Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Telefoonverbod op de fiets geldt vanaf 1 juli: 10 veelgestelde vragen

Mag je appen tijdens het steppen?
Vanaf juli 2019 is het niet meer toegestaan om tijdens het fietsen een iPhone of andere telefoon vast te houden. Doe je het wel, dan loop je kans op een boete van €95. Heb je nog vragen over het telefoonverbod op de fiets? In dit artikel proberen we ze zo goed mogelijk te beantwoorden!

Voorheen was het niet tegen de regels om op de fiets te bellen, te appen en naar muziek te luisteren. Met ingang van 1 juli komt daar verandering in: het is dan niet langer toegestaan om mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets en muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen. Handsfree mag wel. “Vanaf 1 juli bekeuren we direct” waarschuwt de politie. Wat er wel en niet is toegestaan lees je hieronder. We hebben het daarbij over de iPhone, omdat iCulture immers een website over Apple-producten is, maar het geldt uiteraard ook voor andere smartphones en niet-slimme telefoons. Sterker nog: het geldt voor allerlei mobiele apparaten. Dit moet je weten over het telefoonverbod op de fiets.

#1 Mag ik muziek luisteren op de fiets?

Vanaf 1 juli mag je wel muziek luisteren op de fiets. Het is toegestaan om dit te doen via een koptelefoon waarmee je het apparaat bedient. Je kunt dan bijvoorbeeld met de knopjes skippen naar het volgende nummer. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort, bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken, of door het volume laag te zetten.

#2 Mag ik navigeren op de fiets?

Dit is nog toestaan na 1 juli, maar het geldt alleen voor handsfree navigeren. Je zult de iPhone dus in een fietshouder aan het stuur moeten vastmaken. Voor het invoeren van je route kun je het best even afstappen.

#3 Mag ik appen en bellen op de fiets?

Dit ligt iets ingewikkelder. “Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan”, schrijft de Rijksoverheid. Je zou handsfree kunnen bellen en het is met spraakopdrachten misschien ook mogelijk om handsfree berichtjes in te spreken. Maar de kans is groot dat je er te veel door wordt afgeleid, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#4 Geldt het verbod alleen voor smartphones?
De wetgeving geldt voor mobiele elektronische apparaten, dus ook voor navigatiesystemen, mp3-spelers, tablets en dergelijke. Als je stilstaat mag je een dergelijk apparaat wel vasthouden en gebruiken.

#5 Geldt het alleen voor fietsers?

Voor automobilisten was het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat zoals een smartphone al langer verboden. Nu komt daar ook de fiets bij. Maar daar blijft het niet bij, want vanaf 1 juli 2019 mag je ook geen geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als je een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Er gelden nog wel meer regels voor gemotoriseerde voertuigen: zo is het niet toegestaan om een telefoon in een hoofddoek vast te klemmen en het is ook niet toegestaan om rijdend op een scooter selfies te maken.

#6 Geldt het ook voor voetgangers?
Nee, als voetanger mag je gewoon een iPhone in de hand houden en deze tijdens het lopen bedienen. Wel geldt nog steeds dat je geen gevaar mag zijn voor andere weggebruikers, bijvoorbeeld als je tijdens het oversteken ingespannen op je scherm kijkt. Je mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.

Segway Kickscooter elektrische step.

En om op de vraag terug te komen: “Mag ik appen tijdens het steppen?” Als het een gemotoriseerde step, oftewel een elektrische (scooter)step is zoals op de foto hierboven, is deze in Nederland niet toegestaan op de openbare weg.

Voor een niet-gemotoriseerde step, skateboard, rolschaatsen, skates en skeelers ben je voor de wet een voetganger. Je moet je dus houden aan de regels voor voetgangers en mag zowel op de stoep, op het voetpad of op het fietspad rijden, mét je toestel in de hand. Zolang je maar geen onveilige situaties veroorzaakt.

#7 Geldt het ook als ik op een paard zit?

We zoeken als Nederlanders graag de grenzen op. Er gelden een paar uitzonderingen, zoals voor voetgangers. Ook voor mensen die paardrijden geldt een uitzondering omdat een paard geen voertuig is. Je mag dus op je paard gewoon een tablet of ander apparaat in de hand houden, zolang je het maar veilig doet.

#8 Geldt het ook als ik achterop de fiets of in een bakfiets zit?
Als passagier ben je niet bezig een voertuig te besturen en mag je gewoon gebruik maken van je mobiele apparaten. Dat geldt ook als je passagier bent van een auto, tram of ander voertuig.

Fietshouder

#9 Dus als ik een fietshouder heb mag ik alles doen?
Nou nee, ook met een fietshouder moet je je veilig gedragen. Als je fietst mag je geen gevaar zijn voor andere weggebruikers. Je mag ook geen hinder veroorzaken op de fiets. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Veroorzaak je wel een gevaarlijke situatie? Dan krijg je een boete of word je veroordeeld. Dit geldt ook als je een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaar gewond raakt.

#10 Hoeveel is de boete?
De boete bedraagt 95 euro voor fietsers, terwijl je in de auto een boete van 230 euro riskeert, exclusief administratiekosten. Het gaat in beide gevallen om het vasthouden van een elektronisch apparaat en dit moet in brede zin worden opgevat. Het geldt niet alleen voor in de hand houden, maar ook het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder, of het vastklemmen met een hoofddoek of in een polshouder is verboden.

Hoe zit het met de smartwatch?
Over het gebruik van een smartwatch zijn wat onduidelijkheden. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu valt de smartwatch onder Artikel 61a van het Regelement verkeersregels. Hierin staat dat degene die een motorvoertuig bestuurt geen mobiele telefoon mag vasthouden. Daar komt nu dus ook het verbod op de fiets en als bestuurder van tram, gehandicaptenvoertuig en andere voertuigen bij. In feite is de smartwatch die op je pols zit vastgemaakt, ook niet toegestaan. Maar het ministerie geeft aan dat het aan de rechter is om een definitieve interpretatie van het wetsartikel te geven.

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.