iFixit 15-inch MacBook Air teardown

iFixit-teardown laat grotere speakers van 15-inch MacBook Air zien

De nieuwste MacBook Air is verkrijgbaar en dat kan maar één ding betekenen: er zijn teardowns! We zien de binnenkant van de MacBook Air 15-inch en daaruit blijkt dat Apple weer gekozen heeft voor een kostenbesparing die nadelig kan zijn voor een selecte groep gebruikers.
Benjamin Kuijten -

Update 17 juni 2023: Ook iFixit heeft nu een teardown van de 15-inch MacBook Air. Op YouTube is te zien hoe het grotere model Air uit elkaar wordt geschroefd. Intern ziet alles er hetzelfde uit als de 13-inch, met als belangrijkste verschil de twee extra speakers. Apple zei dat dit “fenomenale nieuwe zes-speaker-geluidssysteem” twee tweeters en twee sets woofers heeft. Die nieuwe speakers leveren volgens Apple tweemaal zoveel basdiepte, voor een voller geluid. Ook krijg je een immersive effect dankzij Spatial Audio met Dolby Atmos. Dit maakt de 15-inch MacBook Air erg geschikt voor muziek luisteren of films kijken.


De batterij is ook groter, maar de batterijduur is toch gelijk gebleven aan die van het 13-inch model. De batterijcellen hebben zelfklevende strookjes om makkelijker los te kunnen trekken. Helaas kun je de batterij alleen verwijderen nadat je meerdere andere onderdelen hebt weggehaald, zo ontdekte iFixit. In de video zien we het logic board met M2-chip en de enkele NAND-chip voor het 256GB model. Reparatie is moeilijk, vindt iFixit. Ook kun je (zoals bekend) de RAM en opslag niet upgraden na aankoop.

De 15-inch MacBook Air ligt inmiddels in de Apple Store voor een adviesprijs van €1.599,-. Maar wie geld wil besparen koopt elders.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 14 juni 2023.

De nieuwe 15-inch MacBook Air ziet er aan de buitenkant uit als een grotere versie van de 13-inch variant, maar geldt dat ook voor de binnenkant? Het antwoord is voor het grootste deel “ja”, maar er zijn ook duidelijk wat verschillen. YouTuber Max Tech heeft de nieuwe MacBook Air uit elkaar gehaald en deelt de belangrijkste verschillen.

Teardown MacBook Air 15-inch

Het eerste dat opvalt is dat de achterkant van de MacBook Air 15-inch wat lastiger te verwijderen is, door een gewijzigd bevestigingsmechanisme. Apple heeft er ook voor gezorgd dat de 15-inch MacBook Air wat steviger is. Door het grotere oppervlak en het zwaardere gewicht heeft Apple manieren gevonden om ervoor te zorgen dat hij bijvoorbeeld niet buigt als je hem bij de hoeken oppakt. Er zijn daardoor meer metalen plaatjes toegevoegd, om de MacBook steviger te maken. Ook zijn er op sommige plekken, zoals in de hoeken, meer schroeven toegevoegd die bijdragen aan de stevigheid.

De batterij is een stuk groter, omdat het grotere display ook meer stroom verbruikt. De batterijduur is echter gelijk met de 13-inch en dat komt mede door de grotere accu, die nu uit meerdere delen bestaat. Wat een stukje kleiner is, is het moederbord. Apple had in theorie hetzelfde moederbord als in de 13-inch kunnen gebruiken, maar heeft een nieuwe versie ontworpen die een fractie smaller is. De reden? De extra speakers. De 15-inch MacBook Air heeft zes speakers in plaats van vier en daarvoor was wel extra ruimte nodig.

Over het algemeen lijkt de binnenkant van de 15-inch dus heel erg op die van de 13-inch, op een paar verschillen na. Een ander aspect van het instapmodel van de 15-inch MacBook Air is echter hetzelfde gebleven als bij de 13-inch en daar zal niet elke gebruiker blij mee zijn.

Tragere SSD-snelheden bij 256GB 15-inch MacBook Air

Net als bij de 13-inch MacBook Air (en ook andere recente Mac-modellen zoals de M2 Mac mini), zijn de lees- en schrijfsnelheden van het 256GB model van de 15-inch MacBook Air lager dan bij de 256GB M1 MacBook Air uit 2020. Dat komt omdat Apple sinds afgelopen zomer gebruikmaakt van één NAND-chip van 256GB, in plaats van twee van 128GB. Dat is voor Apple een kostenbesparing, maar dat heeft dus wel tot gevolg dat de SSD een stuk trager is. Dat klinkt als slecht nieuws, maar de meeste gebruikers (zeker de doelgroep van het 256GB-model) zullen dit niet merken. Het verschil is alleen echt merkbaar als je heel veel grote bestanden moet overzetten naar bijvoorbeeld een externe schijf. Ook bij hele zware taken zou je dit kunnen merken, omdat de MacBook SSD-opslag als virtueel werkgeheugen kan gebruiken als het echte werkgeheugen vol is. De doorsnee gebruiker zal dus van de trage SSD weinig merken, terwijl de meer professionele gebruiker waarschijnlijk toch al voor de 512GB-versie kiest. Die heeft wel de snellere SSD-snelheden.

Moederbord 15-inch MacBook Air teardown

Lees ook ons artikel met de verschillen tussen de 15-inch vs 13-inch MacBook Air, waarin we kijken wat de functionele verschillen zijn. Voor de beste prijs van de 15-inch MacBook Air, check je ons prijsoverzicht.

Bekijk ook

Groep mensen met 15-inch MacBook Air

Nu al goedkoper: de beste prijzen voor de 15-inch MacBook Air 2023

De nieuwe 15-inch MacBook Air is inmiddels een tijdje te koop. Wat ga je betalen voor deze nieuwkomer met M2-chip en zijn er al goede deals? Ja! We zetten de prijzen van de 15-inch MacBook Air voor je op een rijtje.

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M4-chip (begin 2025). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air 2025 Sky Blue

Reacties: 3 reacties

  1. Een 256GB NAND chip kost $2,08z. Die NAND chip van 128GB kost $2,26 en daar heb je er dus 2 van nodig. Apple bespaart dus 2 dollars op de kostprijs en met de paar miljoen die ze verkopen is dat een flinke besparing. Dat er een hoop gebruikers hierdoor ook nog eens naar 512GB springen om toch die ouderwetse performance te krijgen nog niet eens meegeteld.

  2. @Kees: Je hebt helemaal gelijk. Ik vind persoonlijk wel dat teveel tech-sites er deels onterecht een dilemma van maken. Veel eindgebruikers zullen het verschil in snelheid namelijk niet merken. Pas zodra je grote bestanden gaat verplaatsen merk je het verschil. Als dat een essentieel onderdeel is van je workflow en iedere seconde telt is veelal een macbook air niet het instrument dat je kiest.
    Met de nuance dat gamers hier mogelijk anders inzitten. Nu weet ik niet hoe de toekomst eruit komt te zien maar met de beweging van Apple naar Gaming kan een snelle SSD wel essentieel worden. Maar… met Ryujinx en de DirectX12-port merk ik eerder het effect van meer of minder GPU cores dan wel of geen trage SSD.

  3. Origineel geplaatst door Gany
    @Kees: Je hebt helemaal gelijk. Ik vind persoonlijk wel dat teveel tech-sites er deels onterecht een dilemma van maken. Veel eindgebruikers zullen het verschil in snelheid namelijk niet merken. Pas zodra je grote bestanden gaat verplaatsen merk je het verschil. Als dat een essentieel onderdeel is van je workflow en iedere seconde telt is veelal een macbook air niet het instrument dat je kiest.

    Zolang je de hoofdprijs betaald voor die computers, mag je toch wel verwachten dat je niet wordt afgescheept met een (onnodige) tragere SSD.