Teksten intikken op een iPhone gaat twee keer zo langzaam dan op een QWERTY-hardwaretoetsenbordje, zo blijkt uit een studie van usabilitybedrijf User Centric Inc. Voor dit (beperkte) onderzoek werd een groep van 20 gebruikers onderzocht die normaal gesproken minstens 15 tekstberichten per dag sturen. Tien van de twintig gebruikers waren eigenaar van een device met QWERTY-toetsenbord, de andere helft gebruikte in het dagelijks leven een device met numeriek keypad in combinatie met T9 of een andere voorspellende tekstinvoermethode. Geen van de testgebruikers had eerder een iPhone gebruikt, al mochten ze vooraf wel 1 minuut oefenen om bekend te raken met het toetsenbord op de iPhone.
In het onderzoek moest elke deelnemer zes berichten tikken met hun eigen telefoon en zes berichten invoeren op de iPhone. De twaalf berichten waren vooraf bepaald, maar de deelnemers mochten wel kiezen welk bericht ze op welk device wilden tikken. Elk bericht had een lengste van 104-106 karakters (inclusief spaties). Daarnaast moest er in zes berichten ook op correcte interpunctie en hoofdlettergebruik worden gelet. De andere zes berichten hadden deze voorwaarde niet, maar in die berichten kwamen weer afkortingen voor. Alle omstandigheden zijn zo gelijk mogeljk gehouden tussen alle deelnemers.
In het onderzoek werd duidelijk dat de overgang van een hardwarematig toetsenbord naar een softwarematige variant een lastige kluif bleek voor de testdeelnemers, al was er sprake van een lichte verbetering in zowel snelheid als accutaresse aan het eind van de studie. Over het algemeen was er sprake van een afname in de snelheid waarmee berichten werden getikt op de iPhone vergeleken met het eigen device. De meest opvallende conclusie bleek dat QWERTY-gebruikers tweemaal zoveel tijd nodig hadden voor het tikken van berichten vergeleken met hun eigen telefoon, ondanks de overeenkomst in toetsenbordindeling. De numerieke groep was vrijwel even snel op de iPhone als op het eigen toestel, omdat het invoeren van tekst via T9- of multitap-systeem van zichzelf al iets langzamer is dan via een QWERTY-keyboard.
Voor meer info en uitgebreide details over deze toetsenbordstudie kun je dit onderzoeksverslag nalezen. Voor een (video)verslag van het iPhone-toetsenbord voor Nederlandse gebruikers (met de aantekening dat het om een Amerikaanse iPhone gaat die niet is gelokaliseerd) kun je ons review op iPhoneclub.nl nalezen en bekijken: Het toetsenbord van de Apple iPhone (videoreview).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties