Gebruikers pissig over gekaapte Subway-app

Er is iets bijzonders gebeurd in de App Store: de Subway-app is tot ongenoegen van gebruikers omgekat naar een kortingen-app, waardoor er niets meer van de originele app over is. Subway wordt in de nieuwe app niet eens meer genoemd.

Prise prijsvergelijker op de iPhone is voormalige Subway-app.
Er is iets vreemds gebeurd in de App Store. De voormalige app van broodjeszaak Subway is opeens een algemene kortingenapp voor eten en drinken geworden. Mensen die de app al gebruikten kregen een update, waardoor opeens een compleet andere app op hun toestel stond geïnstalleerd. Broodjesketen Subway wordt niet meer genoemd in de app. Het is voorzover wij weten de eerste keer dat een ontwikkelaar op deze manier een app ongevraagd opdringt aan gebruikers. De App Store staat vol met boze reacties over de app, die vanaf nu ‘Prise’ heet.

Update 13:40 De ontwikkelaar Label A heeft ons het één en ander uitgelegd over de situatie. De oorspronkelijke Subprise-app is altijd eigendom geweest van de Coca-Cola Enterprise. Per 1 april heeft de Subway een nieuwe frisdrankleverancier, waarna ervoor gekozen is om de app niet over te nemen. Vervolgens heeft de Coca-Cola Enterprise de ontwikkelaar verzocht om een non-branded app te ontwikkelen, ook na overleg met Subway. Dit is dus de Prise-app geworden. De Prise-app wordt vervolgens verder doorontwikkeld met nieuwe functies, alles met de beste intenties.

Subprise van Subway wordt Prise

Subway Subprise iPhone-appDe originele Subway-app stamt al uit 2013 en heette toen nog Subprise. In de app kon zien uit welke ingrediënten je je broodje kan samenstellen, zoals dat ook in de eetzaken kan. Het was niet mogelijk om er direct een broodje mee te bestellen, maar je kon wel alvast kijken wat het assortiment van Subway op dat moment was. Met een app-update heeft de ontwikkelaar het echter over een heel andere boeg gegooid. Het Sub-gedeelte uit de naam is verwijderd, waardoor de app nu simpelweg Prise heet. Van de oorspronkelijke app is niets meer terug te vinden. Sterker nog: Subway wordt helemaal niet meer genoemd in de sluwe kortingenapp.

Maar de nieuwe naam is niet het enige, want het gaat om een app met een totaal andere insteek. In Prise kun je kijken welke deals er zijn bij allerlei fastfood-ketens. In de app vind je aanbiedingen van lokale snackbars, maar ook van ketens als Domino’s en Délifrance. De app heeft hiervoor je locatie nodig, maar de privacyvoorwaarden spreken alleen over het opslaan van technische gegevens. Het lijkt een dubieus trucje van de ontwikkelaar om in één keer een grote groep gebruikers te bereiken. Subway-fans krijgen een nieuwe app op hun toestel, zonder dat ze hiervoor gekozen hebben. iCulture-tipgever Alex vermoed dat Subway een compleet nieuwe app heeft laten maken door een nieuwe ontwikkelaar, waarna de oude ontwikkelaar uit wraak de oude app heeft vervangen of verkocht aan een externe partij. Subway is overgestapt op een andere frisdrankleverancier, waarna ze hebben gekozen voor een andere ontwikkelaar.

Prise prijsvergelijker laat je deals in de buurt zien. Prise prijsvergelijker is de voormalige Subway-app.

Gebruikers klagen in App Store over Prise

Dat de gebruikers hier niet zo van gediend zijn, blijkt dan ook wel uit de reacties en beoordelingen in de App Store. Zo noemt één gebruiker dat zijn Subway-app ‘gekaapt’ is, terwijl veel andere gebruikers de app na de update meteen van hun toestel verwijderd hebben omdat ze hier niet van gediend zijn. Van de 48 beoordelingen heeft de app nu een gemiddelde score van één ster. In de App Store wordt vermeld dat Prise eigenaar is van de Coca-Cola Enterprise, maar de ontwikkelaar is Label A. Deze ontwikkelaar heeft ook voor andere bedrijven apps gemaakt, zoals Nuon Laadpunten (link) en ANWB Golf (link).

Prise prijsvergelijker beoordeling in de App Store.

Nagenoeg tegelijkertijd heeft Subway International zelf een app uitgebracht onder de naam SUBWAY (link) waarmee je elke dag een nieuwe voordeelcoupon kunt ontvangen. Om kortingscodes te ontvangen, is het de bedoeling dat je de telefoon schudt, waarna je binnen 24 uur naar het dichtstbijzijnde Subway-restaurant moet gaan om de korting te bemachtigen.

Tipgever: Alex

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 05 april: Het artikel is verder aangevuld met een verklaring van de ontwikkelaar over de ontstane situatie.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 april 2016 om 13:53
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.