T-Mobile heeft een nieuwe optie toegevoegd voor de Stel Samen & Stel Bij-abonnementen. Heb je een bundel van 6GB of meer, dan wordt daar de optie Datavrije Muziek aan toegevoegd. Hiermee kun je muziek streamen buiten je eigen databundel via bepaalde streamingdiensten. Abonnees kunnen hierdoor zonder extra kosten muziek luisteren, zonder dat de verbruikte MB’s afgetrokken worden van je eigen databundel. T-Mobile is hiermee mogelijk wel in strijd met de Nederlandse netneutraliteit.
Muziek streamen buiten je bundel met T-Mobile
De nieuwe dienst van T-Mobile werkt samen met Spotify, Deezer, Hits NL, Tidal, Napster en Nederland.fm, een platform voor internetradio. Apple Music valt nog niet onder deze diensten, maar er zou op dit moment wel gesproken worden om ook Apple’s muziekdienst aan dit rijtje toe te voegen. Ook andere bedrijven zouden zich kunnen aansluiten bij deze dienst van T-Mobile.
Het gebruikmaken van diensten zonder dat dit MB’s kost, wordt zero-rating of positieve prijsdiscriminatie genoemd. De Nederlandse netneutraliteit verbiedt dit, maar volgens de Europese regels is dit gewoon toegestaan. De Eerste Kamer houdt dinsdag een stemming over deze regels. T-Mobile is op de hoogte dat haar dienst mogelijk verboden kan worden, zo blijkt uit de woorden van Tisha van Lammeren van T-Mobile. “Tegelijkertijd voldoet deze dienst aan de Europese wet en regelgeving die in augustus is aangenomen. Dit zou dan mogen voor Europese burgers, maar voor Nederlanders niet.” Minister Kamp zei echter dat individuele EU-lidstaten zelf een keuze mogen maken of positieve prijsdiscriminatie verboden is of niet.
De Autoriteit Consument & Markt, de organisatie die dit soort regels controleert, heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het nieuwe platform van T-Mobile. T-Mobile zegt daarentegen dat ze met het ACM gesproken hebben, maar een concrete reactie wilde de provider niet geven. Het ACM geeft aan te kijken hoe de situatie zich verhoudt tot de Nederlandse wet en start daarbij een onderzoek. Tegenover de NOS zegt een woordvoerder van het ACM dat de dienst tegen de wet is zoals deze nu door T-Mobile omschreven wordt.
Het is bovendien niet de eerste keer dat T-Mobile het aan de stok krijgt met het ACM. T-Mobile introduceerde eerder dit jaar het abonnement Oneindig Online, maar wijzigde later de onbeperkte bundel na vragen van het ACM omdat dit op gespannen voet stond met de netneutraliteit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Spotify
Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

- Alles over Spotify
- De beste Spotify tips
- Wat is Spotify Connect?
- Handige Spotify-apps
- 10 dingen die je ook met Spotify kan doen
- Spotify offline luisteren
- Data besparen met Spotify
- Spotify-data downloaden en bekijken
- Spotify op Apple Watch
- Spotify op de HomePod
- Spotify met Siri
- Shazam koppelen aan Spotify
- Spotify podcasts luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music (of andersom)
- Spotify opzeggen
Eigenlijk is dit niet iets nieuws. In Australie kon je een paar jaar geleden al veel sociaal media, zoals Facebook, Twitter, Foursquare enz. gebruiken zonder dat er iets van je beltegoed afging. Ik had toen een prepaid kaartje met $ 25 Australische dollar van Optus en heb er ruim 4 weken mee rondgereden. Had na thuiskomst zelfs nog geld over.
Het is inderdaad niets nieuws en een constructie die verschillende Telco’s eerder hebben gehad of geprobeerd. T-Mobile heeft zelf een half jaar geleden ongeveer een soortgelijk balletje opgegooid en heeft die toen snel teruggetrokken nadat er ophef over kwam.
Dat het in Australië mag zegt niets over Nederland natuurlijk. Het vervelende wat je hiermee krijgt is dat bepaalde partijen voorgetrokken gaan worden. Je kunt dus (huidige situatie) onbeperkt gebruik maken van Spotify, maar niet van Apple Music. Je hebt dan dus geen vrije keuze in de dienst die je wil gebruiken, simpelweg omdat T-Mobile dat kiest. En als er dan een nieuwe partij op de markt komt met een soortgelijke dienst, dan maakt die al helemaal weinig kans om door te breken. Simpelweg omdat ze (nog) geen geld hebben om er bij T-Mobile door te komen.
Lijkt voordelig voor de consument en nadelig voor de telco provider maar de waarheid is andersom.
De telco gaat nu, weliswaar indirect, de prijs van je muziek bepalen. En straks ook de prijs van je nieuws, van je video streaming etc etc.
En daarvoor moeten ze ook nog al je data bekijken en analyseren van welke bron het komt. Precies wat we niet willen.
Als een bedrijf zich richting de overheden al niet aan de regels houdt, hoe denk je dan dat ze zich richting de consument gedragen?
Dat klinkt leuk, maar het gaat je provider natuurlijk geen reet aan waar jij je bundel aan gebruikt.
De provider moet “herkennen” dat het om een sociaal platform gaat. Daarvoor worden kleine, voor de provider onbekende social media benadeeld. Alleen via een overeenkomst kan zo’n partij dan meedoen aan de “gratis” data actie.
Lijkt me nadelig voor de consument, de steeds inniger wordende samenwerking tussen bedrijven.
Ik sta achter T-Mobile!
Het probleem voor de telco’s is dat de klant steeds makkelijker switcht van provider, door prijsdaling, verkorte abonnementsduur etc. Om de klant weer te binden proberen ze met dit soort nieuwe features een Customer lock-in te creëeren. Maar helaas niet in het belang van de klant, in mijn opinie.
Lees op de website van t mobile het volgende betreffende dit onderwerp:
Kan ik in hoge kwaliteit muziek blijven streamen als mijn internetbundel op is?
Ja, dat kan. Is je internetbundel op? Dan verlagen wij de downloadsnelheid voor 6 GB en 20 GB (de L- en XL-bundels) naar 384 Kbps. Dat is ruim voldoende om in hoge kwaliteit muziek te streamen.
Waarom wordt mijn snelheid verlaagd als mijn internetbundel is?
Alle providers moeten al het internetverkeer met dezelfde snelheid doorgeven. Dit heeft te maken met de wetgeving rondom netneutraliteit. Dus als je internetbundel op is, dan verlagen wij de internetsnelheid en ook de snelheid van Datavrije Muziek.
Dit betekent dus dat ik voortaan met mijn 6gb bundel altijd 384kbps heb buiten mijn bundel?
Bij KPN krijg je gewoon 1,5 GB extra data als je via hen Spotify afneemt. Das helemaal prima!
Verboden in Nederland! Belachelijk! Ik verhuis naar Europa!
Hier in Amerika heb ik ook T-mobile, alle streaming die je doet valt buiten je bundle =) Lekker hoor.
Klinkt heel joviaal en onschuldig, en ik zie al wat reacties van mensen die het gevaar niet zien, maar uiteindelijk is daarmee de deur op een kier gezet voor afbreken van netneutraliteit. Kleintjes worden kapotgemaakt en de consument gaat straks EXTRA betalen als de providers hun zin krijgen. Trap er niet in!
Ik luister vaak naar NRJ radio, een Franse zender. Hiervan is ook een app.
Valt dit er dan ook onder?
Ik vind dat deze functie in deze tijd voor alle MB-Bundels zou moeten gelden. Niet alleen voor de hoogste abbo’s.
@Flieps: 😂
http://Www.t-mobile.nl daar staat alles op 😉