De voorwaarden van de abonnementen van Tele2 schenden de Europese wetgeving omtrent netneutraliteit, zo stellen internetjuristen tegenover NU.nl. In de voorwaarden stelt Tele2 dat tethering verboden is, maar dit is volgens experts verboden volgens de wet van netneutraliteit.
Update 31-05-2017: Een woordvoerder van Tele2 heeft laten weten dat de voorwaarden rondom Fair Use aangepast worden, zodat er meer duidelijkheid komt over het gebruik van tethering. Woordvoerder Robin Janszen stelt dat de huidige omschrijving rondom het gebruik van tethering niet helder geformuleerd is en daardoor voor onduidelijkheid zorgt. Tethering is in de nieuwe voorwaarden dus niet meer verboden.
Tele2 verbiedt tethering
Tethering is het gebruiken van je mobiele dataverbinding als een soort doorgeefluik voor andere apparaten. Je gebruikt daardoor je iPhone als toegangspunt voor een internetverbinding, bijvoorbeeld voor een laptop of andere apparaten zonder mobiele dataverbinding. In iOS en macOS valt dit onder persoonlijke hotspot. Volgens de voorwaarden van Tele2 is tethering verboden. Matthijs van Bergen van ICTRecht stelt dat dit tegen de regelgeving van netneutraliteit in gaat zoals die in Europa geregeld is. Hij noemt het een “duidelijk inbreuk op de netneutraliteitsverordening”. Volgens deze verordening mag een provider geen onderscheid maken tussen internetgebruik. Hierdoor mag een gebruiker er zelf voor kiezen hoe hij zijn internet gebruikt, ook als dit als modem is voor andere aangesloten apparaten.
Hoewel Tele2 onlangs nog nieuwe onbeperkte data-abonnementen introduceerde, geldt het verbod op het gebruik van tethering bij Tele2 al veel langer. Al sinds november 2015 geldt bij Tele2 een verbod op het gebruik van je telefoon als hotspot. Als reactie geeft Tele2 aan dat de voorwaarden bedoeld zijn “om misbruik van de tethering-functie te voorkomen.” Tele2 wil hiermee onredelijk tethering-gebruik voorkomen. Als voorbeeld wordt gegeven dat het redelijk is dat je je telefoon aan je laptop in de trein koppelt om gebruik te maken van internet, maar dat het niet de bedoeling is om de hele treincoupé te verbinden.
Misleiding voor onbeperkt abonnement
Toch staat in de voorwaarden dat tethering in zijn geheel verboden is. Ook staat dat “gebruik in combinatie met aan ander apparaat dat niet door Tele2 als geschikt is bevonden”, niet onder het Fair Use Policy valt. Over tethering staat dat “gebruik van een mobiele telefoon of “personal digital assistant” (pda) in combinatie met een laptop of computer tablet, al dan niet via bluetooth (“tethering”)”, ook niet onder Fair Use valt. In het verleden had ook T-Mobile een soortgelijke beperking op tethering in zijn voorwaarden opgenomen. Nadat de Autoriteit Consument & Markt er zich mee ging bemoeien, werd het verbod uit de voorwaarden geschrapt.
IT-jurist Nick Vrugt vindt de preventieve maatregel ter voorkoming aan overbelasting van het netwerk voorbarig. De beperkingen mogen pas opgelegd worden als er daadwerkelijk sprake is van kwaliteitsproblemen aan het netwerk. Tele2 mag dus niet zomaar een verbod opleggen ter voorkoming van eventuele problemen. Er worden bovendien vraagtekens geplaatst bij het verbod op “continue of bijna continue gebruik”, zoals in de voorwaarden vermeld is. Aangezien het abonnement als “onbeperkt” verkocht wordt, wordt dit als misleiding gezien.
Tegenover NU.nl zegt de ACM dat ze niet tot in detail willen reageren op de voorwaarden van Tele2. Binnenkort wordt er een breder onderzoek gestart naar alle voorwaarden van de grote providers.
- 2017 - 31 mei: Tele2 gaat de voorwaarden omtrent tethering aanpassen en is daarom niet meer verboden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 19 reacties