Steve Jobs wilde een terugknop op de eerste iPhone
In het nieuwe boek ‘The One Device’ zijn heel wat nieuwe anekdotes te vinden over het ontstaan van de eerste generatie iPhone. Zo blijkt nu dat Steve Jobs een permanente terugknop op het toestel wilde, waarmee je net als bij Android-toestellen altijd kunt terugbladeren. Het kwam er niet van.
Terugknop op iPhone
Brian Merchant lijkt met zijn nieuwe boek ‘The One Device’ misschien wat aan de late kant. De meeste verhalen uit de overlevering zijn inmiddels wel verteld. Toch wist Merchant nog wat nieuwe weetjes boven tafel te krijgen, dankzij interviews met engineers en ontwerpers die aan de eerste iPhone hebben meegewerkt. Hij sprak onder andere met Tony Fadell, de Nederlander Bas Ording (tegenwoordig werkzaam bij Tesla) en Greg Christie. Zo blijkt er meer dan twee jaar fanatiek aan te zijn gewerkt, waarbij heel wat overuren werden gemaakt.
Een van de meest opmerkelijke veranderingen bij de eerste generatie iPhone was dat Apple voor radicaal andere hardware en software koos. Zo verdween het gebruikelijke toetsenbordje onder het scherm en werd vervangen door een softwarematig toetsenbordje. Het werd uiteindelijk de blauwdruk voor andere smartphonefabrikanten. Jarenlang had Apple invloed op hoe smartphones eruit zouden zien: een rechthoek met multitouch-scherm en apps die als een rooster van icoontjes op het scherm staan… totdat de andere fabrikanten zelf ook nieuwe dingen gingen proberen, zoals toestellen met gebogen scherm (LG) of een behuizing waarin je kunt knijpen (HTC).
Eén groot glasoppervlak
Volgens Imran Chaudhri had die eerste iPhone er behoorlijk anders uit kunnen zien. Chaudhri werkte 19 jaar bij Apple in het prestigieuze Human Interface-team en had daarbij nauw contact met Steve Jobs. Die wilde dat de eerste iPhone een terugknop had, naast de thuisknop. Later zouden we dat idee toegepast zien in Android-toestellen. Bij Apple werd het idee van tafel geveegd. Wel interessant is dat de telefoon aanvankelijk uit niets dan alleen een scherm zou bestaan. Pas bij de iPhone 8 wordt die droom werkelijkheid, want dan verplaatst Apple de thuisknop en de Touch ID-sensor waarschijnlijk achter het scherm, zodat je één groot glasoppervlak hebt. Chaudhri overtuigde Jobs ervan dat voorspelbaarheid belangrijk was en dat Apple beter één knop kon gebruiken, waarmee je altijd terugging naar het homescreen.
“Het kwam neer op vertrouwen”, aldus Chaudrhi. “Dat mensen erop kunnen vertrouwen dat het apparaat doet wat je wilt. Probleem met andere telefoons was dat de functies waren verstopt in menu’s, ze waren te complex”. Een terugknop zou de bediening ook ingewikkelder maken, vond de designer.
Straatje schoonvegen
“Ik won de discussie”, zegt Chaudhri nu. Of het allemaal waar is, is overigens nog wel een puntje van aandacht. Het boek lijkt door sommige geïnterviewden te zijn aangegrepen om andere onderuit te halen en de eigen rol wat aan te dikken. Voormalig Apple-topman Tony Fadell heeft al beweerd dat zijn uitspraken in het boek niet kloppen. Fadell zou in een interview met de auteur van het boek hebben verteld dat Phil Schiller geen touchscreen wilde en daarom door Jobs uit een vergadering was gegooid. Nu ontkent hij dat te hebben gezegd, al is het ook mogelijk dat hij achteraf spijt heeft van zijn uitspraken. De auteur heeft het interview opgenomen en zegt dat de anekdote klopt.
Helaas kunnen we het niet meer vragen aan Jobs zelf. Wat het boek in ieder geval laat zien, is dat de eerste iPhone het resultaat was van de inspanningen van het gehele team – en niet zozeer een geniaal idee van Jobs alleen.
Lijkt het je wat om dit boek in je strandstoel te lezen, dan kun je The One Device van Brian Merchant in de boekhandel vinden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 10 reacties