Steve Jobs wilde een terugknop op de eerste iPhone
In het nieuwe boek ‘The One Device’ zijn heel wat nieuwe anekdotes te vinden over het ontstaan van de eerste generatie iPhone. Zo blijkt nu dat Steve Jobs een permanente terugknop op het toestel wilde, waarmee je net als bij Android-toestellen altijd kunt terugbladeren. Het kwam er niet van.

Terugknop op iPhone
Brian Merchant lijkt met zijn nieuwe boek ‘The One Device’ misschien wat aan de late kant. De meeste verhalen uit de overlevering zijn inmiddels wel verteld. Toch wist Merchant nog wat nieuwe weetjes boven tafel te krijgen, dankzij interviews met engineers en ontwerpers die aan de eerste iPhone hebben meegewerkt. Hij sprak onder andere met Tony Fadell, de Nederlander Bas Ording (tegenwoordig werkzaam bij Tesla) en Greg Christie. Zo blijkt er meer dan twee jaar fanatiek aan te zijn gewerkt, waarbij heel wat overuren werden gemaakt.
Een van de meest opmerkelijke veranderingen bij de eerste generatie iPhone was dat Apple voor radicaal andere hardware en software koos. Zo verdween het gebruikelijke toetsenbordje onder het scherm en werd vervangen door een softwarematig toetsenbordje. Het werd uiteindelijk de blauwdruk voor andere smartphonefabrikanten. Jarenlang had Apple invloed op hoe smartphones eruit zouden zien: een rechthoek met multitouch-scherm en apps die als een rooster van icoontjes op het scherm staan… totdat de andere fabrikanten zelf ook nieuwe dingen gingen proberen, zoals toestellen met gebogen scherm (LG) of een behuizing waarin je kunt knijpen (HTC).
Eén groot glasoppervlak
Volgens Imran Chaudhri had die eerste iPhone er behoorlijk anders uit kunnen zien. Chaudhri werkte 19 jaar bij Apple in het prestigieuze Human Interface-team en had daarbij nauw contact met Steve Jobs. Die wilde dat de eerste iPhone een terugknop had, naast de thuisknop. Later zouden we dat idee toegepast zien in Android-toestellen. Bij Apple werd het idee van tafel geveegd. Wel interessant is dat de telefoon aanvankelijk uit niets dan alleen een scherm zou bestaan. Pas bij de iPhone 8 wordt die droom werkelijkheid, want dan verplaatst Apple de thuisknop en de Touch ID-sensor waarschijnlijk achter het scherm, zodat je één groot glasoppervlak hebt. Chaudhri overtuigde Jobs ervan dat voorspelbaarheid belangrijk was en dat Apple beter één knop kon gebruiken, waarmee je altijd terugging naar het homescreen.
“Het kwam neer op vertrouwen”, aldus Chaudrhi. “Dat mensen erop kunnen vertrouwen dat het apparaat doet wat je wilt. Probleem met andere telefoons was dat de functies waren verstopt in menu’s, ze waren te complex”. Een terugknop zou de bediening ook ingewikkelder maken, vond de designer.
Straatje schoonvegen
“Ik won de discussie”, zegt Chaudhri nu. Of het allemaal waar is, is overigens nog wel een puntje van aandacht. Het boek lijkt door sommige geïnterviewden te zijn aangegrepen om andere onderuit te halen en de eigen rol wat aan te dikken. Voormalig Apple-topman Tony Fadell heeft al beweerd dat zijn uitspraken in het boek niet kloppen. Fadell zou in een interview met de auteur van het boek hebben verteld dat Phil Schiller geen touchscreen wilde en daarom door Jobs uit een vergadering was gegooid. Nu ontkent hij dat te hebben gezegd, al is het ook mogelijk dat hij achteraf spijt heeft van zijn uitspraken. De auteur heeft het interview opgenomen en zegt dat de anekdote klopt.
Helaas kunnen we het niet meer vragen aan Jobs zelf. Wat het boek in ieder geval laat zien, is dat de eerste iPhone het resultaat was van de inspanningen van het gehele team – en niet zozeer een geniaal idee van Jobs alleen.
Lijkt het je wat om dit boek in je strandstoel te lezen, dan kun je The One Device van Brian Merchant in de boekhandel vinden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Europese verpakking van iPhones en iPads straks iets extra's krijgt (24-04)
- Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep (23-04)
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
The One Device’ van Brian Merchant
https://itun.es/nl/xbXSgb.l
Of via de iBookstore voor €10,- goedkoper (ipv €25, via bol.com) op je iDevice.
Let wel dat dit tien jaar geleden was en de telefoon er destijds heel anders uit zag. Blackberry zette destijds de standaard met mini joysticks, toetsenbord en return toetsen. Mobiel internet was enorm traag en volgens mij heette dat ‘wappen’. Ik kan me herinneren dat toen de eerste iPhone uitkwam veel mensen op mijn werk zeiden dat ze niet konden wennen aan het touchscreen toetsenbord en dus bij Blackberry zouden blijven. “Waarom zou je een telefoon willen met een ingebouwde mp3 speler?”
Zodat je niet een IPod EN een mobiele telefoon op zak hoefde te hebben?!
Ik heb nooit begrepen waarom Apple de home knop (sinds vingerafdruk) nooit gebruikt heeft om vooruit en achteruit te gaan door er gewoon overheen te vrijven.
Beste goed idee, zo’n terugknop. Dat zullen nu wel meer mensen vinden, aangezien halfgod Jobs dat ook wilde.
@Flieps: Ik had destijds een HTC met Windows Mobile 6 (of7). Een draak van een toestel. Met een stylus priegelen op een te klein on screen toetsenbordje en alles tikken, want het touch screen reageerde erg traag en alleen op ‘force touch’. Destijds snapte ik die behoefte aan een software toetsenbord dus ook niet, want het was voor mij destijds een verschrikking.
Daarna in een T-Mobile winkel eens een iPhone geprobeerd. Wat een verademing was dat zeg. Bij de iPhone 3G meteen overgestapt naar Apple. En nu ben ik 4 iphones verder 🙂
Dit was een hypothetische vraag…..maar jij bent denk ik van na die periode. Vroeger belde je met een telefoon, keek televisie op een tv, in de auto luisterde je naar de radio/cd speler (je nam een case mee met 20 cd’s). Ging je op reis, nam je een reiswekker mee, en ook je compactcamera. Internetten deed je op een computer (snelheid werd nog gepresenteerd in Kb/s), voor reisinformatie belde je 9292 en winkelen deed je in een winkelstraat en je huurde films bij een videotheek. Dit en meer zit tegenwoordig allemaal in je broekzak.
@Flieps: Haha, grappig om te zien hoeveel er dan sinds (redelijk) korte tijd is veranderd.
Heel herkenbaar! + het ‘Beste boek van de weg’ in je auto waar je van tevoren de route op moest uitstippelen en later een los navigatiesysteem (TomTom) + je liep rond met een notitieblok op werk + een fysieke agenda (of je printte elke week je Outlook agenda) + thuis een bizar dik telefoonboek en een even dikke Gouden Gids + wie kent nog papieren overschrijfformulieren die je naar de bank opstuurde? (volgens mij was dat zelfs nog in deze eeuw?) en 10 jaar geleden moest je daarvoor achter je PC gaan zitten + met een grote krant op de bank die je alleen thuis kon lezen
Inderdaad best veel veranderd in korte tijd
Alleen fysieke boeken zie ik nog steeds veel…
Tegenwoordig is “wappen” heel iets anders. :’)