Strijd tussen Apple en Samsung verplaatst zich naar componenten

Apple en Samsung zijn rivalen op de smartphonemarkt. Eerst streden ze om patenten en marktaandeel, nu vechten ze om de beste componenten, productiecapaciteit en materialen. Meer concurrentie hoeft niet gunstig voor Apple-kopers uit te pakken.

samsung componentsJarenlang was Apple de machtigste fabrikant van smartphones. Apple kon componenten en productiedeals voor zich opeisen, omdat ze nu eenmaal de grootste waren. Maar nu Samsung in drie jaar tijd de achterstand op Apple heeft weggewerkt, is er opeens een tweede grote speler bij. Na patenten en marktaandelen is er nu een derde gebied waar Apple en Samsung flink in gevecht gaan: de toeleveringsketen. Samsung maakte van oudsher gebruik van eigen fabrieken, maar nu de toestellen populairder worden zoeken ze hulp buitenshuis.


Daarbij komen ze hun oude rivaal Apple weer tegen. Volgens Reuters heeft Samsung contact gezocht met toeleveranciers die gewoonlijk voor Apple werken, zoals Qualcomm, Sharp, Toshiba en Sony. Apple en Samsung strijden nu om de beste materialen en productiecapaciteit, maar vooral om componenten.

“De volgende ronde van de post-patentenstrijd draait om de levering van componenten”, zegt Lee Sun-tae, analist bij NH Investment & Securities. Het gaat erom wie erin slaagt om de beste componenten in grote hoeveelheden te bemachtigen. Vandaar dat Samsung meer dan ooit aan het shoppen is voor componenten bij bedrijven als Qualcomm en Sharp. Afhankelijk zijn van één fabrikant kan leiden tot tekorten, waardoor de productie van een nieuwe smartphone in gevaar komt. Door meerdere partijen in te schakelen kunnen ze het risico spreiden. Om niet afhankelijk te zijn van Samsung Display zou Samsung zelfs kunnen overwegen om de Galaxy S-toestellen niet alleen met OLED-schermen uit te rusten, maar een deel van de productie ook te voorzien van een LCD-scherm.

Als je denkt dat meer concurrentie alleen maar gunstiger kan uitpakken voor jou als eindklant, dan zou je het wel eens mis kunnen hebben. De sterke positie van Samsung kan betekenen dat Apple minder harde eisen kan stellen, hogere prijzen moet betalen en vaker te maken krijgt met schaarste aan componenten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 mei 2013 om 19:23
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.