Nieuws uit providerland: T-Mobile gaat Tele2 overnemen, zo maakte T-Mobile vanochtend bekend. Met de overname wil T-Mobile sterker in de markt staan tegen Vodafone en KPN. In de praktijk betekent het dat we in Nederland weer teruggaan naar een situatie met drie machtige spelers.
T-Mobile neemt Tele2 over
Het gerucht ging afgelopen tijd al dat Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, van plan was om Tele2 over te nemen. Vandaag heeft T-Mobile dit bevestigd, met als doel om sterker te staan tegenover de twee grootste providers Vodafone en KPN. Door de geplande overname zijn er nog maar drie grote providers in Nederland actief. De overname is momenteel nog in afwachting van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten en is dus nog niet definitief. “Wij zijn overtuigd dat de overname wordt goedgekeurd, omdat we tegengas kunnen geven aan een duopolie met een marktaandeel van 80 procent”, antwoordde CEO Allison Kirkby van Tele2 vanochtend op vragen van journalisten en analisten. Als de overeenkomst niet doorgaat zullen de bedrijven andere opties onderzoeken. Hiervoor is 25 miljoen euro gereserveerd.
Als de overname wordt goedgekeurd door de EU blijft Deutsche Telekom voor 75% eigenaar van T-Mobile Nederland, terwijl Tele2 Sverige AB, de aandeelhouder van Tele2 Nederland, de overige 25% in handen krijgt. De provider wil zowel vast als mobiel gaan aanbieden. Een jaar geleden nam T-Mobile de activiteiten van Vodafone Thuis over, dat ongeveer 150.000 klanten had. Dit had te maken met een andere grote samenvoeging in de Nederlandse markt: die van Vodafone Nederland en Ziggo.
Wat betekent het voor jou?
Ben je momenteel klant van Tele2 dan kan de overname gevolgen hebben, maar het kan nog wel even duren voordat je er iets van merkt. Eerst moet de EU nog goedkeuring geven, wat naar verwachting pas in de tweede helft van 2018 zal gebeuren. Je hebt dus nog alle tijd om over een eventuele overstap na te denken.
Als de overname wordt goedgekeurd, dan zullen alle Tele2-klanten worden overgezet naar T-Mobile. De providers hebben namelijk besloten verder de gaan onder de vlag van T-Mobile, dus je zult de facturen onder een andere naam in je mailbox krijgen. Een naamswijziging is onvoldoende reden om je abonnement te kunnen opzeggen, dus je kunt de overname waarschijnlijk niet aangrijpen om van je lopende abonnement af te komen. Opzeggen kan alleen als de voorwaarden erop achteruit gaan, maar dat lijkt niet het geval. T-Mobile zal de huidige bundels waarschijnlijk onder dezelfde voorwaarden laten doorlopen.
Omdat klanten van Tele2 ook toegang krijgen tot het 4G-netwerk van T-Mobile zal er een betere dekking ontstaan. Je gaat er in feite dus op vooruit. Het is nog niet duidelijk of Tele2-klanten ook profiteren van extra diensten zoals Datavrije muziek van T-Mobile. Daarnaast zal het volgens T-Mobile gemakkelijker worden om 5G-netwerken te realiseren.
Beide bedrijven vullen elkaar aan, aldus CEO Jon James van Tele2 Nederland: “Samen staan we sterker”. Er zijn kostenbesparingen gepland, maar of daar ook ontslagen door vallen wilden de top nog niet bekendmaken.
Søren Abildgaard, de CEO van T-Mobile Nederland, zegt dat met deze stap nieuwe mogelijkheden gecreëerd worden. Hij doelt daarmee voornamelijk op de concurrentie met KPN en VodafoneZiggo. “Het duo heeft veel te lang vrij spel gehad en ze zijn tot nu toe weggekomen met dit spel met maar één verliezer: de klant. Dat is vanaf vandaag verleden tijd. Niet meer. Nooit meer”, zo geeft hij aan in het persbericht. De verwachting is dat de overname in de tweede helft van 2018 afgerond is, mits de mededingingsautoriteiten akkoord gaan.
Kritiek op overname Tele2
Niet iedereen is enthousiast over de overnameplannen, vooral omdat zowel Tele2 als Ziggo de markt konden betreden dankzij goedkopere 4G-licenties voor nieuwkomers. De twee partijen kregen voordeeltjes om de concurrentie op de Nederlandse markt te bevorderen. Zo kreeg Tele2 destijds een 4G-licentie, onder voorwaarde dat een nieuwe speler de Nederlandse markt zou opschudden. Dat gebeurde aanvankelijk ook: Tele2 gedroeg zich als prijsvechter, waardoor andere providers hun prijzen moesten heroverwegen. Sommige mensen vinden nu dat Tele2 de licenties moet teruggeven. Het is daarom maar de vraag in hoeverre de fusie gunstig is voor de Nederlandse markt. In de zakelijke markt is er eveneens sprake van drie machtige partijen:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- RCS bij Nederlandse (en Belgische) providers: waar is het beschikbaar? (17-09)
- Slechte verbinding met iPhone 12 op KPN-netwerk? Volgens KPN opgelost (15-08)
- Vaarwel 3G: Odido schakelt als laatste provider 3G uit in Nederland (01-08)
- Odido maakt 5G sneller dankzij nieuwe frequenties (10-07)
- Ben en Simpel bieden nu 5G zonder bijbetalen (31-05)
Reacties: 37 reacties