, zo beschrijft een persbericht van de Open Universiteit:
"Over dit concept bestaan veel meningen. Maar de meeste van die meningen lijken niet op feiten te zijn gebaseerd. Dit onderzoek gaat op zoek naar de feiten."
In Nederland zijn inmiddels 22 Steve Jobs-scholen geopend. Op 12 augustus 2013 werd de eerste locatie geopend in Breda, waarna er later scholen werden gestart in onder andere Sneek, Breda, Almere, Emmen, Heenvliet en Amsterdam. Hoe deze scholen het precies doen weten we over een jaar – dan is het onderzoek afgerond. Het onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik verwelkom dit onderzoek. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd de kinderen op Ipad-onderwijs gedaan te hebben. Voor ouders niet meer te managen. Tijdens huiswerk vliegen de (afleidende) berichtjes voorbij. Huiswerk wordt slecht gedaan en ze doen er veel langer over, ongeacht onze intensiteit van begeleiding hierin.
Willen jullie de uitkomst hier ook tzt plaatsen? Ik ben erg benieuwd. Wat mij betreft is een iPad een goed hulpmiddel in het onderwijs. Om er echter een leermethode om heen te bouwen gaat mij te ver.
Ik heb altijd mijn twijfels gehad bij het principe dat je eerst je gereedschap kiest en dan de klus. Als je gereedschap erg beperkt is, heb je misschien geen keus, maar dat is in deze tijd en plaats niet het geval.
Dat een iPad een prachtig educatief gereedschap kan zijn en dat vaak ook is, staat voor mij als ADE als een paal boven water. Maar je moet doel en middelen niet gaan omdraaien.
Schrijfonderricht is één aspect waar ik mij erg grote zorgen over maak. Om werkelijk goed te kunnen lezen en schrijven moet je beginnen met te leren zelf met een pen letters na te tekenen. Dit is een belangrijk onderdeel van het imprint-proces dat onze hersenen nodig hebben om later beter te kunnen lezen.
Meer informatie is hier te vinden:
The Guardian over hand- vs keyboard-schrift:
http://www.theguardian.com/science/2014/dec/16/cognitive-benefits-handwriting-decline-typing
Prof. Jolles’ webstek:
http://www.jellejolles.nl/inhoudelijk/brein-leren-en-educatie/
Centrum Brein & Leren:
http://www.hersenenenleren.nl/centrum-brein-leren
@Planeten Paultje: En hier nog een link naar verzamelde artikelen over het nut van het leren handschrijven:
http://frp.home.xs4all.nl/Handschriftontwikkeling/artikel.htm#Pleidooi_voor_schrijven