Symantec: ‘iOS beter dan Android beveiligd tegen aanvallen’

De beveiliging van de iPhone is goed geregeld, stelt Symantec, een fabrikant van anti-virus software. Het is moeilijk voor kwaadwillenden om data van de iPhone te stelen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Symantec hoofdkwartier bescherming iPhone“iOS, het besturingsyssteem van de iPhone, iPod touch en iPad, steekt goed in elkaar en is goed beveiligd tegen aanvallen.” Dat stelt Symantec, een producent van antivirussoftware in een nieuw rapport. iOS biedt volledige bescherming tegen malware-aanvallen, waar tegenstrever Android wel kwetsbaar voor is, aldus het bedrijf. Het systeem beschermt bovendien beter tegen het misbruik van gegevens die op de telefoon zijn verzameld.


De gegevens op de iPhone zijn voorzien van encryptie en vereisen de toestemming van de gebruiker, constateerde Symantec. Dat maakt het voor malware en andere kwaadwillende software moeilijk een greep uit de privégegevens te doen. Mocht er toch iets verkeerds iOS binnensluipen, dan is aan de herkomst van de applicaties die erop staan relatief eenvoudig te zien waar de kwaaddoener schuilt.

Het goedkeuringsproces en de bijbehorende onderzoeksprocedures van Apple maken de applicaties en het systeem zo veilig, al glipt er ook wel eens iets tussendoor. De keuring zal menig malware-aanval en dataverlies hebben afgeschrikt, meent Symantec.

Symantec bescherming tegen aanvallen iPhone

Dat wil echter niet zeggen dat de virusscanner-producent geen zwaktes ziet in het mobiele besturingssysteem. Ze troffen naar eigen zeggen 200 verschillende beveiligingslekken aan, die sinds 2007 zijn opgedoken. Maar net op het moment dat het schrik inslaat, komt de opluchting al:

Hoewel elke kwetsbaarheid een zwaktebod is, is het overgrote deel van de problemen van mindere ernst. De aanvaller kan controle nemen over een proces, maar krijgt geen rechten om het hele apparaat over te nemen. Als een aanvaller administrator-rechten zou hebben, zou die bij praktisch alle virtuele data en diensten op het apparaat kunnen. Dat zijn de beveiligingsgaten die we het zwaarst vinden.

Natuurlijk verwijst Symantec ook naar de enige bekende keer dat de beveiliging van iOS even onderuit ging. Dat kwam door een worm die in november 2009 werd verspreid, gebukt onder de naam iWorm of het Ikee-virus. Die trof echter alleen doel bij iPhones die voorzien waren van een jailbreak én waarvan het standaardwachtwoord niet was vervangen.

Tenslotte wordt Apple een veer in haar derrière gestoken voor de beveiliging op sms-berichten, telefoonnummers en locatiegegevens. Dat laatste is bijzonder, omdat er twee maanden geleden wel degelijk ophef was over het feit dat locatiegegevens op de iPhone werden opgeslagen en voor het oprapen lagen. Dat euvel werd in firmware-update 4.3.3 echter verholpen.

Via AppleInsider

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.