De overname van Tele2 werd afgelopen december bekendgemaakt. Voor de ongeveer 1 miljoen klanten betaalt T-Mobile 200 miljoen euro. Sinds juni loopt er een onderzoek bij de EU om te kijken of de overname wel gewenst is. Tele2 kreeg immers gunstige frequenties om de markt op te schudden en de grote providers T-Mobile, KPN en Vodafone uit te dagen. Om Brussel over te halen doet T-Mobile nu harde garanties.
Dit zijn de zes beloften van T-Mobile:
- Als eerste provider in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk.
- Vaste abonnementen gaan alleen met de inflatie omhoog (drie jaar lang).
- Unlimited databundels voor 25 euro blijven drie jaar lang bestaan, via Tele2 als die merknaam blijft bestaan.
- Klanten kunnen elk moment hun abonnement opzeggen.
- Grootschalige deelname aan glasvezelinitiatieven in dorpen en steden
- Overal in Nederland snel breedband van minimaal 100 Mbit/s
Het zijn allemaal erg gunstige ontwikkelingen voor klanten, maar T-Mobile hoeft zich alleen aan de beloften te houden als de overname van Tele2 doorgaat. Vooral het landelijk dekkende 5G-netwerk in 2020 klinkt erg ambitieus. Toch denkt CEO Soren Abildgaard van T-Mobile Nederland dat het haalbaar is.
Soren Abildgaard, CEO van T-Mobile, foto via T-Mobile
De vraag is wel of de Europese Commissie deze zes beloften doorslaggevend vindt. Het ging er immers vooral om dat Tele2 de bestaande providers zou uitdagen. Een interessante ontwikkeling is dat in België juist is besloten om een vierde speler toe te laten. Daarbij werd meermaals gewezen naar het gunstige effect dat Tele2 op de markt heeft gehad.
T-Mobile: geen prijsverhogingen en al in 2020 snel 5G als overname Tele2 door mag gaan
T-Mobile is bezorgd dat Brussel de overname van Tele2 misschien niet goedkeurt. Met zes harde beloften hoopt de provider nu de Europese Commissie te vermurwen. Zo belooft T-Mobile al in 2020 een landelijk dekkend 5G-net te lanceren en voorlopig af te zien van prijsverhogingen bij een deel van de abonnementen.
De gedachte was dat T-Mobile (3,5 miljoen klanten) door de overname van Tele2 (1 miljoen klanten) een sterke uitdager kan worden voor de nummers 1 en 2 in Nederland, KPN en VodafoneZiggo. De Europese Commissie is echter bang dat de samenvoeging leidt tot hogere tarieven of een beperkter aanbod van mobiele diensten. Volgens Abildgaard staat de Nederlandse telecommarkt er in 2018 heel anders voor dan in 2012, toen Tele2 de 4G-vergunning kreeg. Ziggo en Vodafone zijn sindsdien gefuseerd en veel consumenten zitten vast in een abonnement van vast en mobiel. Door alles-in-een voordeeltjes stappen klanten nauwelijks meer over. Volgens de T-Mobile CEO maakt dat het veel moeilijker om te concurreren. Als losse bedrijven zijn T-Mobile en Tele2 echter te klein, vindt Abildgaard.
Op 12 september maakt de Europese Commissie bekend of er concrete bezwaren zijn tegen de fusie. Dan weten we ook of T-Mobile inderdaad alles op alles gaat zetten om in 2020 het eerste dekkende 5G-netwerk te realiseren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- RCS bij Nederlandse (en Belgische) providers: waar is het beschikbaar? (17-09)
- Slechte verbinding met iPhone 12 op KPN-netwerk? Volgens KPN opgelost (15-08)
- Vaarwel 3G: Odido schakelt als laatste provider 3G uit in Nederland (01-08)
- Odido maakt 5G sneller dankzij nieuwe frequenties (10-07)
- Ben en Simpel bieden nu 5G zonder bijbetalen (31-05)
Reacties: 17 reacties