
Verrassend? Google verzamelt drie keer zoveel soorten data als Apple
Apple is niet zo hongerig naar data, Google wel
Uit de studie blijkt dat het viertal Google, Twitter, Amazon en Facebook meer data verzamelt dan Apple. Opvallend is wel dat Facebook in de buurt van Apple zit: dit bedrijf verzamelt 14 datapunten per gebruiker, terwijl Apple op 12 zit. Google staat bovenaan de lijst met 39 datapunten, terwijl Twitter en Amazon er tussenin zitten met respectievelijk 24 en 23 datapunten. Het gaat hier om heel verschillende soorten data, die verschillende impact hebben op je privacy.
Apple scoort dus het beste onder de techbedrijven. Door gebruik te maken van machine learning en algoritmes op het apparaat zelf kan Apple allerlei aanbevelingen doen voor muziek en uitgelichte foto’s, zonder die data centraal op te slaan of in datacenters te analyseren. Door deze nadruk op lokaal verwerken van data en beperkingen op het delen van data, wordt het voor andere bedrijven wel moeilijker om data te verzamelen.
Apple voerde in 2020 de functie App Tracking Transparency (ATT) in. Gebruikers kunnen daarmee zelf kiezen of ze getrackt willen worden tussen apps en websites onderling. Facebook is uiteraard een groot tegenstander van ATT en zegt dat het veel inkomsten misloopt. Ook zegt Facebook dat kleine bedrijven de dupe zijn, omdat ze minder goed gerichte reclame kunnen tonen in de Facebook-app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Geen heel sterk onderzoek.
Wat dit misschien aantoont is dat 14 (of anders) punten “aan de buitenkant” van de app en/of website verzamelt. Maar iedereen weet natuurlijk dat Facebook, Google Amazon en Twitter nog véél meer verzamelt. Dat komt helaas niet terug in dit onderzoek.
Het is niet als maar dan Apple
Het grootste verschil tussen Apple en Facebook is dat Apple’s verdienmodel niet jouw persoonsgegevens zijn, en die van Facebook (duidelijk) wel. Dat kan (mogelijk) nu niet(zo heel erg) veel kwaad, maar je weet nooit de status van volgend jaar.
Ik had liever gehad dat Apple helemaal geen data verzamelde, maar vooralsnog zie ik ze als de minst slechte.
Apple is wat betreft verdienmodel de minst kwalijke, als je het bv gaat vergelijken met Google of Facebook.
Maar ja… aan het eind van de rit zijn bijna alle bedrijven kabal, het is geen toeval dat het logo van de App Store gebaseerd is op het freemason logo.
3x zoveel = als en niet dan.
Gelijk = als
Verschil = dan
3x zoveel is dus 3x het gelijke van Apple en dus als. Als er zou staan “Google verzameld veel meer data dan Apple” dan is het inderdaad dan.
@hans-martijn:
Inderdaad. Waar wordt die data volgens het onderzoek dan verzameld? Als je naar een website van de onderzochte bedrijven gaat? Of hun apps? Of anders? Helemaal niet duidelijk en meer een clickbait artikel (en deze verwijzing van iCulture dus ook).
Als je de bedrijven wilt vergelijken, zul je dat over de hele linie moeten doen; sites, apps, devices, etc.
En op zijn minst duidelijk maken wat je eigenlijk hebt onderzocht.
Apple hoeft op de Apple website geen data te verzamelen (behalve voor het analyseren van de effectiviteit van de site zelf), de iPhone is wat dat betreft een goudmijn. En met de anti-tracking functionaliteit hebben ze alle concurrentie uitgeschakeld, onder het mom van privacy.
Ben benieuwd of Apple de plannen voor advertenties op hun devices doorzet. Dan worden Apple gebruikers alsnog een data melkkoe.
Goede tip!