Waarom Apple met de Taptic Engine de beste trilmotor heeft
Sinds 2014 maakt Apple gebruik van een nieuwe manier van interactie met apparaten: de Taptic Engine. Deze trilmotor kwam voor het eerst op de markt in de allereerste Apple Watch. Dit is een jaar later naar de iPhone 6s gekomen en inmiddels is het ook te vinden in MacBooks en trackpads. Waarom is de Taptic Engine van Apple zo goed? De knappe koppen van iFixit zochten het uit.
Zo begon de Taptic Engine
Toen Apple in het diepste geheim bezig was met de ontwikkeling van de eerste Apple Watch stonden ze voor een probleem. De ontwikkelaars zochten naar een manier om de drager een melding te geven die voelde alsof iemand je op je pols tikt. Met een gewone trilmotor zou je dat effect niet krijgen. Daar zijn de trillingen te sterk voor. De Taptic Engine werd daarom ontwikkeld om op méér manieren te kunnen trillen, van heel zachtjes tot een stevige vibratie.
In 2015 bracht Apple de Taptic Engine naar de iPhone 6s met de introductie van 3D Touch. Door hard te drukken op onderdelen in de interface kon je als het ware een nieuwe dimensie in je telefoon openen. Tegenwoordig vind je de Taptic Engine in alle iPhones, MacBooks en Apple Watches. Ook de losse trackpad van Apple heeft deze trilmotor.
Optimaal gebruik van weinig ruimte
Met de Taptic Engine is het voor Apple mogelijk om alle ruimte in producten zo efficiënt mogelijk te gebruiken. En dat is niet omdat deze trilmotor zoveel kleiner is dan een gewone trilmotor, integendeel. Het komt omdat Apple inmiddels goed doorheeft hoe je het gevoel van een klik nabootst, waardoor bepaalde mechanische onderdelen geschrapt konden worden.
Een goed voorbeeld hiervan is de MacBook. Met de Taptic Engine onder het trackpad is het niet meer nodig om een mechanische klik in te bouwen, want een tril volstaat. Aan de binnenkant blijft er zo meer ruimte over voor andere onderdelen. Als bijkomend voordeel kun je als gebruiker ook overal op het trackpad klikken met hetzelfde klikgevoel. Het verhaal doet de ronde dat het zonder de Taptic Engine niet mogelijk was geweest om de ultradunne MacBook zo dun te maken.
Taptic Engine is op maat gemaakt voor hard- en software
Wat de Taptic Engine echt onderscheidt van veel andere trilmotoren is het feit dat de trillingen zijn aangepast op de software. Je kunt hiervoor het beste de iPhone vergelijken met veel andere smartphones. Apple heeft het voordeel dat het zowel de software als de hardware ontwikkelt. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat een harde duw op een app-icoon anders aanvoelt dan wanneer je hard op het toetsenbord duwt om de cursor tevoorschijn te toveren.
Een ander voordeel van het feit dat Apple de hard- en software maakt is het volgende: de Taptic Engine is op maat gemaakt. Als je een krachtige trilmotor van een iPhone in een Apple Watch zou (willen) stoppen, dan zouden de trillingen op de Watch veel te sterk zijn. Dat heeft alles te maken met natuurkunde. Als je een groter object laat trillen zal het effect kleiner zijn dan als je een kleiner object met de zelfde sterkte zou laten trillen. Omgekeerd geldt hetzelfde principe. Apple kan dus per product precies bepalen wat het beste formaat trilmotor is voor optimale prestaties.
De beste trilmotor
De Taptic Engine is zonder twijfel meer dan gewoon een trilmotor. Omdat het is aangepast aan de hard- en software kan het op ieder product optimaal gebruikt worden, en het biedt zelfs mogelijkheid voor extra functies. Op de iPhone open je menu’s met 3D Touch en met Apple Watch pas je je voorkeuren in apps aan zonder een knop op het scherm. Je hebt daarom meer ruimte voor de daadwerkelijke app. Als laatste kun je op een trackpad van je MacBook snel woorden opzoeken als je de definitie of vertaling even niet kent.
Dat Apple zo’n goede trilmotor heeft is overigens niet alleen te danken aan het feit dat ze het complete product zelf ontwikkelen. Andere fabrikanten zouden ook een heel goede trilmotor kunnen inbouwen, maar het lijkt erop dat zij daar minder interesse in hebben. Maar voor de prijzen die Apple voor hun producten vraagt mag je verwachten dat over alles is nagedacht.
Zo’n systeem wat overal op kan reageren is natuurlijk een knap staaltje engineering, maar het kan voor sommigen ook irritant zijn als de trillingen te heftig zijn. Lees hier hoe je systeemsignalen op de iPhone uitschakelt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 3 reacties