Alexander Klöpping, Blendle

Reacties voor: Stichting van Alexander Klöpping eist 1 miljard van Apple en Google

Techondernemer Alexander Klöpping heeft een claim van 1 miljard ingediend tegen Apple en Google. Hij spreekt daarbij over een 'Apple-belasting' die hij wil terughalen voor gedupeerde consumenten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 15 reacties

  1. Kansloos initiatief, hoe goed bedoeld ook.

  2. Ok, dus hij mocht met blendle jaren lang wel 30% commissie vragen aan de aangesloten uitgevers om daarmee zijn eigen omzet te maken.

    Maar op het moment dat iemand anders het doet is het opeens diefstal? 🤔

    Ik wil hiermee zeker niet de commissie die Apple vraagt goedpraten want die is inderdaad best hoog. Maar ik vind het behoorlijk hypocriet!

  3. Maar meteen even met thuisbezorgd gaan beginnen , als we het toch dichter bij huis zoeken 😂

  4. Ja 30% is best veel.. geef ze groot gelijk terug halen..!!!
    Hoop dat het lukt

  5. Er zijn altijd mensen die profiteren van het zweet van een ander

  6. Klöpping vindt 30% arbitrair. ELK percentage is arbitrair, hoe hoog of hoe laag het ook is.
    Ik heb nooit het gevoel gehad 30% teveel te betalen voor een app.
    Laten we niet vergeten, dat apps juist belachelijk goedkoop zijn: de meeste zijn gratis, of een paar euro. Vergelijk dat eens met een willekeurige betaalde app op een Mac.

    “De stichting van Klöpping heeft nu laten berekenen hoeveel Nederlandse consumenten de afgelopen jaren aan commissie hebben betaald”
    Die 1 miljard is 30%. Die wil Klöpping volledig terugvorderen. Met andere woorden: Klöpping vindt dat Apple überhaupt geen commissie mag vragen. Dat lijkt me niet redelijk.

    Dat betekent dus, dat wij Nederlanders sinds de introductie van de AppStore in 2008 2,3 miljard in de AppStore hebben besteed. Dat is dus 164 miljoen per jaar. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat zo’n 15 miljoen mensen een apparaat-met-appstore hebben. We weten dat iOS zo’n 40% marktaandeel heeft. DWZ: elke iOS-bezitter geeft 27 euro per jaar uit in Apple’s App Store.
    Als ik om mij heen kijk, klopt dat gewoon niet. Dat is een te hoog bedrag, mijns inziens. Maar ik kan mij vergissen. (gaarne jullie input).

    Stel dat dat waar is, is er dan sprake van een schrijnend onrecht?

    Er komt 1 miljard op de rekening van Klöppings stichting. En dan? Alleen als je je inschrijft krijg je geld? Is dat redelijk? En wat gebeurt er met het geld dat niet opgeëist wordt door bijvoorbeeld ondergetekende?

    Nu ja, genoeg aandacht voor Klöpping al weer.

  7. “Om de procedures tegen Apple en Google zonder bijdrage en risico voor jou als gebruiker mogelijk te maken, heeft de Stichting ASC een externe financier ingeschakeld. Bij succes ontvangt de financier een vergoeding in de vorm van een percentage van de opbrengst” (via)

    Gewoon een investeerder die geld wil verdienen dus, ook nog eens een niet te noemen percentage én een investeerder die niet bij naam genoemd wordt. Bij Facebook bleek Zuckenberg ook geld naar zichzelf te sluizen op deze manier. Jammer dat Klopping zich voor dit soort eigen gewin, ook als hij zelf niet onder de investeerders valt.

    [edit]
    Ah, ik heb het al. “De Raad van Toezicht heeft de vergoeding voor het de leden van het Bestuur voor het jaar 2022 als volgt vastgesteld: De voorzitter van het Bestuur: Euro 50.000,- per jaar; Overige leden van het Bestuur: Euro 14.000,- per jaar.” (via). Een dik jaarsalaris voor een nevenfunctie… ik ga hier niet aan meewerken.

  8. Erg naïef om alles terug te vragen. Hoe moeten bedrijven dit soort diensten dan vormgeven? Dit wordt ook weer gebruikt om andere diensten te financieren. Bij Apple bv iCloud. Dit is voor veel mensen gratis, dat geld moet weer ergens anders vandaan komen. Je kunt niet zwart-wit zeggen dat Apple teveel geld vraagt. Andere bedrijven zoals bovengenoemd Thuisbezorgd of Blendle gebruiken ook dit soort verdienmodellen, maar je weet niet of die net zo veel van dat geld weer gebruiken voor andere diensten van het bedrijf.

    Misschien niet slecht dat dit een keer onder het vergrootglas ligt en er goed gekeken gaat worden of dit niet een absurt hoog percentage is, helemaal vergeleken met de monopolie die er is. Maar als ik de reacties lees onder soortgelijke artikelen zijn er altijd een boel mensen die zeggen dat het belachelijk is. Ik vraag mij altijd af of deze mensen wel doorhebben waar ze allemaal gebruik van maken dat gratis is voor ze.

  9. Kansloos! Hij draait het gewoon om. Het is niet de app ontwikkelaar die meer geld moet vragen aan de consument maar zij moeten gewoon een deel van de verkoopprijs (marge) afstaan aan Apple. Zo werkt iedere winkel in de hele wereld en zo verdienen ze geld, dus ook de app store. En hoeveel dat is en of dat terecht is kan Alexander Klöpping niet bepalen. Je kan hooguit zeggen dat Apple een oneerlijke markpositie heeft omdat het de enige app store op iOS runt en ook geen concurrentie toelaat. Prima, probeer daar dan wat aan te doen.

  10. @jeroen: ik krijg hier ook een hele nare nasmaak van in mijn mond. Dus eigenlijk helemaal geen stichting die belangeloos (of tegen onkosten) opkomt voor de consument omdat ze werkelijk een misstand aan de kaak willen stellen maar een investeerder die geld ruikt. Lijkt mij dat als Klöpping & co echt de commissies aan de kaak willen stellen dat ze met eigen vermogen een zaak hadden begonnen. Maar nee, risico’s worden afgewenteld op een gehaaide investeerder die geld ruikt en sowieso houdt Klöpping een dik betaalde nevenfunctie er aan over.

    Het begint me wel een beetje de keel uit te hangen, al die ontwikkelaars die nu roepen dat er te veel geld aan de strijkstok van Apple blijft hangen. Ik begrijp het wel en ze hebben tot op zekere hoogte een punt. Maar tegelijkertijd hoorde je er helemaal niemand over toen de AppStore in de kinderschoenen stond. Elke ontwikkelaar is akkoord gegaan met de duidelijke voorwaarden. En natuurlijk heb je gelijk als dan gezegd wordt dat het de enige manier is om een app te slijten aan de consument. Alleen wordt diezelfde consument wel feitelijk beter beschermd dan de chaos die daarvoor regeerde met Windows / Mac apps waarbij de herkomst nooit duidelijk was en je allerlei bagger op je systeem installeerde.

    Wel laat Apple nu te veel steken vallen. Je mag als ontwikkelaar dan wel verwachten dat Apple apps écht controleert en alle malware/bagger/copy cats eruit filtert. Dat kost veel mankracht maar dat is dan ook een reden waarom Apple een flink percentage mag en kan eisen. Dat moet en kan echt nog beter.

    En Apple verdient er goed aan. Absoluut waar. Maar zonder de AppStore hadden app ontwikkelaars nooit bereikt wat er nu bereikt is. En waren er ook lang niet zo veel kansen geweest. In mijn ogen is dat waarom Apple de ‘cut’ verdiend heeft door deze industrie zo’n beetje alle handvaten en randvoorwaarden te geven die het nodig had. Natuurlijk had Jobs destijds nooit kunnen vermoeden hoe groot de markt zou worden.

    En dan te bedenken dat Jobs eigenlijk meer zag in webbased appclips en eigenlijk tegen een AppStore was bij de eerste iPhone.

  11. (Red.) Meer informatie over de Amerikaanse financier achter deze actie toegevoegd, plus de naam van de andere stichting die een massaclaim wil indienen. Zie update in artikel.

  12. Nogal logisch dat via een vermogende partner wordt geprocedeerd. Apple heeft de middelen om vervelende tegenstanders op een juridische manier om zeep te helpen.

    Het zou raar zijn als die partij wel het risico mag dragen, maar verder niks mag verdienen.

  13. Wat een onzin, 30% is een normale winstmarge die gehanteerd wordt door alle bedrijven in deze sector.. niet alleen apple en google, maar ook Miscrosoft Sony en vele anderen..

    Ook in reguliere winkels is dit een normale marge..

    Wat Apple mij levert is een veilige omgeving waarin ik geld durf uit te geven zonder het risico bedondert te worden. Zoals een super gemakkelijke manier om abbo’s weer op te zeggen..

    Zelfs al zouden producten in de Appstore duurder zijn dan direct, zelfs dan zou ik via apple kopen.

    Raar initiatief, iedereen weet toch dat deze bedrijven winsten maken.. goed initiatief is dat kleinere app providers een stuk minder betalen..

    Dat het in de rechtstaat Nederland nu eens duidelijk gaat worden dat apple klanten net voor apple kiezen omdat betalingen zo veilig zijn..

  14. Hypocriet. Blendle ook maar verwijderd…..

  15. Ik ben het met veel van de bovenstaande reacties eens. Daar wil ik aan toevoegen dat Apple een enorm bereik heeft voor appontwikkelaars. Op een relatief simpele manier kan een appontwikkelaar veel mensen bereiken. Een grote potentiële cliëntenschare die ook bereid is om geld uit te geven aan apps. Dit in tegenstelling tot de gebruikers van de Playstore.

    Ik denk dat daarom Apple zo wordt aangepakt door al die partijen zoals Spotify en Alexander Klöpping. e.d. Er zit veel meer geld bij Apple cliënten dan bij andere bedrijven zoals bv Google- en Windows-gebruikers. Die aanvallende bedrijven willen een graantje, wat zeg ik, een graanschuur vol geld meepikken via een freeride.

    Schaamteloze hebzucht over de rug van wat een bedrijf zoals Apple zelf heeft op weten te bouwen! Maar ja, roofdieren zoals Alexander Klöpping zoeken een nieuw verdienmodel. Parasiteren op anderen i.p.v. zelf iets succesvol op weten te bouwen en vooral vast weten te houden en uitbouwen. Het is hem niet gelukt met Blendle. De druiven zijn zuur.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.